UberPop, Berlijn, tarief, Uber

Uber wordt échte meerijdservice in Duitsland: 35 cent per km

Uber Duitsland heeft zich tijdelijk omgeturnd tot een échte carpoolservice. Hierbij mag er geen winst gemaakt worden op ritten. Het tarief is verlaagd tot 35 cent per kilometer voor zowel UberPop als UberBlack. Zonder opstarttarief. Dat betekent dat chauffeurs geen euro winst meer maken op ritten. De beslissing is genomen door Uber omdat ze een boete riskeert van 25.000 euro per overtreding omdat de dienst niet aan de taxiwetten voldoet. Ondertussen bekijkt Uber hoe ze wél aan de taxiregels kan voldoen.

“We staan op het punt om een exploitatievergunning voor UberBlack te verwerven en gaan voertuigen kopen die kunnen draaien onder deze vergunning”, meldt Uber Duitsland. “En we hebben ons platform voor taxi’s geopend, waardoor het dezelfde kansen voor alle marktdeelnemers biedt.”

Tarief

Ondertussen zijn de tarieven dus fors verlaagd. De vraag is hoeveel chauffeurs daadwerkelijk bereid zijn om voor dat tarief te rijden. Want 35 cent per kilometer, waar 20% commissie af gaat, is lang niet genoeg om alleen al de auto- en brandstofkosten te dekken. De chauffeur rijdt dus eigenlijk gratis. Wel kunnen op drukke tijden de prijzen verhoogd worden.

Uber Duitsland heeft inmiddels haar gebruikers opgeroepen om actie te gaan voeren. “Blijkbaar is er een aantal mensen die Uber niet wilt. We hebben de hulp nodig van alle Uber-gebruikers om Uber aan te kunnen blijven bieden. Als er niets gebeurt, is het niet zeker of Uber kan blijven in Berlijn en Duitsland.”

UberPop

Ondertussen beweegt Uber in Nederland in de tegenovergestelde richting. De illegale snorderdienst UberPop is donderdag opengesteld voor een grotere groep gebruikers. Ook hier wordt geen gebruik gemaakt van legale taxi’s, maar particulieren die winst willen maken met het aanbieden van illegaal personenvervoer. Overigens heeft de overheid nog altijd niet ingegrepen tegen deze structurele wetsovertredingen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Uber wordt échte meerijdservice in Duitsland: 35 cent per km”

Hans de Koning|10.10.14|13:36
Uber wordt échte meerijdservice in Duitsland: 35 cent per km | TaxiPro
UberPop, Berlijn, tarief, Uber

Uber wordt échte meerijdservice in Duitsland: 35 cent per km

Uber Duitsland heeft zich tijdelijk omgeturnd tot een échte carpoolservice. Hierbij mag er geen winst gemaakt worden op ritten. Het tarief is verlaagd tot 35 cent per kilometer voor zowel UberPop als UberBlack. Zonder opstarttarief. Dat betekent dat chauffeurs geen euro winst meer maken op ritten. De beslissing is genomen door Uber omdat ze een boete riskeert van 25.000 euro per overtreding omdat de dienst niet aan de taxiwetten voldoet. Ondertussen bekijkt Uber hoe ze wél aan de taxiregels kan voldoen.

“We staan op het punt om een exploitatievergunning voor UberBlack te verwerven en gaan voertuigen kopen die kunnen draaien onder deze vergunning”, meldt Uber Duitsland. “En we hebben ons platform voor taxi’s geopend, waardoor het dezelfde kansen voor alle marktdeelnemers biedt.”

Tarief

Ondertussen zijn de tarieven dus fors verlaagd. De vraag is hoeveel chauffeurs daadwerkelijk bereid zijn om voor dat tarief te rijden. Want 35 cent per kilometer, waar 20% commissie af gaat, is lang niet genoeg om alleen al de auto- en brandstofkosten te dekken. De chauffeur rijdt dus eigenlijk gratis. Wel kunnen op drukke tijden de prijzen verhoogd worden.

Uber Duitsland heeft inmiddels haar gebruikers opgeroepen om actie te gaan voeren. “Blijkbaar is er een aantal mensen die Uber niet wilt. We hebben de hulp nodig van alle Uber-gebruikers om Uber aan te kunnen blijven bieden. Als er niets gebeurt, is het niet zeker of Uber kan blijven in Berlijn en Duitsland.”

UberPop

Ondertussen beweegt Uber in Nederland in de tegenovergestelde richting. De illegale snorderdienst UberPop is donderdag opengesteld voor een grotere groep gebruikers. Ook hier wordt geen gebruik gemaakt van legale taxi’s, maar particulieren die winst willen maken met het aanbieden van illegaal personenvervoer. Overigens heeft de overheid nog altijd niet ingegrepen tegen deze structurele wetsovertredingen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Uber wordt échte meerijdservice in Duitsland: 35 cent per km”

Hans de Koning|10.10.14|13:36