Uber, directeur, Niek van Leeuwen, advocaat, rechtszaak, rechter, rechtszaal, snorder

‘Betrokkenen UberPop riskeren vervolging deelname aan criminele organisatie’

Als Uber blijft doorgaan met het aanbieden van de snorderdienst UberPop, terwijl de organisatie weet dat daarmee structureel de Wet Personenvervoer wordt overtreden, dan lopen zowel het bedrijf, de directie als de chauffeurs het risico daarvoor strafrechtelijk vervolgd te worden. Onder omstandigheden kan het OM zelfs alle betrokkenen vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. Dat zegt strafrechtadvocaat Ronald Drenth, onder meer bekend van het verdedigen van de top van Chemie-Pak.

Deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven, wordt in Nederland bestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie. Het verrichten van illegaal taxivervoer is een misdrijf.

UberPop illegaal

“Het gaat erom dat het kennelijke doel van deze organisatie is om de wet structureel te blijven overtreden. Naar ik begrijp zegt men zelfs gewoon door te gaan, ondanks de uitspraak van de rechter”, zegt Drenth. UberPop is de dienst waarbij particulieren via Uber met hun eigen privé-auto illegaal taxivervoer uitvoeren.

“De bestuursrechter heeft uitgesproken dat UberPop illegaal is en dat hij Uber ziet als medepleger van de overtredingen van de chauffeurs. Dit omdat Uber bij het aanbieden van de ritten een belangrijke rol speelt en meedeelt in de opbrengsten. Alhoewel dit nog geen strafrechtelijk oordeel is, werpt het zijn schaduw wel vooruit. Dan zou het verstandig zijn hiermee te stoppen.”

Criminele organisatie

Nu diverse chauffeurs worden vervolgd voor het overtreden van de Wet Personenvervoer, kan er naast medeplegen ook sprake zijn van deelname aan een criminele organisatie. Daarvan kan volgens Drenth sprake zijn als er een gestructureerd samenwerkingsverband is dat als oogmerk heeft het plegen van illegale acties.

En daarvan lijkt er sprake bij UberPop. Ook de directie van Uber loopt risico. Zij stuurt immers de chauffeurs aan en geeft opdracht tot het maken van ritten waarmee ze de wet overtreden. De directie grijpt niet in, maar moedigt dit zelfs aan door aan te geven dat zij de eventuele boetes zullen betalen.

Verantwoordelijk

Ook de UberPop-chauffeurs zijn ervan op de hoogte dat zij de wet overtreden, maar voelen zich gedekt door Uber. Maar dat neemt niet weg dat zij persoonlijk verantwoordelijk zijn voor hun daden.

“Dat is doelbewust en openlijk de wet blijven overtreden”, vindt Drenth. Het OM liet onlangs weten nog geen beslissing te hebben genomen of ze ook Uber als organisatie aanpakken.

Openbaar Ministerie

Drenth: “Ik kan me niet voorstellen dat het Openbaar Ministerie dat over haar kant laat gaan, ook gelet op de belangen die binnen de taxibranche spelen. Het kan heel goed zijn dat ze met een vooronderzoek bezig is om tot vervolging over te gaan.”

Bart Pals

Lees ook: OM: ‘Nog geen beslissing genomen om ook Uber Nederland BV te vervolgen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “‘Betrokkenen UberPop riskeren vervolging deelname aan criminele organisatie’”

M. Martins.|17.12.14|12:50

Allemaal leuk en aardig maar voorlopig rijden ze met een dikke vinger in het rondt en maken opsporing bewust lastig. Uberpopchauffeurs zijn in de App niet te volgen. In de app zijn er 3 aanwezig die de hele stad door dansen. In werkelijkheid zijn er tientallen of misschien wel honderdtallen aanwezig.

Taxibelangen Nederland|17.12.14|13:36

Het aanzetten tot het plegen van criminele activiteiten, is bij wet, na moord ik dacht zo’n beetje het meest ernstige strafbare feit. Ik begrijp niet waarom de ILT niet actief en effectief optreed. Bij vakbekwame hardwerkende taxiondernemers/chauffeurs weten ze altijd wel extreem hard op te treden, en vaak werkelijk om niets.Werkmap 1 dag verlopen hup € 1100,00 gereden terwijl je pauze had genoteerd hup € 1320,00. Stickers op de auto plakken met “Uberpop ontheffing”, misschien helpt dat

Ton ter Haar|17.12.14|13:37

Je hoeft ze toch niet op heterdaad te betrappen. Gegevens opvragen bij uber en anders in beslag nemen en vanuit daar handelen. Alle ritgegevens zijn opgeslagen dus leuker kunnen we het niet maken

Ton van Dalfsen|17.12.14|13:51

Ze moeten een inval bij Uber plegen en de hele administratie in beslag nemen incl. alle PC’s . Dan zijn ze in 1 keer vleugellam

Rik de Swart|17.12.14|14:03

iedere dag dat de app actief is, zijn ze toch in overtreding? Dus €100.000 euro boete per dag dat de app actief is. maar dan kunnen ze in principe nog 1000 jaar doorgaan eer die 40miljard aan gebakken lucht op is.

Een taxi|17.12.14|19:44

@Ton Dalfsen Ik ben bang dat de servers van Über niet in het kantoor in Nederland staan……

Rodney Barten|17.12.14|20:52

@ Een taxi: Ze leveren een dienst in NL, daardoor zijn zij verplicht om een boekhouding bij te houden, als de belastingdienst daarom vraagt moeten zij deze ook kunnen overhandigen…

Een taxi|17.12.14|23:52

@Rodney Daar heb je dan ook weer helemaal gelijk in.

Ik hoop wel dat het OM snel in actie komt om deze snorders z.s.m. aan te pakken en dat de politiek ook inziet dat de wet op dit punt niet gewijzigd hoeft te worden. Uiteraard wel op heel veel andere punten.

Jan de Waal|18.12.14|16:41

Het is allemaal zo simpel,de ilt besteld een uberpop taxi men stapt met zijn tweetjes in en laat zich anoniem van a naar b brengen en na het afrekenen maakt men zich kenbaar als opsporingsambtenaren,chauffeur beboeten en de wagen inbeslagnemen,dit heet uitlokking en is toegestaan !

‘Betrokkenen UberPop riskeren vervolging deelname aan criminele organisatie’ | TaxiPro
Uber, directeur, Niek van Leeuwen, advocaat, rechtszaak, rechter, rechtszaal, snorder

‘Betrokkenen UberPop riskeren vervolging deelname aan criminele organisatie’

Als Uber blijft doorgaan met het aanbieden van de snorderdienst UberPop, terwijl de organisatie weet dat daarmee structureel de Wet Personenvervoer wordt overtreden, dan lopen zowel het bedrijf, de directie als de chauffeurs het risico daarvoor strafrechtelijk vervolgd te worden. Onder omstandigheden kan het OM zelfs alle betrokkenen vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. Dat zegt strafrechtadvocaat Ronald Drenth, onder meer bekend van het verdedigen van de top van Chemie-Pak.

Deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven, wordt in Nederland bestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie. Het verrichten van illegaal taxivervoer is een misdrijf.

UberPop illegaal

“Het gaat erom dat het kennelijke doel van deze organisatie is om de wet structureel te blijven overtreden. Naar ik begrijp zegt men zelfs gewoon door te gaan, ondanks de uitspraak van de rechter”, zegt Drenth. UberPop is de dienst waarbij particulieren via Uber met hun eigen privé-auto illegaal taxivervoer uitvoeren.

“De bestuursrechter heeft uitgesproken dat UberPop illegaal is en dat hij Uber ziet als medepleger van de overtredingen van de chauffeurs. Dit omdat Uber bij het aanbieden van de ritten een belangrijke rol speelt en meedeelt in de opbrengsten. Alhoewel dit nog geen strafrechtelijk oordeel is, werpt het zijn schaduw wel vooruit. Dan zou het verstandig zijn hiermee te stoppen.”

Criminele organisatie

Nu diverse chauffeurs worden vervolgd voor het overtreden van de Wet Personenvervoer, kan er naast medeplegen ook sprake zijn van deelname aan een criminele organisatie. Daarvan kan volgens Drenth sprake zijn als er een gestructureerd samenwerkingsverband is dat als oogmerk heeft het plegen van illegale acties.

En daarvan lijkt er sprake bij UberPop. Ook de directie van Uber loopt risico. Zij stuurt immers de chauffeurs aan en geeft opdracht tot het maken van ritten waarmee ze de wet overtreden. De directie grijpt niet in, maar moedigt dit zelfs aan door aan te geven dat zij de eventuele boetes zullen betalen.

Verantwoordelijk

Ook de UberPop-chauffeurs zijn ervan op de hoogte dat zij de wet overtreden, maar voelen zich gedekt door Uber. Maar dat neemt niet weg dat zij persoonlijk verantwoordelijk zijn voor hun daden.

“Dat is doelbewust en openlijk de wet blijven overtreden”, vindt Drenth. Het OM liet onlangs weten nog geen beslissing te hebben genomen of ze ook Uber als organisatie aanpakken.

Openbaar Ministerie

Drenth: “Ik kan me niet voorstellen dat het Openbaar Ministerie dat over haar kant laat gaan, ook gelet op de belangen die binnen de taxibranche spelen. Het kan heel goed zijn dat ze met een vooronderzoek bezig is om tot vervolging over te gaan.”

Bart Pals

Lees ook: OM: ‘Nog geen beslissing genomen om ook Uber Nederland BV te vervolgen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “‘Betrokkenen UberPop riskeren vervolging deelname aan criminele organisatie’”

M. Martins.|17.12.14|12:50

Allemaal leuk en aardig maar voorlopig rijden ze met een dikke vinger in het rondt en maken opsporing bewust lastig. Uberpopchauffeurs zijn in de App niet te volgen. In de app zijn er 3 aanwezig die de hele stad door dansen. In werkelijkheid zijn er tientallen of misschien wel honderdtallen aanwezig.

Taxibelangen Nederland|17.12.14|13:36

Het aanzetten tot het plegen van criminele activiteiten, is bij wet, na moord ik dacht zo’n beetje het meest ernstige strafbare feit. Ik begrijp niet waarom de ILT niet actief en effectief optreed. Bij vakbekwame hardwerkende taxiondernemers/chauffeurs weten ze altijd wel extreem hard op te treden, en vaak werkelijk om niets.Werkmap 1 dag verlopen hup € 1100,00 gereden terwijl je pauze had genoteerd hup € 1320,00. Stickers op de auto plakken met “Uberpop ontheffing”, misschien helpt dat

Ton ter Haar|17.12.14|13:37

Je hoeft ze toch niet op heterdaad te betrappen. Gegevens opvragen bij uber en anders in beslag nemen en vanuit daar handelen. Alle ritgegevens zijn opgeslagen dus leuker kunnen we het niet maken

Ton van Dalfsen|17.12.14|13:51

Ze moeten een inval bij Uber plegen en de hele administratie in beslag nemen incl. alle PC’s . Dan zijn ze in 1 keer vleugellam

Rik de Swart|17.12.14|14:03

iedere dag dat de app actief is, zijn ze toch in overtreding? Dus €100.000 euro boete per dag dat de app actief is. maar dan kunnen ze in principe nog 1000 jaar doorgaan eer die 40miljard aan gebakken lucht op is.

Een taxi|17.12.14|19:44

@Ton Dalfsen Ik ben bang dat de servers van Über niet in het kantoor in Nederland staan……

Rodney Barten|17.12.14|20:52

@ Een taxi: Ze leveren een dienst in NL, daardoor zijn zij verplicht om een boekhouding bij te houden, als de belastingdienst daarom vraagt moeten zij deze ook kunnen overhandigen…

Een taxi|17.12.14|23:52

@Rodney Daar heb je dan ook weer helemaal gelijk in.

Ik hoop wel dat het OM snel in actie komt om deze snorders z.s.m. aan te pakken en dat de politiek ook inziet dat de wet op dit punt niet gewijzigd hoeft te worden. Uiteraard wel op heel veel andere punten.

Jan de Waal|18.12.14|16:41

Het is allemaal zo simpel,de ilt besteld een uberpop taxi men stapt met zijn tweetjes in en laat zich anoniem van a naar b brengen en na het afrekenen maakt men zich kenbaar als opsporingsambtenaren,chauffeur beboeten en de wagen inbeslagnemen,dit heet uitlokking en is toegestaan !