Uber, Travis Kalanick, founder, oprichter

Belgische Justitie valt binnen bij Uber wegens belastingfraude

epa04430044 Travis Kalanick, Founder and CEO of Uber, delivers a speech at the Institute of Directors Convention at the Royal Albert Hall, Central London, Britain, 03 October 2014. The annual convention brings together business leaders and politicians to discuss the business strategy and the world economy. EPA/WILL OLIVER

De Belgische justitie is vorige week binnengevallen bij Uber in Brussel. De overheid heeft hierbij een hoop documenten en boekhoudgegevens in beslag genomen. Directe aanleiding is het vermoeden dat Uber en de Uber-chauffeurs de belasting ontduiken. Ook in Nederland lijkt het erop dat het Amerikaanse miljardenbedrijf Uber de Belastingwet overtreedt. Uber Brussel bevestigt de huiszoeking tegenover de Belgische krant De Tijd.

De Brusselse wethouder van Mobiliteit liet eind vorig jaar al weten dat hij indicaties had van zwart werk door Uber-chauffeurs. “We willen dat het parket nauwkeurig nagaat of en welke wetten het bedrijf overtreedt”, verklaarde hij toen.

Belastingwetten

Ook in Nederland zijn er gegronde vermoedens dat de UberPop-chauffeur de belastingwetten overtreden, naast de Wp2000. Het gaat bij UberPop om particulieren die betaald krijgen om personenvervoer uit te voeren. Maar Uber fungeert hierbij niet als werkgever. En draagt ook geen werkgevers-belastingen af.

Eigenlijk zouden de particuliere chauffeurs zich moeten inschrijven bij de KvK en zo als onderaannemer van Uber fungeren. Maar dat is niet het geval. Volgens Uber geven de chauffeurs hun inkomsten op als ‘overige arbeid’ bij de Belastingdienst. Maar ook dan worden er nog altijd geen werkgevers-premies betaald.

Verkapt dienstverband

Bovendien is er geen arbeidscontract tussen Uber en UberPop-chauffeurs, zodat deze constructie fiscaal gezien zeer discutabel is. Daarbij geldt ook dat er volgens de Nederlandse wet eigenlijk wel een arbeidscontract zou moeten zijn. Er is immers sprake van een duidelijke machtsverhouding tussen Uber en zijn Pop-chauffeurs, zodat er sprake lijkt van verkapt dienstverband.

Zowel de UberPop-chauffeurs als Uber als organisatie lopen hierdoor het risico om achteraf met flinke kosten opgezadeld te worden, zoals verschuldigde loonbelasting en sociale premies. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie. Naast het moeten voldoen aan de taxivergunning-eisen, betalen reguliere taxibedrijven immers wel gewoon de verplichte werkgevers-belastingen aan de overheid.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Belgische Justitie valt binnen bij Uber wegens belastingfraude”

Bob Nijhof|16.03.15|17:40

Hehe, eindelijk.

Johan Zevenbergen|17.03.15|09:05

Financiële baas van Uber stapt op.
Laatste update
17 maart, 07:51
Zal het hem wel te heet onder de voetjes worden.

Paul Dijkhuizen|19.03.15|12:34

De financiële baas van Uber wilde meer tijd voor zijn vrouw en kinderen hebben… ach, als je zakken goed gevuld zijn… Hij werkte al bij Uber sinds september 2013 dus dat is al anderhalf jaar.

Belgische Justitie valt binnen bij Uber wegens belastingfraude | TaxiPro
Uber, Travis Kalanick, founder, oprichter

Belgische Justitie valt binnen bij Uber wegens belastingfraude

epa04430044 Travis Kalanick, Founder and CEO of Uber, delivers a speech at the Institute of Directors Convention at the Royal Albert Hall, Central London, Britain, 03 October 2014. The annual convention brings together business leaders and politicians to discuss the business strategy and the world economy. EPA/WILL OLIVER

De Belgische justitie is vorige week binnengevallen bij Uber in Brussel. De overheid heeft hierbij een hoop documenten en boekhoudgegevens in beslag genomen. Directe aanleiding is het vermoeden dat Uber en de Uber-chauffeurs de belasting ontduiken. Ook in Nederland lijkt het erop dat het Amerikaanse miljardenbedrijf Uber de Belastingwet overtreedt. Uber Brussel bevestigt de huiszoeking tegenover de Belgische krant De Tijd.

De Brusselse wethouder van Mobiliteit liet eind vorig jaar al weten dat hij indicaties had van zwart werk door Uber-chauffeurs. “We willen dat het parket nauwkeurig nagaat of en welke wetten het bedrijf overtreedt”, verklaarde hij toen.

Belastingwetten

Ook in Nederland zijn er gegronde vermoedens dat de UberPop-chauffeur de belastingwetten overtreden, naast de Wp2000. Het gaat bij UberPop om particulieren die betaald krijgen om personenvervoer uit te voeren. Maar Uber fungeert hierbij niet als werkgever. En draagt ook geen werkgevers-belastingen af.

Eigenlijk zouden de particuliere chauffeurs zich moeten inschrijven bij de KvK en zo als onderaannemer van Uber fungeren. Maar dat is niet het geval. Volgens Uber geven de chauffeurs hun inkomsten op als ‘overige arbeid’ bij de Belastingdienst. Maar ook dan worden er nog altijd geen werkgevers-premies betaald.

Verkapt dienstverband

Bovendien is er geen arbeidscontract tussen Uber en UberPop-chauffeurs, zodat deze constructie fiscaal gezien zeer discutabel is. Daarbij geldt ook dat er volgens de Nederlandse wet eigenlijk wel een arbeidscontract zou moeten zijn. Er is immers sprake van een duidelijke machtsverhouding tussen Uber en zijn Pop-chauffeurs, zodat er sprake lijkt van verkapt dienstverband.

Zowel de UberPop-chauffeurs als Uber als organisatie lopen hierdoor het risico om achteraf met flinke kosten opgezadeld te worden, zoals verschuldigde loonbelasting en sociale premies. Ook is er sprake van oneerlijke concurrentie. Naast het moeten voldoen aan de taxivergunning-eisen, betalen reguliere taxibedrijven immers wel gewoon de verplichte werkgevers-belastingen aan de overheid.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Belgische Justitie valt binnen bij Uber wegens belastingfraude”

Bob Nijhof|16.03.15|17:40

Hehe, eindelijk.

Johan Zevenbergen|17.03.15|09:05

Financiële baas van Uber stapt op.
Laatste update
17 maart, 07:51
Zal het hem wel te heet onder de voetjes worden.

Paul Dijkhuizen|19.03.15|12:34

De financiële baas van Uber wilde meer tijd voor zijn vrouw en kinderen hebben… ach, als je zakken goed gevuld zijn… Hij werkte al bij Uber sinds september 2013 dus dat is al anderhalf jaar.