Schiphol standplaats

Gebiedsverbod Schiphol voor chauffeur wegens aanbieden taxidiensten

Foto: ProMedia

Voor een taxichauffeur was Schiphol de afgelopen maand verboden terrein omdat hij er in de strijd met de regels taxidiensten had aangeboden. Hij overtrad daarmee de Algemeen Plaatselijke Verordening die de gemeente Haarlemmermeer in het leven heeft geroepen om taxironselaars van de luchthaven te weren. De man probeerde de maatregel te laten opschorten door de voorzieningenrechter, maar die vond de verblijfsontzegging terecht.

De gemeente Haarlemmermeer probeert het probleem met de taxironselaars al jaren op te lossen. De huidige aanpassing van de APV lijkt het gewenste effect te sorteren, al is het vooralsnog een tijdelijke maatregel. Het aanbieden van taxivervoer op de officiële standplaatsen op Schiphol is voorbehouden aan aangewezen vervoerders. Een flinke groep chauffeurs trekt zich daar jarenlang weinig van de geldende regels aan. Zij vermijden de officiële standplaatsen door klanten te ronselen in aankomsthallen en nabij de standplaatsen.

Eerder beleid hiertegen werkte nauwelijks, maar de huidige APV die sinds 30 januari geldt, sorteert wel het nodige effect. De ronselaars zijn weliswaar niet helemaal verdwenen, maar het zijn er wel veel minder.

Strafbaar feit

De gemeente heeft op Schiphol een gebied aangewezen waar het verboden is taxidiensten aan te bieden. Dit aanwijzingsbesluit bleef overeind in een kort geding dat tientallen taxironselaars aanspanden. Meerdere overtredingen kunnen, na geldboetes van 350 en 1.500 euro en het innemen van de auto, zelfs leiden tot een gebiedsverbod. Als men zich dan toch in het gebied begeeft, is dat een strafbaar feit.

Eind mei kreeg een taxichauffeur dus zo’n gebiedsverbod opgelegd omdat hij in strijd met de APV taxidiensten had aangeboden. Het ging specifiek om de overtreding van het verbod dat het binnen het aangewezen gebied verboden is taxidiensten aan te bieden, tenzij dat op de standplaatsen vanuit de taxi gebeurt.

De chauffeur vroeg de voorzieningenrechter om een voorlopige voorziening te treffen. Dat is een tijdelijke uitspraak in afwachting van een kort geding of bodemprocedure. Als de rechter zo’n voorziening treft, wordt de maatregel opgeschort tot een andere rechter een definitief oordeel kan vellen.

Alleen ontkennen

De man in kwestie heeft volgens degene die proces-verbaal tegen hem opmaakte op 29 mei rond 21.35 uur bij de uitgang van deur C taxidiensten aangeboden. Hij kon op dat moment en later bij de voorzieningenrechter niet duidelijk maken wat hij daar anders aan het doen was, waardoor het voor de rechter aannemelijk is dat hij inderdaad taxidiensten aanbood. Meer argumenten dan het ontkennen daarvan heeft hij niet aangedragen. Hij kon ook gewoon zijn werk als taxichauffeur blijven doen buiten het gebied waar het verbod gold, en als hij familie van de luchthaven wilde ophalen, kon hij daar een ontheffing voor aanvragen.

Het gebiedsverbod is bedacht om de openbare orde te helpen handhaven. Door dat verbod te overtreden, heeft de taxichauffeur die openbare orde volgens de rechter in het gedrang gebracht. De verblijfsontzetting voor één maand vond de voorzieningenrechter op zijn plaats, waardoor de voorlopige voorziening niet werd getroffen.

Daarbij telde ook mee dat zo’n gebiedsverbod financiële gevolgen heeft. De chauffeur in kwestie kon in die periode immers geen taxidiensten aanbieden opSchiphol. Daar gaat een afschrikwekkend effect vanuit richting andere potentiële overtreders. Dat het besluit de chauffeur het werken moeilijker maakte, vond de rechter niet onterecht omdat het anderen wellicht van een soortgelijke overtreding kan weerhouden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Gebiedsverbod Schiphol voor chauffeur wegens aanbieden taxidiensten”

Ton van Dalfsen|29.06.17|13:34

Tegenwoordig grossieren de ronselaars in Invalide ontheffingen waardoor ze vlakbij deur A op de particuliere voorrijbaan een eigen standplaats creëren. Of ze daar eerlijk aan komen betwijfel ik want ze lopen als kievitten.

Mark X|29.06.17|16:46

20 jaar? van gezeikt te lezen en te horen en van klanten over schiphol. Eindelijk is er iets goed in taxi land.

Gebiedsverbod Schiphol voor chauffeur wegens aanbieden taxidiensten | TaxiPro