Geleidehond, KNGF

Aangifte tegen taxichauffeur die geleidehond weigerde

Bron: BLINK Fotografie / KNGF

Ferry Molenaar en zijn geleidehond mochten onlangs niet mee met de taxi. Omdat zo’n weigering bij wet verboden is, gaat Molenaar aangifte doen tegen de chauffeur in kwestie. KNGF Geleidehonden benadrukt dat geleidehonden ook zijn getraind om rustig mee te reizen in taxi’s.

In het VN-verdrag voor personen met een handicap is al een tijdlang geregeld dat mensen met een assistentiehond volwaardig moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dat betekent ook dat mensen die zo’n hond bij zich hebben niet mogen worden geweigerd in taxi’s, tenzij daar een sterke reden voor is. Als een chauffeur bijvoorbeeld allergisch is voor honden, dient hij op korte termijn een andere taxi te regelen, zo schrijft KNV in zijn algemene voorwaarden.

Daarvan was volgens Ferry Molenaar afgelopen weekend geen sprake. Molenaar is blind en maakt daarom gebruik van een geleidehond. Hij reisde met de trein naar Hilversum en kwam kort voor aankomst tot de ontdekking dat de bus hem die zondagochtend niet op tijd op zijn afspraak zou brengen. Daarom meldde hij zich op de standplaats bij de voorste in de rij.

Discussie op de standplaats

“De taxichauffeur merkte op dat de hond maar los op de achterbank moest, maar dat mag wettelijk gezien niet. Als de chauffeur dan een noodstop moet maken, vliegt de hond de hele auto door”, legt Molenaar uit. Honden mogen wel op de achterbank mee als ze worden vastgezet, maar dat was dus niet wat de chauffeur voorstelde. “Geleidehonden wordt aangeleerd dat de eigenaar in taxi’s en andere auto’s op de bijrijdersstoel plaatsneemt. De hond ligt dan rustig tussen de benen van zijn baasje. Dat heb ik ook aangegeven bij de chauffeur, maar daar wilde hij niets van weten.”

Er ontstond op de standplaats een discussie waar zich volgens Molenaar ook een tweede taxichauffeur in mengde. “Die gaf onder meer aan mij wel erg veeleisend te vinden en stelde voor dat ik de bus nam.” Molenaar besloot dan maar de politie te bellen om te zien of zij uitsluitsel konden geven. “Ik verzocht de chauffeur te blijven, maar opeens had hij een klant en was hij snel vertrokken.” Molenaar wil aangifte wegens discriminatie doen om zo met de camerabeelden die bij het station worden gemaakt te achterhalen wie de taxichauffeur in kwestie was.

‘Weigeren mag niet’

Daarmee was Ferry Molenaar nog niet op zijn bestemming. “Na veel discussie nam de tweede chauffeur, die zich ook in het gesprek had gemengd, me mee. En toen we eenmaal op weg waren vond hij het allemaal reuze meevallen. We hadden het goede, constructieve gesprek dat ik ook graag met de andere taxichauffeur had gevoerd. Was die bijvoorbeeld allergisch geweest voor honden, dan had ik daar begrip voor gehad. Maar hij heeft mij en mijn geleidehond gewoon geweigerd, en dat mag niet.”

Molenaar hoopt ook dat aandacht voor deze kwestie bij taxichauffeurs zal leiden tot meer bewustzijn over de mogelijkheden en beperkingen met geleidehonden in taxi’s. TaxiPro tekende eerder al het verhaal op van de blinde Sytske, die onder meer vertelde wat zij zoal meemaakte met taxi’s en benadrukte dat haar geleidehond altijd schoon en rustig is.

Veiligste plek in de auto

KNGF Geleidehonden bevestigt dat de assistentiehonden zijn getraind om mee te reizen in taxi;s en andere voertuigen. Weigeren van deze honden kan dan ook voorkomen uit onwetendheid of verkeerd inzicht over de speciaal opgeleide honden, geeft een woordvoerster aan.

“Tijdens de opleiding heeft een geleidehond geleerd om voorin in de auto op de grond zitten bij of tussen de voeten van de baas. Dat is de veiligste plek in de auto en de training is er op gebaseerd dat de hond daar gedurende de reis rustig blijft liggen. Dat geldt voor het openbaar vervoer, maar zeker ook in de taxi. Er hoeft dus geen vrees te zijn dat de hond zich tijdens de rit met de bestuurder zal bemoeien of anderszins tot last zal zijn. De baas heeft daar ook een verantwoordelijkheid voor en zal de geleidehond op de juiste manier rustig en onder commando houden.”

‘Ook mensen verliezen haren’

De chauffeur heeft daarin ook een verantwoordelijkheid: de hond mag niet worden afgeleid, gevoerd of uitgedaagd. Verder geeft KNGF aan dat honden weliswaar haren verliezen, “maar ook mensen verliezen haren. Zij hebben wellicht viezigheid aan hun schoenen of haren van eigen huisdieren aan hun kleding. Een geleidehond wordt goed verzorgd. Zijn baas heeft de verantwoordelijkheid om de hond gezond en fit te houden. Mensen kunnen er zeker van zijn dat de hond geen vlooien of andere parasieten heeft, schoon is en regelmatig geborsteld wordt. Bovendien worden geleidehonden tijdig ingeënt tegen ziekten en regelmatig ontwormd”, benadrukt de woordvoerster.

Geleidehond, KNGF

Lees ook: ‘Geleidehond altijd schoon en rustig in taxi’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

13 reacties op “Aangifte tegen taxichauffeur die geleidehond weigerde”

Hans van Bochove|31.05.18|12:32

een geleidehond is een morele maar ook een sociale verplichting en moet altijd mee kunnen in openbaar vervoer dus ook een taxi. in ons bedrijf bestaat het wagenpark voor ruim 70% uit stationwagens. rekening houdende met vervolg ritten na het vervoer van een geleidehond prefereren wij dat de hond achterin vervoert wordt. dit is veiliger en hygiënischer, met dit warme weer hebben wij toch wat vochtplekken op het dashboard en veel meer haaruitval van de hond.

Hans van Bochove|31.05.18|12:36

dit komt ook door de te weinig ruimte voor de hond. voor een vervolg rit zal men dus vaak eerst de auto moeten reinigen om de volgende klant op de juiste wijze te kunnen vervoeren. een geleidehond is tijdens de rit niet noodzakelijk dus een plaats achter in een voertuig (stationwagen) is veiliger en hygiënischer en de volgende klant heeft geen last van het “zwerfvuil” van een hond. helaas zijn eigenaren van geleidehonden dit niet met ons eens en eisen dat de hond voorin plaats neemt.

Johan Zevenbergen|31.05.18|14:22

Lastige kwestie als je bang bent voor honden.

Ed Huisman|31.05.18|14:57

Als een hond stiller zit in de auto des te minder (vuil) hij achter laat dus de hond in je kofferbak zetten kan hij meer bewegen en zo moet je nog meer schoonmaken. Tussen de benen van de eigenaar is veel beter en schoner. En waar komen die vochtplekken dan vandaan. Ik ruim dat veel liever met een doekje op dan de kost van stappers.

Bert Swinkels|31.05.18|16:48

ik ben zelf taxi chauffeur
een blinde geleide hond die is op zich een hele rustige hond
en ja die hond moet in de taxi mogen zonder problemen
gelang de chauffeur misschien zou zeggen achter ee hondenrek
,maar bij mij mogen die honden voorin lekker bij baasje
bert

Hans Kuipers|31.05.18|17:13

Wat een onzin allemaal, die paar haren die blijven zitten pak je zo weg. Collega’s die een geleidehond weigeren zijn wel heel erg beperkt in hun sociale inleefvermogen.

henk|31.05.18|19:24

Die hond is beter Dan die taxichauffeur lafvaart

Linda de Lang|31.05.18|20:02

Een hulphond moet ten alle tijden bij de baas blijven.
De opmerking dat de hond achterin moet omdat er vochtplekken komen of meer haaruitval geeft vind ik een beetje raar.
Iemand die veel zweet laat ook vochtplekken achter op zitplaats alleen is dit niet te zien en als de baas elke dag de hond kamt is er niks mis mee.
Moeders die kinderen meenemen moeten dan ook geweigerd worden want kinderen zitten eerst met de handen in de mond en vervolgens overal aan maar daar hoor je niemand over klagen.

Theo Coeleveld|31.05.18|20:59

Een hulphond ben je verplicht mee te nemen , zo niet pas inleveren .
En thuis die paar haren van je pak afhalen zielig mannetje .

Edwin Kort|31.05.18|22:23

“Dat betekent ook dat mensen die zo’n hond bij zich hebben niet mogen worden geweigerd in taxi’s, tenzij daar een sterke reden voor is. Dan kan worden gedacht aan een taxichauffeur die allergisch is voor honden en dus met een geleidehond aan boord niet goed kan functioneren.”

Helaas klopt deze informatie niet helemaal. Ook een taxichauffeur die allergisch is, mag assistentiehond (hulphond) NIET weigeren. (bericht 1/2)

Edwin Kort|31.05.18|22:24

Bericht 2/2

“Ook taxi’s mogen mensen met een assistentiehond niet weigeren in hun auto’s. Een excuus als allergie mag geen reden zijn om een persoon met assistentiehond niet mee te nemen. (zie https://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl/1790-2/)

De betreffende klant is trouwens niet geweigerd, de chauffeur verzocht de hond op achterbank plaats te laten nemen, volgens artikel.

ps. ben zelf gebruiker van een assistentiehond, en kom deze weigeringen ook vaak tegen.

T Almar|02.06.18|19:37

Sorry hoor maar als ik allergisch ben voor honden en katten gaan deze zeker niet met mij mee in de taxi , wanneer de klant zijn weg vervolgd met z’n hond, zit ik nog met mijn allergie dat niet 123 over gaat. Ik bepaal en niet de wet ,omtrent mijn gezondheid.

Ferdinand Schwidder|03.06.18|18:26

Mensen “vergeten”, dat een geleidehond de ogen zijn van zijn/haar eigenaar. Een weigering om de geleidehond mee te nemen is een verwerpelijke diskwalificatie van de slechtziende mens.

Aangifte tegen taxichauffeur die geleidehond weigerde | TaxiPro