ILT spoort twintig foute taxibedrijven op, KNV reageert positief

De Inspectie Leefomgeving en Tranport (ILT) heeft vorige week bij een uitgebreide oprolactie in Amsterdam zeker twintig malafide taxibedrijven opgespoord. Daarbij zijn sinds vorige week tientallen taxi’s in beslag genomen. KNV heeft positief gereageerd op de handhavingsacties van ILT.

Volgens ILT ontstaat er in de hoofdstad een nieuw soort fraude, waarbij ‘in het taxiregister’ een ‘prachtig bedrijf’ staat, maar na controle vreemde zaken worden ontdekt. De bedrijven hebben gemiddeld tussen de twintig en zeventig taxi’s rondrijden, verklaarde de Inspectie tegenover het AD.

Gecoördineerde aanpak

Met een nieuwe gecoördineerde aanpak probeert de ILT samen met experts van het politieteam Dienst Infra Amsterdam, het OM en de Belastingdienst de fraude in kaart te brengen. Vaak hebben de taxi’s geen goede Boordcomputer Taxi (BCT) geïnstalleerd en zijn chauffeurs niet op de hoogte van voor wie ze rijden. Door zich niet aan de regels te houden maken de bedrijven meer winst, maar dit gaat ten koste van de chauffeurs.

Werkgeversvereniging KNV is blij met controles die ILT heeft uitgevoerd. Directeur Hubert Andela van KNV: “Wij vragen al jaren om meer handhaving op het gebruik van de BCT. De taxisector heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in dit systeem, maar er werden de afgelopen jaren nauwelijks controles uitgevoerd. Leden van ons vertellen dat ze taxi’s rond zien rijden waarin bijvoorbeeld de kabels van de BCT zijn doorgeknipt.”

Daarnaast geeft Andela aan dat het positief is dat ILT en de belastingdienst gezamenlijk controles uitvoeren, zodat taxibedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben gelijk kunnen worden aangepakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke is algemeen hoofdredacteur van van ProMedia Group.

5 reacties op “ILT spoort twintig foute taxibedrijven op, KNV reageert positief”

Paul Dijkhuizen|12.10.18|15:57

Ik zou kunnen zeggen: Prima actie, doe dat ook eens bij Uber… of: ‘Een goede BCT???’ Laat ik het niet doen… Wij vragen al jaren om vooral eerlijke handhaving in het personenvervoer met gelijke regels voor iedereen, eerlijke prijzen, goede controles… Maar dan moeten al die regels ook voor iedereen gaan gelden, zonder uitzondering. Zolang de overheid zelf ongelijkheid in het ‘speelveld’ creëert en in stand houdt zijn dit soort acties dweilen met de kraan open.

Yahya El Arabi|13.10.18|06:13

nieuwe soort fraude hhh
bestaat al 18 jaar

Albert Lasschuit|10.05.19|04:34

er was toch een uitspraak, ik dacht in 2017 van de E.U. te Brussel over de verhouding uber en zijn chauffeurs dat het niet klopte? maar ja als je met veel geld blijft procederen, mag je gewoon doorgaan met frauderen, wel de kleintjes pakken, {ook terecht} maar met hulp van advocaten en een lobby VVD in den Haag heeft Uber nog steeds alle ruimte, Rutte zo staat in de krant wil met iedereen praten ook met in gele hesjes gestokenen, dus KNV trek maar een geel hesje aan, want tot nu toe is een

Albert Lasschuit|10.05.19|04:35

een eerlijke oplossing/ verbod er nog niet van gekomen

Albert Lasschuit|10.05.19|04:42

uitspraak van de E.U. niet genoeg voor Den Haag.
sterkte