Daklicht

In 2020 moet elke taxichauffeur in Vlaanderen Nederlands spreken

Bron: TaxiPro (VK)

De taxiwetgeving in Vlaanderen is een stap dichterbij grote aanpassingen. De tarieven worden vrijgegeven en het maximum van één taxivergunning per 1.000 inwoners van een gemeente verdwijnt. Ook moet elke taxichauffeur Nederlands kunnen spreken met zijn of haar klanten. De veranderingen moeten in 2020 ingaan.

Ben Weyts, de Vlaamse minister van mobiliteit, is al een tijdlang bezig met het hervormen van de taximarkt in Vlaanderen. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat per 1.000 inwoners van een gemeente slechts één taxivergunning wordt afgegeven. In diverse steden is daardoor zelfs een wachtlijst voor zo’n vergunning. En aan zo’n document is weer een beperkende maatregel verbonden: wie bijvoorbeeld een vergunning in Gent heeft, mag daarmee geen passagiers oppikken in andere gemeenten.

Taxirit relatief duur

In het nieuwe systeem worden beide beperkingen losgelaten. Dat geldt ook voor de tarieven voor een taxirit. Door afscheid te nemen van de vaste tarieven, zou er meer ruimte moeten komen voor marktwerking. Een ritje met de taxi in Vlaanderen wordt namelijk als relatief duur ervaren. Weer een ander aspect van de aangepaste wetgeving is dat taxichauffeurs Nederlands met hun passagiers moeten kunnen spreken. Ook wordt de regeldruk voor taxiondernemers minder.

Nu heeft de regering van Vlaanderen groen licht gegeven voor de plannen van Weyts, zo meldt De Standaard. Daarmee is de weg nog niet vrij om de veranderingen niet later dan 2020 door te voeren, maar is er wel een stap vooruitgezet in het politieke proces. De minister wil vooral bereiken dat er meer taxi’s tegen lagere prijzen gaan rijden. Hij spreekt zelf van het ‘democratiseren’ van de sector. Met de beoogde veranderingen komt er in Vlaanderen op de taximarkt ook ruimte voor diensten als Uber.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “In 2020 moet elke taxichauffeur in Vlaanderen Nederlands spreken”

Victor Bax|12.12.18|20:21

Eigenlijk normaal dat taxibestuurders de landstaal spreken, zou je zeggen. Ik wou dat hier in Nederland er ook een wet kwam dat je in winkels in het Nederlands aangesproken wordt in plaats van voornamelijk Engels. Het is toch van de zotte (Vlaams of niet?) dat je in deze landen met een kleine hoeveelheid sprekers andere talen moet gebruiken om je verstaanbaar te kunnen maken? Ik wens Ben Weyts veel succes met dit plan.

Tjerk Vinckx|12.12.18|22:17

Ach hebben de Belgen het nog niet begrepen,Nieuw Zeeland, Zweden en natuurlijk Nederland zijn het voorbeeld van het los laten van een vergunning stelsel, z.g deregulering. Welk chaos / verloedering is inmiddels bewezen, alleen met dit verschil de Belgen zijn een volk van – gele hesjes – dat wordt een heet 2020……