Rechter, rechtbank (kleine versie). Foto: iStock / Wavebreakmedia

Acht maanden cel voor aanranden taxichauffeuse

Bron: iStock / Wavebreakmedia (onbeperkt gebruik)

Voor het aanranden van een taxichauffeuse is een man veroordeeld tot acht maanden cel. De rechter rekent hem niet alleen zijn wangedrag aan, maar ook dat hij zich misdroeg tijdens de taxirit waardoor de vrouw zich er niet tegen kon verweren.

Het incident vond plaats in mei vorig jaar. De man zou de vrouw onder dwang bij haar borsten hebben gepakt en zijn hand in haar broek en onderbroek hebben gestoken. Daarbij zou hij allerlei ongepaste opmerkingen hebben gemaakt. Ook hield hij zijn gezicht voor haar gezicht en probeerde hij de vrouw te zoenen. En terwijl dat allemaal gebeurde, was de vrouw bezig een taxi te besturen. De situatie was voor haar dermate bedreigend dat ze zich niet aan de seksuele handelingen kon onttrekken terwijl ze de taxi bestuurde, en dat voor een deel van de rit zelfs op de snelweg.

De verdenkingen waren in drie feiten onderverdeeld. De eerste betrof dat de man zijn hand in de broek of onderbroek van de vrouw zou hebben gestoken en daar heeft geprobeerd haar schaamstreek of vagina te betasten. Voor dat daadwerkelijke betasten is echter volgens zowel de aanklager als de verdediging en de rechter onvoldoende bewijs voor, dus van dat feit is de man vrijgesproken. Dat geldt niet voor de overige zaken: het betasten van haar borsten en schaamstreek over de kleding heen, het maken van seksueel getinte opmerkingen en de poging de vrouw tot zoenen te dwingen.

Knoop van blouse gescheurd

Dat oordeel is mede gebaseerd op het proces-verbaal. De taxichauffeuse doet daarin haar verhaal met de eerdergenoemde beschuldigingen. Ze vervoerde de dronken passagier terwijl hij zich misdroeg naar het politiebureau. Daar zag een agent dat de vrouw huilde en dat er een knoop van haar blouse was gescheurd. Die knoop werd later aan de bijrijderskant van de taxi teruggevonden, met een stuk stof er aan vast. Omdat het de onderste knoop was, bewijst dit dat de man met dwang zijn hand in de broek van de vrouw heeft gestoken. Voor wat hij daar verder met zijn hand zou hebben gedaan, ontbreekt zoals gemeld het bewijs.

De man zelf heeft ook een verklaring afgelegd, waarbij hij erkent dat wat de vrouw vertelde zou kunnen zijn gebeurd en gezegd. Ondersteunend bewijs was er ook. De vrouw beweerde pijnlijk bij haar borst te zijn gegrepen en onderzoek door een arts wees uit dat de vrouw op haar borst een blauwe plek had. Deze kon volgens de arts goed passen bij de beschreven handeling door de man.

Zwaar onder invloed

Volgens de rechter heeft de taxichauffeuse helder en consistent verteld over wat er in de taxi is voorgevallen. De passagier heeft ook erkend dat het best zo gebeurd zou kunnen zijn. Bovendien heeft zijn tante, die hem op de taxi zette, verklaard dat hij voor de taxirit al “geile praatjes” had. De afgerukte blouseknoop en de bloeduitstorting op haar de borst van de vrouw zijn in deze zaak voldoende bewijs dat wat is verklaard ook daadwerkelijk is gebeurd. 

Aan het standpunt dat het niet met opzet zou zijn gedaan, hecht de rechter geen waarde. Aan het feit dat hij zich zwaar onder invloed misdroeg ten opzichte van de taxichauffeuse wel degelijk. De vrouw heeft sinds het voorval last van nachtmerries, slapeloosheid en wantrouwen in haar medemens. Iemand die gewoon haar werk doet, moet niet met zulk gedrag te maken krijgen, aldus de rechter. Daarom krijgt de man een celstraf van acht maanden opgelegd. Ook moet hij zijn slachtoffer een schadevergoeding van bijna 4.000 euro betalen. Bij dit alles telt ook mee dat de man met een strafblad van 22 pagina’s op 28-jarige leeftijd niet bepaald van onbesproken gedrag is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.