Daklicht

Stichting Kwaliteitstaxi Breda van start

Bron: TaxiPro (VK)

Breda wil de kwaliteit van zijn opstapmarkt verbeteren. In dat kader wordt gewerkt aan een taxiverordening en bijbehorend keurmerk. Afgelopen week werd ook de Stichting Kwaliteitstaxi Breda (SKB) opgericht. SKB gaat een deel van de taxiverordening en besluiten van de gemeente op taxigebied uitvoeren. 

Voormalig politiechef Paul Martens wordt voorzitter van de stichting. Theo Vegter is toegetreden tot het bestuur, net als Harrie Jansen, die voorheen werkte bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De verordening en het keurmerk moeten aan het einde van de zomer van kracht worden. Breda wil dan, net als eerder Den Bosch en binnenkort Tilburg, de kwaliteit van de straattaximarkt in de eigen stad naar een hoger plan gaan tillen.

Met name in de opstapmarkt valt nog het nodige te winnen, vindt de gemeente. In dat verband wordt van “aanhoudende problemen” gesproken. “Met name werd geklaagd over de gastvrijheid en klantvriendelijkheid van de taxibedrijven. Een doorn in het oog van de gemeente, ondernemers en de branche zelf. De taxibranche is vaak het eerste contact dat met name bezoekers met een stad hebben. Taxichauffeurs zijn het visitekaartje van de stad. Het is dan ook belangrijk dat de kwaliteit op orde is zodat mensen die een taxi nemen zich écht welkom voelen in de stad.”

Eind van de zomer invoeren

SKB zorgt voor de uitvoering van een deel van de gemeentelijke taxiverordening en andere besluiten van het college van B&W van Breda. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verdere ontwikkeling van het verplichte taxikeurmerk, de certificering van taxichauffeurs die zich aangemeld hebben voor het taxikeurmerk en het uitvoeren van mystery-guestonderzoeken. 

De Stichting en de gemeente streven ernaar het Bredase taxikeurmerk aan het eind van de zomer in te voeren. Aanvankelijk werd nog gedacht aan 1 mei als invoerdatum, maar dat is blijkbaar niet haalbaar. Het keurmerk vervangt straks permanent de tijdelijke Taxipas die in Breda geldt tijdens evenementen als carnaval en Breda-Jazz. Tijdens de komende twee editities van die evenementen is nog wel een Taxipas nodig om taxivervoer te mogen aanbieden in de Bredase opstapmarkt.

Inzetten op meer handhaving

Wethouder Boaz Adank heeft er “alle vertrouwen in dat de bestuursleden van de stichting samen met de branche een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een verdere verbetering van het taxivervoer in Breda. Daarnaast zullen we als gemeente inzetten op meer handhaving en willen we gaan werken met taxi-stewards op de standplaats Nieuwe Prinsenkade.” SKB-voorzitter Paul Martens vult aan: “Het is nu tijd om in het juiste tempo de goede stappen te zetten. Het bestuur van de SKB zal zich vol energie inzetten om de kwaliteit van de opstapmarkt van het taxivervoer in Breda verder te verbeteren.” 

Lees ook het interview dat TaxiPro eerder had met wethouder Adank over het taxibeleid in Breda: ‘Alle bouwstenen voor Bredase taxiverordening zijn er’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.