Cocaïne

3,5 jaar cel voor vervoeren cocaïne per taxi

Bron: Creative Image via iStock (onbeperkt gebruik)

Een taxipassagier die zo’n 15 kilo cocaïne bij zich had, is daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden. Opvallend genoeg kwam zijn vergrijp aan het licht bij een onderzoek naar drugshandel en witwassen door de taxichauffeur die hem vervoerde.

In april van dit jaar hield een politieteam een parkeerplaats in Amstelveen in de gaten. Dat gebeurde in een lopend onderzoek naar witwassen en drugshandel waar een taxichauffeur bij betrokken zou zijn. Hij reed met zijn taxi de parkeerplaats op en na een kwartier stapte de verdachte in deze zaak in. Weer iets later fietste er iemand met een sporttas het terrein op, waarna die tas werd overhandigd aan de bijrijder. Deze plaatste hem in de kofferbak van de taxi.

Dat alles duidde voor de politie op criminele activiteiten en dus op een reden om de taxi wat later staande te houden. De taxichauffeur gaf aan dat zich een grote tas in de kofferbak bevond die niet van hem was, maar van zijn passagier. Hij gaf toestemming om de auto te doorzoeken, waarbij de tas met ongeveer 15 kilo cocaïne werd aangetroffen.

Tas wel of niet doorzoeken

De advocaat van de verdachte heeft geprobeerd hem vrijgesproken te krijgen door te betogen dat de aanhouding onrechtmatig was. Dat gebeurde namelijk door middel van een verkeerscontrole, terwijl het eigenlijk om opsporing zou gaan. De taxichauffeur vertelde wat de agenten al wisten, namelijk dat de tas van de passagier was. De toestemming om de taxi te doorzoeken zou niet betekenen dat ze ook de tas van zijn passagier mochten openen. Dat in die tas 15 kilo cocaïne zat, doet dan niet ter zake: de tas had niet doorzocht mogen worden, aldus de advocaat.

De rechtbank gaat daar echter niet in mee en vindt dat de politie binnen zijn bevoegdheden heeft gehandeld. Na de staandehouding gedroeg de passagier zich namelijk erg zenuwachtig, wat voor de agenten reden was hem te fouilleren. Daarbij werd een PGP-telefoon (pretty good privacy) aangetroffen, een communicatiemiddel dat volop wordt gebruikt in het criminele milieu. En dat was weer voldoende reden om verder te zoeken, waarbij de tas werd doorzocht en de drugs werden aangetroffen.

Onbekend met inhoud

Voor de rechter is ook duidelijk dat de taxipassagier bewust met het vervoeren van drugs bezig was. Hij moest de tas naar Antwerpen brengen en kreeg daar een ongeveer 2.500 euro voor. De man zou niet bekend zijn geweest met de inhoud van de tas. Maar omdat hij verder niets heeft verklaard over de herkomst van de drugs, is die uitleg niet na te gaan.

Dat de man helemaal niet wist dat er cocaïne in de tas zat, vindt de rechter heel onwaarschijnlijk. Zo’n tas meegeven aan iemand die van niets weet, brengt immers ook een enorm risico voor de verzender van de drugs mee. Dat de tas naar een ander land moest worden gebracht en de man daar fors voor werd betaald, zijn andere tekenen dat hij wist dat het niet om een lading vuile was ging. Daarom veroordeelt de rechter hem tot dertig maanden cel, met aftrek van voorrarrest. Ook het geld voor de klus en zijn PGP-telefoon is de man kwijt.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.