Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Uberchauffeur vrijgesproken van veroorzaken dodelijk ongeval

Foto ter illustratie. Foto: iStock/Wavebreakmedia

Een 23-jarige Uberchauffeur is ook in hoger beroep vrijgesproken van het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop. Bij die aanrijding kwam een fietster om het leven. Het gerechtshof deed donderdag uitspraak en concludeert dat de man niet verwijtbaar heeft gehandeld.

De rechtbank kwam eerder tot hetzelfde oordeel. Tegen die uitspraak was het Openbaar Ministerie in beroep gegaan. Er werd vrijspraak van dood door schuld geëist, maar wel een veroordeling voor gevaarlijk rijgedrag. Wat het OM betreft zou hij daar een boete van 1.000 euro voor moeten krijgen en drie maanden rijontzegging. De Uberchauffeur zou zijn snelheid onvoldoende hebben aangepast aan de verkeerssituatie.

Niet sneller dan toegestaan

Het ongeval vond plaats op 31 maart 2017 op de Molukkenstraat in Amsterdam. De man reed met zijn taxi een vrouw aan die vanuit een zijstraat wilde oversteken. Zij overleed aan de verwondingen die ze daarbij opliep. De man reed op een voorrangsweg en niet met een hogere snelheid dan toegestaan. Het hof spreekt van een zeer verdrietige samenloop van omstandigheden. “Zowel de nabestaanden van het slachtoffer als de verdachte lijden zeer onder wat er is gebeurd”, zo valt te lezen op de site van De Rechtspraak.

Geen verwijt maken

“Het hof stelt echter vast dat het ongeval het directe gevolg is geweest van de minimale of geheel ontbrekende tijd voor de verdachte om te reageren op het overstekende slachtoffer. Een door hem kort voor het ongeval verrichte inhaalmanoeuvre heeft geen bijdrage geleverd aan het ontstaan van het ongeval. Ook kan de verdachte geen verwijt worden gemaakt van het niet aanpassen van zijn snelheid op de verkeerssituatie. Daarnaast zijn er geen aanwijzingen dat hij was afgeleid door zijn telefoon of anderszins te weinig oplettend was, dan wel dat het werken als taxichauffeur bij het ongeval een rol heeft gespeeld.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.