TCA

‘Vraag naar taxi’s zeker tot eind 2020 niet op oude niveau’Als grootste taxicentrale van Amsterdam ervaart TCA de coronacrisis volop. In de meest recente aflevering van TaxiPro TV vertelt directeur Hedy Borreman wat dit betekent voor de organisatie en de aangesloten chauffeurs, waarvan intussen zo’n 10 procent heeft opgezegd.

Toen de coronacrisis uitbrak, kwam TCA net een beetje in de stijgende lijn die gebruikelijk is na de wat rustigere maanden januari en februari. “De eerste twee weken merkten we er nog weinig van, maar toen de horeca moest sluiten, viel ook ineens vrijwel al ons werk weg.” De weken daarna stonden vooral in het teken van communicatie over overheidssteun en andere hulp voor de chauffeurs.

Voor april en mei halveerde TCA de contributie. Borreman: “Het is nu vooral afwachten hoe de Tegemoetkoming Vaste Lasten gaat uitpakken. Die regeling komt vrij laat, dus dat zorgt wel voor wat paniek in de tent.”

Oudere chauffeurs

Door de coronacrisis is TCA intussen zo’n 10 procent van zijn chauffeursbestand kwijt. Met een opzegtermijn van drie maanden wordt die ontwikkeling nu goed zichtbaar. “Er zijn chauffeurs die uit voorzorg hebben opgezegd. Een deel komt daar op terug nu er weer wat meer perspectieven zijn. Maar we hebben ook een behoorlijk grote groep chauffeurs van 65 jaar en ouder. Die komen niet in aanmerking voor de meeste regelingen en zien het ook niet meer zitten om nog investeringen te doen in deze onzekere tijden”, aldus Borreman.

Als organisatie is TCA afhankelijk van de contributie die chauffeurs betalen. “Ook de BV lijdt dus onder deze crisis”, vertelt de directeur. “We zien de vraag nu wel weer een beetje toenemen, maar dat zal zeker tot het einde van het jaar niet op het oude niveau komen. Dus het is lastig inschatten wat de perspectieven zijn. Zoals het nu is, zingen we het wel uit. Maar als er bijvoorbeeld een tweede golf met coronabesmettingen komt, dan vrees ik wel echt voor onze organisatie en chauffeurs.”

Bekijk de volledige uitzending van TaxiPro TV.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

3 reacties op “‘Vraag naar taxi’s zeker tot eind 2020 niet op oude niveau’”

Arash Ayubzadeh|30.07.20|17:20

De tegemoetkoming 2e termijn TVL is zeer slecht geregeld door de regering. De regering heeft zelf bepaald wat de vaste lasten zijn van bedrijven terwijl dit een schijntje is van de werkelijke kosten. Men gebruikt het argument tijdrovend te zijn. Maar de schatting die gemaakt is heeft heel veel ondernemers de das omgedaan ook mede dankzij afpakken TOZO ivm je partner. Nu richting de 2e Corona vase, hoop dat de regering niet opnieuw de mensen laat schrikken. 75% van alle taxi werk is al verdampt.

Arash Ayubzadeh|30.07.20|17:22

* afplakken TOGS regeling bedoel ik.

Arash Ayubzadeh|30.07.20|17:24

* afpakken