Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Alexstar

Twee jaar cel en tbs voor ontvoering en beroving taxichauffeur

Rechter doet uitspraak.Foto: iStock / Alexstar

Een man van 38 jaar moet twee jaar de cel in en tbs met dwangverpleging ondergaan voor de ontvoering en beroving van een taxichauffeur. De vrouw is zwaar getraumatiseerd door het voorval en durft haar werk niet meer te doen.

De verdachte stapte in juni 2019 in Eindhoven in een taxi en bedreigde de taxichauffeur met een nepvuurwapen. Hij had een tak omwikkeld met zwart plastic. De vrouw wist dit uiteraard niet en was in de veronderstelling dat het om een echt wapen ging.

De man dwong het slachtoffer om naar Amsterdam te rijden. Onderweg bedreigde hij het slachtoffer met de dood. Ook moest zij haar portemonnee afgeven en geld pinnen. Toen ze bij een pinautomaat in Amsterdam kwamen, stopte het slachtoffer en rende ze in paniek naar een museum in de buurt, waar omstanders haar hielpen.

In de ziektewet beland

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachte berekenend te werk ging en bewust een vrouwelijk slachtoffer uitkoos. Bovendien durft de taxichauffeur haar werk niet meer uit te oefenen. Ze ervaart nog steeds financiƫle en emotionele stress en is in de ziektewet beland.

Ook neemt de verdachte op geen enkele manier verantwoordelijkheid. Hij ontkent de delicten en verklaarde aantoonbaar leugenachtig. Dit neemt de rechter hem zeer kwalijk. De rechtbank weegt verder mee dat de delicten in verminderde mate aan de verdachte zijn toe te rekenen. Volgens een psychiater en een psycholoog is er namelijk sprake van een ernstige traumastoornis en een persoonlijkheidsstoornis met borderline en antisociale trekken.

Schadevergoeding

Omdat de kans op herhaling volgens deze deskundigen groot is, legt de rechtbank naast een celstraf van twee jaar tbs met dwangverpleging op. Tot slot moet de verdachte een schadevergoeding van ruim 1.500 euro aan het slachtoffer betalen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.