Taxibord
Kaartfraude

Inwoners Giethoorn ervaren hinder van verkeerd geparkeerde illegale taxi’s

Taxibord. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Vincent Krabbendam

In delen van Giethoorn, waaronder woonwijk Giethoorn-Zuid, hebben inwoners de afgelopen periode onder meer last gehad van illegale taxi’s die verkeerd geparkeerd stonden. Dat stelt Veur Elkaar in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). Daarnaast stelt de lokale politieke partij dat er kaartfraude wordt gepleegd.

Volgens Veur Elkaar hebben de betreffende inwoners al meermaals melding gemaakt van foutief geparkeerde illegale taxi’s. Veelal gaat het hier over toeristguides. De lokale politieke partij wil daarom van het college weten waarom hier niet of nauwelijks op gehandhaafd wordt.

“Als er geparkeerd wordt op plekken waar dit niet mag, geven de handhavers een waarschuwing of een boete”, zo verduidelijkt het college. “Onze handhavers zijn echter niet bevoegd om te handhaven op de taxivergunning. Dat is een taak voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).”

Kaartfraude

In de Hylkemaweg, Ketstraat, De Meester J.J. Hofstraat en Meester K. Hofstraweg, geldt volgens het college een geslotenheidsverklaring voor alle motorvoertuigen. Dit houdt in dat op deze plekken geen auto’s of andere motorvoertuigen mogen rijden. Aanwonenden en bezorgend verkeer zijn hiervan uitgezonderd. Bewoners die in deze straten wonen, hebben sinds vorige zomer een kaart waarmee ze kunnen aantonen dat ze in de betreffende straten wonen.

Veur Elkaar stelt dat er met deze kaarten wordt gefraudeerd. “Deze kaart is verder verspreid dan uitsluitend inwoners, bijvoorbeeld door taxibedrijven uit Amsterdam. Kunt u aangeven welke maatregelen u op zeer korte termijn gaat nemen om deze kaartfraude aan te pakken?”, zo vraagt de lokale politieke partij aan het Steenwijkerlandse college.

Het gemeentebestuur zegt hiermee bekend te zijn. “Onlangs hebben we een signaal gekregen dat de kaart wordt gebruikt door een of meerdere taxibedrijven. We gaan uitzoeken of hier inderdaad sprake van is en in welke mate dat gebeurt”, zo besluit het college van B&W.

Bestrijden

De inwoners van de betreffende straten hebben zelf een aantal eventuele oplossingen aangedragen, waarvan zij denken dat ze deze problematiek te kunnen bestrijden. Denk hierbij aan voldoende verkeersregelaars, continue handhaving met lik op stuk beleid bij parkeerproblematiek en het werken met parkeervergunningen. Het college heeft de gemeenteraad inmiddels verzocht de handhavingscapaciteit met één fte uit te breiden. “Na een evaluatie volgend jaar, wordt een eventuele verdere uitbreiding besproken.” Tevens is er inmiddels een wegsleepregeling ingesteld, die het mogelijk maakt gevaarlijk geparkeerde auto’s weg te slepen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Inwoners Giethoorn ervaren hinder van verkeerd geparkeerde illegale taxi’s | TaxiPro
Taxibord
Kaartfraude

Inwoners Giethoorn ervaren hinder van verkeerd geparkeerde illegale taxi’s

Taxibord. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Vincent Krabbendam

In delen van Giethoorn, waaronder woonwijk Giethoorn-Zuid, hebben inwoners de afgelopen periode onder meer last gehad van illegale taxi’s die verkeerd geparkeerd stonden. Dat stelt Veur Elkaar in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders (B&W). Daarnaast stelt de lokale politieke partij dat er kaartfraude wordt gepleegd.

Volgens Veur Elkaar hebben de betreffende inwoners al meermaals melding gemaakt van foutief geparkeerde illegale taxi’s. Veelal gaat het hier over toeristguides. De lokale politieke partij wil daarom van het college weten waarom hier niet of nauwelijks op gehandhaafd wordt.

“Als er geparkeerd wordt op plekken waar dit niet mag, geven de handhavers een waarschuwing of een boete”, zo verduidelijkt het college. “Onze handhavers zijn echter niet bevoegd om te handhaven op de taxivergunning. Dat is een taak voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).”

Kaartfraude

In de Hylkemaweg, Ketstraat, De Meester J.J. Hofstraat en Meester K. Hofstraweg, geldt volgens het college een geslotenheidsverklaring voor alle motorvoertuigen. Dit houdt in dat op deze plekken geen auto’s of andere motorvoertuigen mogen rijden. Aanwonenden en bezorgend verkeer zijn hiervan uitgezonderd. Bewoners die in deze straten wonen, hebben sinds vorige zomer een kaart waarmee ze kunnen aantonen dat ze in de betreffende straten wonen.

Veur Elkaar stelt dat er met deze kaarten wordt gefraudeerd. “Deze kaart is verder verspreid dan uitsluitend inwoners, bijvoorbeeld door taxibedrijven uit Amsterdam. Kunt u aangeven welke maatregelen u op zeer korte termijn gaat nemen om deze kaartfraude aan te pakken?”, zo vraagt de lokale politieke partij aan het Steenwijkerlandse college.

Het gemeentebestuur zegt hiermee bekend te zijn. “Onlangs hebben we een signaal gekregen dat de kaart wordt gebruikt door een of meerdere taxibedrijven. We gaan uitzoeken of hier inderdaad sprake van is en in welke mate dat gebeurt”, zo besluit het college van B&W.

Bestrijden

De inwoners van de betreffende straten hebben zelf een aantal eventuele oplossingen aangedragen, waarvan zij denken dat ze deze problematiek te kunnen bestrijden. Denk hierbij aan voldoende verkeersregelaars, continue handhaving met lik op stuk beleid bij parkeerproblematiek en het werken met parkeervergunningen. Het college heeft de gemeenteraad inmiddels verzocht de handhavingscapaciteit met één fte uit te breiden. “Na een evaluatie volgend jaar, wordt een eventuele verdere uitbreiding besproken.” Tevens is er inmiddels een wegsleepregeling ingesteld, die het mogelijk maakt gevaarlijk geparkeerde auto’s weg te slepen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.