Shutterstock - Daklicht
Onvrede

Roosendaalse taxibedrijven ergeren zich aan snorders

Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Philip Lange

Taxibedrijven die actief zijn in Roosendaal, ergeren zich groen en geel aan alle snorders (illegaal taxivervoer) die in de Noord-Brabantse stad actief zijn. Dat stelt Burgerbelangen Roosendaal (BBR) in schriftelijke vragen, nadat acht taxibedrijven hun onvrede tegenover de lokale partij hebben geuit. 

De snorders zijn volgens de taxibedrijven vooral in de weekenden actief, maar ook tijdens grote evenementen zoals carnaval. “Dit jaar ging het tijdens carnaval zelfs zo ver, dat de snorders de klanten vanaf de eettenten al naar het HUIS van Roosendaal (stadskantoor red.) toe begeleidden om mee te nemen”, zo schetst BBR de situatie. “Bij het aanspreken van illegale taxichauffeurs ontstaan dreigende situaties.”

De taxibedrijven hebben zelfs de landelijke politie benaderd om deze kwestie aan te kaarten. “Maar ook omdat de snorders erg intimiderend rondhangen in de stad, waar ze onder andere gereserveerde klanten oppikken”, aldus BBR. De taxibedrijven die hier melding van maakten, werden door de politie geadviseerd om hulp te vragen aan agenten die rondrijden. “Dit heeft echter nauwelijks effect gehad. Illegale taxibedrijven kunnen hun activiteiten zonder problemen voortzetten.”

Oneerlijke concurrentie

Daarnaast speelt er nog een ander probleem. Volgens BBR worden er door grote taxibedrijven chauffeurs ingezet, die nog niet in het bezit zijn van een taxipas. “Als deze mensen hierop worden aangesproken, krijgen de taxibedrijven te horen dat ze in een leerwerktraject zitten. Dit geldt echter niet voor de opstapmarkt, maar alleen voor contractvervoer (leerlingenvervoer, ziekenvervoer en vervoer van ouderen en gehandicapten). Hierdoor krijgen de taxibedrijven te maken met oneerlijke concurrentie.”

Tevens hebben de de acht taxibedrijven bij zowel de politie als medewerkers van de gemeente aangegeven dat er ook taxibedrijven uit België actief zijn in Roosendaal. “Ook op dit gebied is er geen actie ondernomen”, zegt BBR daarover. “Illegaal taxivervoer is een misdrijf en de maximale boete kan oplopen tot 4.400 euro. Bij herhaling volgt er een dwangsom van 10.000 euro per keer.”

Heft in eigen hand

De betreffende taxibedrijven voelen zich in de steek gelaten. De kwestie heeft volgens BBR zelfs de potentie om volledig te escaleren. “In andere steden leggen taxichauffeurs het werk neer en nemen het heft in eigen handen en slopen onder andere de auto’s van deze snorders”, zo noemt de lokale partij een voorbeeld. “Taxibedrijven in Roosendaal willen dit soort gedrag niet, omdat ze zich bewust zijn van hun rol tijdens grote evenementen. Feestvierders moeten zo snel mogelijk naar huis gebracht worden om escalaties te vermijden.”

Uit de beantwoording op de schriftelijke vragen blijkt dat het college van burgemeester en wethouders niet op de hoogte is van deze problemen. “We zijn niet zo concreet en in detail bekend met de problemen zoals geschetst.” Wel geeft het gemeentebestuur aan met de betreffende taxibedrijven hierover in gesprek te gaan. “Het college is hiertoe bereid. Op basis hiervan kunnen we dan gezamenlijk bepalen of we maatregelen kunnen nemen en wie hiervoor de vervolgacties uitzet.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Roosendaalse taxibedrijven ergeren zich aan snorders | TaxiPro
Shutterstock - Daklicht
Onvrede

Roosendaalse taxibedrijven ergeren zich aan snorders

Daklicht. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Philip Lange

Taxibedrijven die actief zijn in Roosendaal, ergeren zich groen en geel aan alle snorders (illegaal taxivervoer) die in de Noord-Brabantse stad actief zijn. Dat stelt Burgerbelangen Roosendaal (BBR) in schriftelijke vragen, nadat acht taxibedrijven hun onvrede tegenover de lokale partij hebben geuit. 

De snorders zijn volgens de taxibedrijven vooral in de weekenden actief, maar ook tijdens grote evenementen zoals carnaval. “Dit jaar ging het tijdens carnaval zelfs zo ver, dat de snorders de klanten vanaf de eettenten al naar het HUIS van Roosendaal (stadskantoor red.) toe begeleidden om mee te nemen”, zo schetst BBR de situatie. “Bij het aanspreken van illegale taxichauffeurs ontstaan dreigende situaties.”

De taxibedrijven hebben zelfs de landelijke politie benaderd om deze kwestie aan te kaarten. “Maar ook omdat de snorders erg intimiderend rondhangen in de stad, waar ze onder andere gereserveerde klanten oppikken”, aldus BBR. De taxibedrijven die hier melding van maakten, werden door de politie geadviseerd om hulp te vragen aan agenten die rondrijden. “Dit heeft echter nauwelijks effect gehad. Illegale taxibedrijven kunnen hun activiteiten zonder problemen voortzetten.”

Oneerlijke concurrentie

Daarnaast speelt er nog een ander probleem. Volgens BBR worden er door grote taxibedrijven chauffeurs ingezet, die nog niet in het bezit zijn van een taxipas. “Als deze mensen hierop worden aangesproken, krijgen de taxibedrijven te horen dat ze in een leerwerktraject zitten. Dit geldt echter niet voor de opstapmarkt, maar alleen voor contractvervoer (leerlingenvervoer, ziekenvervoer en vervoer van ouderen en gehandicapten). Hierdoor krijgen de taxibedrijven te maken met oneerlijke concurrentie.”

Tevens hebben de de acht taxibedrijven bij zowel de politie als medewerkers van de gemeente aangegeven dat er ook taxibedrijven uit België actief zijn in Roosendaal. “Ook op dit gebied is er geen actie ondernomen”, zegt BBR daarover. “Illegaal taxivervoer is een misdrijf en de maximale boete kan oplopen tot 4.400 euro. Bij herhaling volgt er een dwangsom van 10.000 euro per keer.”

Heft in eigen hand

De betreffende taxibedrijven voelen zich in de steek gelaten. De kwestie heeft volgens BBR zelfs de potentie om volledig te escaleren. “In andere steden leggen taxichauffeurs het werk neer en nemen het heft in eigen handen en slopen onder andere de auto’s van deze snorders”, zo noemt de lokale partij een voorbeeld. “Taxibedrijven in Roosendaal willen dit soort gedrag niet, omdat ze zich bewust zijn van hun rol tijdens grote evenementen. Feestvierders moeten zo snel mogelijk naar huis gebracht worden om escalaties te vermijden.”

Uit de beantwoording op de schriftelijke vragen blijkt dat het college van burgemeester en wethouders niet op de hoogte is van deze problemen. “We zijn niet zo concreet en in detail bekend met de problemen zoals geschetst.” Wel geeft het gemeentebestuur aan met de betreffende taxibedrijven hierover in gesprek te gaan. “Het college is hiertoe bereid. Op basis hiervan kunnen we dan gezamenlijk bepalen of we maatregelen kunnen nemen en wie hiervoor de vervolgacties uitzet.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.