Uber afbeelding ter illustratie
Onderzoek

Uber zegt dat hacker geen toegang had tot gebruikersgegevens

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/freestock-photos

De hacker die vorige week erin slaagde de interne systemen van taxiapp Uber binnen te dringen, had volgens het Amerikaanse bedrijf geen toegang tot gevoelige gebruikersinformatie. Daarnaast beweert Uber dat de hacker deel uitmaakt van hackersgroep Lapsus$.

Vorige week drong een hacker de interne systemen van Uber binnen. Door de hack moest het Amerikaanse taxi- en maaltijdbezorgbedrijf verschillende interne communicatie- en technische systemen uitschakelen. Uber stelde vervolgens een onderzoek in om de materiële schade te bepalen.

Hoewel het onderzoek nog steeds loopt, heeft Uber alvast wat bevindingen gedeeld. “Eerst en vooral hebben we niet gezien dat de aanvaller toegang heeft gekregen tot de productiesystemen, die onze apps aandrijven.” Volgens het Amerikaanse bedrijf heeft de hacker geen creditcard- of bankrekeningnummers buitgemaakt. “We versleutelen ook creditcardgegevens en persoonlijke gezondheidsgegevens, wat een extra beschermingslaag biedt.”

Lapsus$

Daarnaast meldt Uber dat de hacker is aangesloten bij hackersgroep Lapsus$. “Die zijn het afgelopen jaar steeds actiever is geworden. Deze groep gebruikt doorgaans vergelijkbare technieken om technologiebedrijven aan te vallen en heeft alleen al in 2022 onder meer Microsoft, Cisco, Samsung, Nvidia en Okta gehackt.”

Tot slot laat Uber weten dat het tijdens het samenwerkt met verschillende toonaangevende digitale forensische bedrijven. Deze samenwerking heeft als doel om het Amerikaanse bedrijf beter te beschermen tegen eventuele toekomstige aanvallen. Ook wordt er tijdens het onderzoek nauw samengewerkt met de FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

GTA

Diverse Amerikaanse media, waaronder Forbes, melden dat de hacker die achter de aanval op Uber zit, ook Rockstar Games heeft gehackt en dit weekend beelden van de nog te verschijnen game Grand Theft Auto VI heeft gepubliceerd. Een Britse tiener van zestien jaar oud, die wordt aangemerkt als de leider van Lapsus$, is in beeld als verdachte.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Uber zegt dat hacker geen toegang had tot gebruikersgegevens | TaxiPro
Uber afbeelding ter illustratie
Onderzoek

Uber zegt dat hacker geen toegang had tot gebruikersgegevens

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/freestock-photos

De hacker die vorige week erin slaagde de interne systemen van taxiapp Uber binnen te dringen, had volgens het Amerikaanse bedrijf geen toegang tot gevoelige gebruikersinformatie. Daarnaast beweert Uber dat de hacker deel uitmaakt van hackersgroep Lapsus$.

Vorige week drong een hacker de interne systemen van Uber binnen. Door de hack moest het Amerikaanse taxi- en maaltijdbezorgbedrijf verschillende interne communicatie- en technische systemen uitschakelen. Uber stelde vervolgens een onderzoek in om de materiële schade te bepalen.

Hoewel het onderzoek nog steeds loopt, heeft Uber alvast wat bevindingen gedeeld. “Eerst en vooral hebben we niet gezien dat de aanvaller toegang heeft gekregen tot de productiesystemen, die onze apps aandrijven.” Volgens het Amerikaanse bedrijf heeft de hacker geen creditcard- of bankrekeningnummers buitgemaakt. “We versleutelen ook creditcardgegevens en persoonlijke gezondheidsgegevens, wat een extra beschermingslaag biedt.”

Lapsus$

Daarnaast meldt Uber dat de hacker is aangesloten bij hackersgroep Lapsus$. “Die zijn het afgelopen jaar steeds actiever is geworden. Deze groep gebruikt doorgaans vergelijkbare technieken om technologiebedrijven aan te vallen en heeft alleen al in 2022 onder meer Microsoft, Cisco, Samsung, Nvidia en Okta gehackt.”

Tot slot laat Uber weten dat het tijdens het samenwerkt met verschillende toonaangevende digitale forensische bedrijven. Deze samenwerking heeft als doel om het Amerikaanse bedrijf beter te beschermen tegen eventuele toekomstige aanvallen. Ook wordt er tijdens het onderzoek nauw samengewerkt met de FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

GTA

Diverse Amerikaanse media, waaronder Forbes, melden dat de hacker die achter de aanval op Uber zit, ook Rockstar Games heeft gehackt en dit weekend beelden van de nog te verschijnen game Grand Theft Auto VI heeft gepubliceerd. Een Britse tiener van zestien jaar oud, die wordt aangemerkt als de leider van Lapsus$, is in beeld als verdachte.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.