Inne Verbist
Gezonde voeding

De impact van slaaptekort en onregelmatig eten

Diëtiste Inne Verbist. Foto: Inne Verbist

Door wisselende shiften kunnen taxichauffeurs met slaaptekort kampen. Slaaptekort kan weer een grote impact hebben op wat we eten. We praten erover met diëtiste Inne Verbist.

Wat zijn de voornaamste uitdagingen voor taxichauffeurs?

“De taxisector lijkt me een sector waar taxichauffeurs snel tegen een slaaptekort oplopen. Het slaaptekort heeft weer een grote impact op de manier waarop we eten. Onze hormoonbalans raakt namelijk uit evenwicht. Er zijn twee hormonen, ghreline en leptine, die onze hongerverzadiging regelen. Als je te kampen hebt met een chronisch slaaptekort, ontstaan er veel meer hongerhormonen. Door slaaptekort en vermoeidheid hebben mensen meer zin in suikerrijke producten om hun energieniveau op te krikken. Ze worden veel vatbaarder voor impulsieve keuzes, zoals frisdranken en suikerrijke voeding.”

Wat kunnen we daar het beste aan doen?

“Eet niet uit verveling, als je bijvoorbeeld aan het wachten bent op een klant. We mogen niet continu beginnen met eten. Respecteer de regelmaat van drie hoofdmaaltijden per dag en twee gezonde tussendoortjes. Het ontbijt vormt daarbij de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarna eet je nog ’s middags en ’s avonds. Verstoor die regelmaat niet. Een gezonde hoofdmaaltijd start altijd vanuit een volkoren graanproduct. Dat is trage energie. Geen wit brood of sandwiches. Ook fruit en groenten kunnen een mooie aanvulling zijn. Voorzie het van gezond beleg, zoals kip, vis en ei. Met een gezond tussendoortje kan je je energieniveau op peil houden. Een taxichauffeur moet zeker een koelbox hebben. De omgeving van een auto leent zich niet om iets koud of lekker te houden.”

Wat kunnen we het beste drinken?

“Het liefst ongesuikerde dranken. We wisselen best wat af met ongesuikerde thee. Wissel eens af met koffie. Maar vanaf vier kopjes per dag kan cafeïne al een verslavende werking hebben.”

Waarom moeten taxichauffeurs goed eten?

“Het is ideaal om het zitmoment te onderbreken. Het is een moment om even buiten je werkomgeving te treden. Lang zitten in combinatie met onregelmatig eten is de broeihaard van de gezondheidsrisico’s.”

Dit artikel verscheen eerder op zustervakblad TaxiPro.be. Lees hier het volledige interview.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.