Sportcoach Sebert Penen
Gezondheid

Sportcoach Sebert Penen: ‘Probeer zo veel mogelijk te bewegen’

Sportcoach Sebert Penen. Foto: Sebert Penen

Taxichauffeurs hebben een zittend beroep. Veel bewegen is belangrijk. Niet alleen tijdens hun werk, maar ook in hun vrije tijd. We praten daarover met sportcoach Sebert Penen. Hij is eigenaar van de Belgische sportpraktijk Personal. “Probeer dagelijks tussen de 5000 à 8000 stappen te komen.”

Dag Sebert, hoe pakken taxichauffeurs de beweging nu het best aan?

“Als taxi’s in hun wachttijd zijn, doen ze vaak een babbel of zitten ze in hun wagen. Probeer te bewegen in plaats van te zitten. Loop de rij eens af, samen met een collega-chauffeur. Dat zorgt ervoor dat je een minimum aan beweging hebt. Je kan ook lichte stretchers doen. Rek de heupbuigers. Maak buigingen door de benen. Dat stimuleert de bloedstroom en de onderste ledenmaten om bloed te laten doorstromen. Duw eens tegen de wagen. Het vergt geen moeite. Probeer dagelijks tussen de 5000 à 8000 stappen te komen.”

We kunnen ook sporten. Heb je op dat vlak nog wat tips?

“Als je al tot drie keer in de week 1 uur sport, zoals zwemmen, fietsen, lopen, wandelen of fitnessen, dan kom je al heel ver. Je zal minder snel ziek zijn. Je zal beter slapen, overdag alerter zijn en beter kunnen reageren. De kwaliteit van de dienstverlening zal beter zijn.”

Wat kunnen we onderweg eten?

“Voor het ontbijt kan je havermout maken met amandelmelk, bijvoorbeeld. Je kan er honing en kaneel over doen. Je zet dat in de ijskast. ’s Morgens vormt dat een papje, waarover je dan wat bessen kan doen. Groentesnacks werken ook, zoals wortels, selders of rijstkoeken met beleg. Het zijn gezonde vezels.”

Wat is de grootse fout?

“De grootste fout is snel een hamburger gaan halen omdat er geen tijd is. Ook late night snacks zijn geen goed idee. Dat zijn de grootste valkuilen. Maar we kunnen dat counteren. Eet gevarieerd. De hoofdbestanddelen van een goede maaltijd zijn genoeg vezels eten. Alles van granen, noten en zaden zijn gezond en bevatten veel vezels. Fruit en groenten bevatten ook vezels en de nodige vitaminen en mineralen. Eet wit vlees, zoals gevogelte. Het witte vlees is sowieso beter dan rood vlees. Rood vlees kan, maar eet het met mate. Vis heeft gezonde vetten. In een tankstation kan je altijd voor een stuk fruit kiezen.”

En wat drinken we best?

“Drink water. Daar kan je thee, honing, citroen en verse munt in doen, waardoor je een frisse ice tea hebt. Drink vooral plat water en vermijd te veel koffie. Je kan ook natuurlijke oppeppers drinken, zoals Ginseng thee, gember. Dan ben je alerter.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Sportcoach Sebert Penen: ‘Probeer zo veel mogelijk te bewegen’ | TaxiPro
Sportcoach Sebert Penen
Gezondheid

Sportcoach Sebert Penen: ‘Probeer zo veel mogelijk te bewegen’

Sportcoach Sebert Penen. Foto: Sebert Penen

Taxichauffeurs hebben een zittend beroep. Veel bewegen is belangrijk. Niet alleen tijdens hun werk, maar ook in hun vrije tijd. We praten daarover met sportcoach Sebert Penen. Hij is eigenaar van de Belgische sportpraktijk Personal. “Probeer dagelijks tussen de 5000 à 8000 stappen te komen.”

Dag Sebert, hoe pakken taxichauffeurs de beweging nu het best aan?

“Als taxi’s in hun wachttijd zijn, doen ze vaak een babbel of zitten ze in hun wagen. Probeer te bewegen in plaats van te zitten. Loop de rij eens af, samen met een collega-chauffeur. Dat zorgt ervoor dat je een minimum aan beweging hebt. Je kan ook lichte stretchers doen. Rek de heupbuigers. Maak buigingen door de benen. Dat stimuleert de bloedstroom en de onderste ledenmaten om bloed te laten doorstromen. Duw eens tegen de wagen. Het vergt geen moeite. Probeer dagelijks tussen de 5000 à 8000 stappen te komen.”

We kunnen ook sporten. Heb je op dat vlak nog wat tips?

“Als je al tot drie keer in de week 1 uur sport, zoals zwemmen, fietsen, lopen, wandelen of fitnessen, dan kom je al heel ver. Je zal minder snel ziek zijn. Je zal beter slapen, overdag alerter zijn en beter kunnen reageren. De kwaliteit van de dienstverlening zal beter zijn.”

Wat kunnen we onderweg eten?

“Voor het ontbijt kan je havermout maken met amandelmelk, bijvoorbeeld. Je kan er honing en kaneel over doen. Je zet dat in de ijskast. ’s Morgens vormt dat een papje, waarover je dan wat bessen kan doen. Groentesnacks werken ook, zoals wortels, selders of rijstkoeken met beleg. Het zijn gezonde vezels.”

Wat is de grootse fout?

“De grootste fout is snel een hamburger gaan halen omdat er geen tijd is. Ook late night snacks zijn geen goed idee. Dat zijn de grootste valkuilen. Maar we kunnen dat counteren. Eet gevarieerd. De hoofdbestanddelen van een goede maaltijd zijn genoeg vezels eten. Alles van granen, noten en zaden zijn gezond en bevatten veel vezels. Fruit en groenten bevatten ook vezels en de nodige vitaminen en mineralen. Eet wit vlees, zoals gevogelte. Het witte vlees is sowieso beter dan rood vlees. Rood vlees kan, maar eet het met mate. Vis heeft gezonde vetten. In een tankstation kan je altijd voor een stuk fruit kiezen.”

En wat drinken we best?

“Drink water. Daar kan je thee, honing, citroen en verse munt in doen, waardoor je een frisse ice tea hebt. Drink vooral plat water en vermijd te veel koffie. Je kan ook natuurlijke oppeppers drinken, zoals Ginseng thee, gember. Dan ben je alerter.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.