Rolstoelvervoer

Regio Midden-Brabant snijdt in Regiovervoer, leerlingvervoer krijgt voorrang

Bewoonster van een verpleeghuis laat zich vervoeren met een rolstoeltaxi. Foto: ANP/Anita Pantus

Het Regiovervoer in Midden-Brabant dreigt spaak te lopen. Door een tekort aan chauffeurs bij Regiovervoer Midden-Brabant, kunnen Wmo-reizigers vanaf maandag tijdens de spitsuren (tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 14.45 en 16.30 uur) geen gebruik meer maken van het Regiovervoer. Dat doen de gemeenten om het leerlingenvervoer te ontzien. 

Dat schrijft de gemeente Oisterwijk op hun website. Volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg geldt deze maatregel echter voor meerdere gemeenten. “De gemeente Oisterwijk heeft het nieuws, namens de hele Regio Hart van Brabant, naar buiten gecommuniceerd.” De inwoners van Tilburg, Dongen, Loon op Zand, Waalwijk, Gilze en Rijen, Goirle, Oisterwijk en Hilvarenbeek krijgen dus met deze maatregel te maken.

Grondrecht

De gemeenten hebben deze maatregel genomen, omdat zij vinden dat de personeelstekorten bij de vervoerder niet ten koste mag gaan van het leerlingenvervoer. “Dat moet kosten wat kost doorgaan”, laat een woordvoerder van de gemeente Tilburg weten. “Natuurlijk is het balen, want dit wil je niet. We worden door deze situatie gedwongen lastige keuzes te maken. Wij willen ervoor zorgen dat de kinderen gewoon onderwijs kunnen volgen. Dat is een grondrecht wat je hen niet wil ontzeggen. Dat staat buiten kijf.”

De maatregel kent wel een uitzondering. Urgente ritten, zoals voor een medische behandeling, begrafenis of een bruiloft, kunnen wel doorgaan. De gemeente Tilburg zegt nog geen reacties te hebben ontvangen. “Al kunnen wij ons voorstellen dat dit voor veel mensen niet prettig is.”

Niet nieuw

De problemen die spelen bij Regiovervoer Midden-Brabant zijn echter niet nieuw. Eerder trof de gemeente Oisterwijk ook al maatregelen, vanwege capaciteitstekorten bij de vervoerder. Zo wordt er sinds mei al aan Wmo-reizigers gevraagd de spitstijden zoveel mogelijk mijden. “Deze maatregel heeft gelukkig een tijd goed gewerkt”, zo schrijft de gemeente. “Inmiddels is het personeelstekort echter verder toegenomen.”

De gemeente Tilburg durft nog geen uitspraken te doen over hoe lang deze maatregelen nodig zullen zijn. “Op dit moment vinden er allerlei overleggen plaats, maar daar valt nog geen zinnig woord over te zeggen. We zullen met elkaar moeten kijken hoe wij dit probleem gaan oplossen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Regio Midden-Brabant snijdt in Regiovervoer, leerlingvervoer krijgt voorrang | TaxiPro
Rolstoelvervoer

Regio Midden-Brabant snijdt in Regiovervoer, leerlingvervoer krijgt voorrang

Bewoonster van een verpleeghuis laat zich vervoeren met een rolstoeltaxi. Foto: ANP/Anita Pantus

Het Regiovervoer in Midden-Brabant dreigt spaak te lopen. Door een tekort aan chauffeurs bij Regiovervoer Midden-Brabant, kunnen Wmo-reizigers vanaf maandag tijdens de spitsuren (tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 14.45 en 16.30 uur) geen gebruik meer maken van het Regiovervoer. Dat doen de gemeenten om het leerlingenvervoer te ontzien. 

Dat schrijft de gemeente Oisterwijk op hun website. Volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg geldt deze maatregel echter voor meerdere gemeenten. “De gemeente Oisterwijk heeft het nieuws, namens de hele Regio Hart van Brabant, naar buiten gecommuniceerd.” De inwoners van Tilburg, Dongen, Loon op Zand, Waalwijk, Gilze en Rijen, Goirle, Oisterwijk en Hilvarenbeek krijgen dus met deze maatregel te maken.

Grondrecht

De gemeenten hebben deze maatregel genomen, omdat zij vinden dat de personeelstekorten bij de vervoerder niet ten koste mag gaan van het leerlingenvervoer. “Dat moet kosten wat kost doorgaan”, laat een woordvoerder van de gemeente Tilburg weten. “Natuurlijk is het balen, want dit wil je niet. We worden door deze situatie gedwongen lastige keuzes te maken. Wij willen ervoor zorgen dat de kinderen gewoon onderwijs kunnen volgen. Dat is een grondrecht wat je hen niet wil ontzeggen. Dat staat buiten kijf.”

De maatregel kent wel een uitzondering. Urgente ritten, zoals voor een medische behandeling, begrafenis of een bruiloft, kunnen wel doorgaan. De gemeente Tilburg zegt nog geen reacties te hebben ontvangen. “Al kunnen wij ons voorstellen dat dit voor veel mensen niet prettig is.”

Niet nieuw

De problemen die spelen bij Regiovervoer Midden-Brabant zijn echter niet nieuw. Eerder trof de gemeente Oisterwijk ook al maatregelen, vanwege capaciteitstekorten bij de vervoerder. Zo wordt er sinds mei al aan Wmo-reizigers gevraagd de spitstijden zoveel mogelijk mijden. “Deze maatregel heeft gelukkig een tijd goed gewerkt”, zo schrijft de gemeente. “Inmiddels is het personeelstekort echter verder toegenomen.”

De gemeente Tilburg durft nog geen uitspraken te doen over hoe lang deze maatregelen nodig zullen zijn. “Op dit moment vinden er allerlei overleggen plaats, maar daar valt nog geen zinnig woord over te zeggen. We zullen met elkaar moeten kijken hoe wij dit probleem gaan oplossen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.