Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra
Regiotaxi

Provincie Utrecht besteedt doelgroepenvervoer aan

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

De provincie Utrecht, waar in totaal 26 gemeenten onder vallen, heeft besloten het doelgroepenvervoer aan te besteden. Dat meldt de gemeente Amersfoort. In totaal kopen 22 gemeenten en de provincie Utrecht de regiotaxi gezamenlijk in. 

“Een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten vormt samen met de inkoopstrategie de basis voor de aanbesteding die in 2023 plaatsvindt”, aldus de gemeente Amersfoort. “De aanbesteding leidt ertoe dat mensen in de provincie ook na 2024 gebruik kunnen maken van de regiotaxi.” Bij de gunning wordt een prijs-kwaliteitverhouding van 40/60 gehanteerd. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Bij de inkoop van de regiotaxi wordt de Europese Richtlijn ter bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen gevolgd.

Gemeenten nemen rol provincie over

“Begin vorig jaar besloten de colleges van de 22 Utrechtse gemeenten een samenwerking aan te gaan voor de inkoop, het contractmanagement en het opdrachtgeverschap van het nieuwe contract sociaal recreatief Wmo-vervoer, per 1 januari 2024”, zo valt in de bijbehorende raadsinformatiebrief te lezen. “Het sociaal recreatief Wmo-vervoer is onderdeel van het doelgroepenvervoer. De provincie heeft de afgelopen jaren de inkoop, het contractmanagement en het opdrachtgeverschap van het sociaalrecreatief Wmo-vervoer op zich genomen. Per 1 januari 2024 nemen de Utrechtse gemeenten deze rol van de provincie over.”

Mensen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, kunnen gebruik maken van de regiotaxi. De provincie Utrecht hoopt met dit besluit ervoor te zorgen dat inwoners die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, kunnen meedoen en zich verplaatsen door middel van een toegankelijk en samenhangend vervoerssysteem. Om deze doelstelling te bewerkstelligen moet het nieuwe vervoerssysteem per 1 januari 2024 volledig operationeel zijn.

Betrouwbaar- en voorspelbaarheid

Tevens schrijft het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders (B&W) dat één á twee keer per jaar een gesprek zal plaatsvinden met een aantal gebruikers van de regiotaxi. Ook heeft de provincie gebruikers gevraagd naar welke aspecten zij belangrijk vinden tijdens de aanbesteding. “Zij gaven aan belang te hechten aan onder andere betrouwbaarheid en voorspelbaarheid, digitale maar ook telefonische beschikbaarheid, aandacht voor bejegening en rijstijl van de chauffeur, mogelijkheid om voorin de auto te zitten, ruime busjes voor grotere rolstoelen”, zo besluit het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders.

Begin 2023 wordt de opdracht in de markt gezet. In het tweede kwartaal van 2023 wordt volgens de gemeente Amersfoort duidelijk welke partij de opdracht gegund krijgt en deze vanaf 2024 mag uitvoeren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Provincie Utrecht besteedt doelgroepenvervoer aan | TaxiPro
Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra
Regiotaxi

Provincie Utrecht besteedt doelgroepenvervoer aan

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

De provincie Utrecht, waar in totaal 26 gemeenten onder vallen, heeft besloten het doelgroepenvervoer aan te besteden. Dat meldt de gemeente Amersfoort. In totaal kopen 22 gemeenten en de provincie Utrecht de regiotaxi gezamenlijk in. 

“Een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten vormt samen met de inkoopstrategie de basis voor de aanbesteding die in 2023 plaatsvindt”, aldus de gemeente Amersfoort. “De aanbesteding leidt ertoe dat mensen in de provincie ook na 2024 gebruik kunnen maken van de regiotaxi.” Bij de gunning wordt een prijs-kwaliteitverhouding van 40/60 gehanteerd. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Bij de inkoop van de regiotaxi wordt de Europese Richtlijn ter bevordering van schone en energiezuinige wegvoertuigen gevolgd.

Gemeenten nemen rol provincie over

“Begin vorig jaar besloten de colleges van de 22 Utrechtse gemeenten een samenwerking aan te gaan voor de inkoop, het contractmanagement en het opdrachtgeverschap van het nieuwe contract sociaal recreatief Wmo-vervoer, per 1 januari 2024”, zo valt in de bijbehorende raadsinformatiebrief te lezen. “Het sociaal recreatief Wmo-vervoer is onderdeel van het doelgroepenvervoer. De provincie heeft de afgelopen jaren de inkoop, het contractmanagement en het opdrachtgeverschap van het sociaalrecreatief Wmo-vervoer op zich genomen. Per 1 januari 2024 nemen de Utrechtse gemeenten deze rol van de provincie over.”

Mensen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, kunnen gebruik maken van de regiotaxi. De provincie Utrecht hoopt met dit besluit ervoor te zorgen dat inwoners die niet zelfstandig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, kunnen meedoen en zich verplaatsen door middel van een toegankelijk en samenhangend vervoerssysteem. Om deze doelstelling te bewerkstelligen moet het nieuwe vervoerssysteem per 1 januari 2024 volledig operationeel zijn.

Betrouwbaar- en voorspelbaarheid

Tevens schrijft het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders (B&W) dat één á twee keer per jaar een gesprek zal plaatsvinden met een aantal gebruikers van de regiotaxi. Ook heeft de provincie gebruikers gevraagd naar welke aspecten zij belangrijk vinden tijdens de aanbesteding. “Zij gaven aan belang te hechten aan onder andere betrouwbaarheid en voorspelbaarheid, digitale maar ook telefonische beschikbaarheid, aandacht voor bejegening en rijstijl van de chauffeur, mogelijkheid om voorin de auto te zitten, ruime busjes voor grotere rolstoelen”, zo besluit het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders.

Begin 2023 wordt de opdracht in de markt gezet. In het tweede kwartaal van 2023 wordt volgens de gemeente Amersfoort duidelijk welke partij de opdracht gegund krijgt en deze vanaf 2024 mag uitvoeren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.