taxi, parijs, Frankrijk, taxibord

Blokkade Parijse taxichauffeurs tegen liberalisering taximarkt

Taxi Parisien sign on a street in Paris France

Taxichauffeurs in Parijs hebben deze week geprotesteerd tegen de aanstaande liberalisering van de taximarkt. Ze vrezen voor een forse concurrentieslag en dat daardoor hun broodwinning in gevaar komt. Om hun protest kracht bij te zetten werden diverse snelwegen rond de Franse hoofdstand geblokkeerd door duizenden taxi’s.

Eerder deze maand werd ook al geprotesteerd. In Parijs geldt nog het vergunningsysteem, net zoals vroeger in Nederland het geval was. Hier heeft de liberalisering van de taximarkt ervoor gezorgd dat er een fors overschot is ontstaan, wat een slechte kwaliteit ten gevolg had.

Liberalisering

In diverse grote steden in Nederland is de liberalisering licht teruggedraaid door invoering van het TTO-systeem, waardoor in principe ook een lokale vergunning nodig is voor het bedienen van de opstapmarkt.

Parijs telt momenteel 60.000 reguliere taxichauffeurs. De private sector is veel kleiner, daar werken ongeveer 6.000 taxichauffeurs. De private bedrijven mogen mensen vervoeren, maar zijn wel gebonden aan harde voorwaarden.

Personenvervoer

Zo mogen de private chauffeurs alleen mensen vervoeren die daarvoor bij hen reserveren en mogen ze die mensen niet eerder dan na een kwartier oppikken. Zomaar mensen meenemen die langs de weg staan, is uit den boze.

Het waren deze regels die ertoe leidden dat een private taxi-ondernemer naar de rechter stapte. Die oordeelde, in lijn met de Europese regels, dat de beperkende voorwaarden moeten worden opgeheven. De taxichauffeurs die protesteren vrezen dat ze de concurrentie van grote particuliere bedrijven, zoals het Amerikaanse Uber, niet aankunnen.

Video

Bekijk de video van de NOS, waarin de Parijse taxichauffeurs hun verhaal doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Blokkade Parijse taxichauffeurs tegen liberalisering taximarkt | TaxiPro
taxi, parijs, Frankrijk, taxibord

Blokkade Parijse taxichauffeurs tegen liberalisering taximarkt

Taxi Parisien sign on a street in Paris France

Taxichauffeurs in Parijs hebben deze week geprotesteerd tegen de aanstaande liberalisering van de taximarkt. Ze vrezen voor een forse concurrentieslag en dat daardoor hun broodwinning in gevaar komt. Om hun protest kracht bij te zetten werden diverse snelwegen rond de Franse hoofdstand geblokkeerd door duizenden taxi’s.

Eerder deze maand werd ook al geprotesteerd. In Parijs geldt nog het vergunningsysteem, net zoals vroeger in Nederland het geval was. Hier heeft de liberalisering van de taximarkt ervoor gezorgd dat er een fors overschot is ontstaan, wat een slechte kwaliteit ten gevolg had.

Liberalisering

In diverse grote steden in Nederland is de liberalisering licht teruggedraaid door invoering van het TTO-systeem, waardoor in principe ook een lokale vergunning nodig is voor het bedienen van de opstapmarkt.

Parijs telt momenteel 60.000 reguliere taxichauffeurs. De private sector is veel kleiner, daar werken ongeveer 6.000 taxichauffeurs. De private bedrijven mogen mensen vervoeren, maar zijn wel gebonden aan harde voorwaarden.

Personenvervoer

Zo mogen de private chauffeurs alleen mensen vervoeren die daarvoor bij hen reserveren en mogen ze die mensen niet eerder dan na een kwartier oppikken. Zomaar mensen meenemen die langs de weg staan, is uit den boze.

Het waren deze regels die ertoe leidden dat een private taxi-ondernemer naar de rechter stapte. Die oordeelde, in lijn met de Europese regels, dat de beperkende voorwaarden moeten worden opgeheven. De taxichauffeurs die protesteren vrezen dat ze de concurrentie van grote particuliere bedrijven, zoals het Amerikaanse Uber, niet aankunnen.

Video

Bekijk de video van de NOS, waarin de Parijse taxichauffeurs hun verhaal doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.