ilt, inspectie leefomgeving en transport, inspecteur, controle, handhaving

ILT intensiveert controles op snorders, boete is 4200 euro

De laatste weken heeft ILT in diverse steden gecontroleerd op illegaal taxivervoer. Tot eind mei zijn er nog eens twaalf extra controles gepland. De afgelopen weken zijn al in totaal 30 snorders opgepakt in Amsterdam, Eindhoven, Breda, Den Bosch, Helden, Nijmegen, Roermond en Maastricht. De opgepakte snorders hebben een boete gekregen van 4200 euro. “De inspectie gaat in 2014 voort op de ingeslagen weg en wil met slimme inzet van mensen en middelen en gerichte handhavingsacties optimale resultaten boeken in het tegengaan van oneerlijke concurrentie door snorders”, belooft Nynke van der Zee, woordvoerder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Naast een boete wordt bij betrapte snorders een zogenaamde Last onder Dwangsom (LOD) opgelegd. Dat is een soort voorwaardelijke straf van 10.000 euro, die betaald moet worden als de snorder nog een keer gepakt wordt voor hetzelfde feit. De afgelopen weken werden twee snorders voor de tweede keer aangehouden en werd bij allebei een last onder dwangsom verbeurd a 10.000 euro. Bovenop de reguliere boete van 4200 euro.

Snorders

De inspectie krijgt wekelijks meldingen over snorderactiviteiten, vanuit eigen waarneming, de legale taxibranche of van andere toezichthouders en instanties zoals politie en gemeenten. “De meeste meldingen komen uit het zuiden van het land en uit Amsterdam”, zegt Van der Zee. De ILT registreert naar aanleiding van meldingen en op basis van eigen waarneming kentekens van vermoedelijke snorders.

De ILT kan een waarschuwingsbrief of informatiebrief verzenden naar de kentekenhouder met mogelijke consequenties voor illegaal taxivervoer. Illegaal taxivervoer is personenvervoer per auto tegen betaling zonder de daarvoor vereiste taxivergunning: een snorder.

Auto in beslag

Een betrapte snorder krijgt een boete, eventueel een LOD en op last van de Officier van Justitie kan tevens de auto in beslag worden genomen. Verder worden uitkeringsinstanties en Belastingdienst eveneens geïnformeerd en zijn zij vaak aanwezig bij snorderacties. Van der Zee: “Een aanhouding op heterdaad kan voor een uitkeringsgerechtigde gevolgen hebben voor diens uitkering, zorgtoeslag, en dat soort zaken.”

“De inspectie houdt zich goed op de hoogte van de taxiproblematiek in de diverse steden en regio’s, neemt signalen over illegaal taxivervoer serieus, registreert deze nauwgezet en blijft regelmatig controleren. De samenwerking met politie, gemeenten en belastingdienst wordt gecontinueerd.”

Mystery guests

De ILT houdt regelmatig samen met de politie preventieve en op de klant gerichte acties tegen snorders. Om de snorders aan te pakken heeft de ILT diverse manieren. Het inzetten van mystery guests is een methode die bijvoorbeeld in Breda is ingezet. Maar ook met de huidige methoden blijft het soms moeilijk om effectief en structureel snorders aan te pakken.

De omvang van de problematiek van illegale straattaxi’s is dan ook feitelijk niet vast te stellen, weet Van der Zee. “Illegale taxi’s zijn immers niet als taxi herkenbaar. Ze hebben geen taxibord op het dak en geen blauwe kentekenplaten. Bovendien is illegaal taxivervoer alleen vast te stellen als er betaling voor het vervoer bewezen kan worden. Maar we doen ons best. Tot eind mei zijn er in ieder geval twaalf acties ingepland in plaatsen door heel Nederland.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “ILT intensiveert controles op snorders, boete is 4200 euro”

Willem Van de Ven|11.03.14|21:31

En dan komen ze voor de Rechter en dan loopt alles alsnog met een sisser af. Let op mijn woorden

Taxistad|13.03.14|16:34

Hier worden we blij van ILT! Snorders zijn herkenbaar aan hun snorder gedrag. Met taxi ervaring gemakkelijk te herkennen. Haal die ervaring bij de taxibranche. Wij zijn voor een controle intensiteit op snorders zoals die ook op taxi’s bestaat. Beperk de snorder zijn werkomgeving tot nihil. Op alle snorderpunten Mystery Guests en controles inzetten. Klink allemaal mooi he? Maar het kan ook. Vraag de taxibranche om hulp en dan gewoon doen! Gemeente Amsterdam doet dit al.
TTO Taxistad Amsterdam

Arthur Haas|16.03.14|15:07

In Sittard werkt de gemeente toch niet mee .
Het vooronderzoek is al gedaan door het ILT , maar die kunnen geen concrete
aktie ondernemen zonder medewerking van de lokale overheid .
En wat lezen we deze week in de krant : volgens de gemeente Sittard – Geleen valt het in hun gemeente wel mee !!!!
Gemeente Sittard – Geleen wordt wakker en werk mee , en ondersteun de lokale legale taxibedrijven !!!!!

Tara Schipper|03.04.14|14:03

Zit net op Facebook te kijken word gewoon een illegale taxi aangeboden.. met de woorden echte taxi te duur bel mij… waar gaat het toch heen.. kan je dat ook ergens doorgeven ze wonen in Emmen …

Hans Romijn|10.08.14|15:15

uber taxi zijn gewoon ordinerre snorders die hard aangepakt moeten worden,maar hier zit veel geld achter, niemand durft ze aan te pakken ook de ILT niet

ILT intensiveert controles op snorders, boete is 4200 euro | TaxiPro
ilt, inspectie leefomgeving en transport, inspecteur, controle, handhaving

ILT intensiveert controles op snorders, boete is 4200 euro

De laatste weken heeft ILT in diverse steden gecontroleerd op illegaal taxivervoer. Tot eind mei zijn er nog eens twaalf extra controles gepland. De afgelopen weken zijn al in totaal 30 snorders opgepakt in Amsterdam, Eindhoven, Breda, Den Bosch, Helden, Nijmegen, Roermond en Maastricht. De opgepakte snorders hebben een boete gekregen van 4200 euro. “De inspectie gaat in 2014 voort op de ingeslagen weg en wil met slimme inzet van mensen en middelen en gerichte handhavingsacties optimale resultaten boeken in het tegengaan van oneerlijke concurrentie door snorders”, belooft Nynke van der Zee, woordvoerder Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Naast een boete wordt bij betrapte snorders een zogenaamde Last onder Dwangsom (LOD) opgelegd. Dat is een soort voorwaardelijke straf van 10.000 euro, die betaald moet worden als de snorder nog een keer gepakt wordt voor hetzelfde feit. De afgelopen weken werden twee snorders voor de tweede keer aangehouden en werd bij allebei een last onder dwangsom verbeurd a 10.000 euro. Bovenop de reguliere boete van 4200 euro.

Snorders

De inspectie krijgt wekelijks meldingen over snorderactiviteiten, vanuit eigen waarneming, de legale taxibranche of van andere toezichthouders en instanties zoals politie en gemeenten. “De meeste meldingen komen uit het zuiden van het land en uit Amsterdam”, zegt Van der Zee. De ILT registreert naar aanleiding van meldingen en op basis van eigen waarneming kentekens van vermoedelijke snorders.

De ILT kan een waarschuwingsbrief of informatiebrief verzenden naar de kentekenhouder met mogelijke consequenties voor illegaal taxivervoer. Illegaal taxivervoer is personenvervoer per auto tegen betaling zonder de daarvoor vereiste taxivergunning: een snorder.

Auto in beslag

Een betrapte snorder krijgt een boete, eventueel een LOD en op last van de Officier van Justitie kan tevens de auto in beslag worden genomen. Verder worden uitkeringsinstanties en Belastingdienst eveneens geïnformeerd en zijn zij vaak aanwezig bij snorderacties. Van der Zee: “Een aanhouding op heterdaad kan voor een uitkeringsgerechtigde gevolgen hebben voor diens uitkering, zorgtoeslag, en dat soort zaken.”

“De inspectie houdt zich goed op de hoogte van de taxiproblematiek in de diverse steden en regio’s, neemt signalen over illegaal taxivervoer serieus, registreert deze nauwgezet en blijft regelmatig controleren. De samenwerking met politie, gemeenten en belastingdienst wordt gecontinueerd.”

Mystery guests

De ILT houdt regelmatig samen met de politie preventieve en op de klant gerichte acties tegen snorders. Om de snorders aan te pakken heeft de ILT diverse manieren. Het inzetten van mystery guests is een methode die bijvoorbeeld in Breda is ingezet. Maar ook met de huidige methoden blijft het soms moeilijk om effectief en structureel snorders aan te pakken.

De omvang van de problematiek van illegale straattaxi’s is dan ook feitelijk niet vast te stellen, weet Van der Zee. “Illegale taxi’s zijn immers niet als taxi herkenbaar. Ze hebben geen taxibord op het dak en geen blauwe kentekenplaten. Bovendien is illegaal taxivervoer alleen vast te stellen als er betaling voor het vervoer bewezen kan worden. Maar we doen ons best. Tot eind mei zijn er in ieder geval twaalf acties ingepland in plaatsen door heel Nederland.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “ILT intensiveert controles op snorders, boete is 4200 euro”

Willem Van de Ven|11.03.14|21:31

En dan komen ze voor de Rechter en dan loopt alles alsnog met een sisser af. Let op mijn woorden

Taxistad|13.03.14|16:34

Hier worden we blij van ILT! Snorders zijn herkenbaar aan hun snorder gedrag. Met taxi ervaring gemakkelijk te herkennen. Haal die ervaring bij de taxibranche. Wij zijn voor een controle intensiteit op snorders zoals die ook op taxi’s bestaat. Beperk de snorder zijn werkomgeving tot nihil. Op alle snorderpunten Mystery Guests en controles inzetten. Klink allemaal mooi he? Maar het kan ook. Vraag de taxibranche om hulp en dan gewoon doen! Gemeente Amsterdam doet dit al.
TTO Taxistad Amsterdam

Arthur Haas|16.03.14|15:07

In Sittard werkt de gemeente toch niet mee .
Het vooronderzoek is al gedaan door het ILT , maar die kunnen geen concrete
aktie ondernemen zonder medewerking van de lokale overheid .
En wat lezen we deze week in de krant : volgens de gemeente Sittard – Geleen valt het in hun gemeente wel mee !!!!
Gemeente Sittard – Geleen wordt wakker en werk mee , en ondersteun de lokale legale taxibedrijven !!!!!

Tara Schipper|03.04.14|14:03

Zit net op Facebook te kijken word gewoon een illegale taxi aangeboden.. met de woorden echte taxi te duur bel mij… waar gaat het toch heen.. kan je dat ook ergens doorgeven ze wonen in Emmen …

Hans Romijn|10.08.14|15:15

uber taxi zijn gewoon ordinerre snorders die hard aangepakt moeten worden,maar hier zit veel geld achter, niemand durft ze aan te pakken ook de ILT niet