Uber, Taxi-Bestel-App, smartphone, app, taxichauffeur

UberX-chauffeurs in Australië krijgen boete van 1150 euro

Ruim 30 Australische UberX-chauffeurs hebben een boete gehad van 1732 Australische dollar (1150 euro) omdat ze illegale taxidiensten uitgevoerd hebben. De inspectie heeft ze in een brief laten weten dat er geen sprake is van ridesharing. Het gebruik van UberX valt onder het exploiteren van een commerciële taxidienst, waarvoor een vergunning nodig is. Dat mag niet door particulieren gedaan worden. 

Uber mag in Melbourne wel door gelicenseerde taxichauffeurs met legale taxi’s uitgevoerd worden, zo laat de Australische inspectie weten. Ook in Nederland moet ritten die besteld zijn via Uber gereden worden door legale taxichauffeurs met een taxivergunning.

UberX

“Wij zijn ons ervan bewust dat UberX-chauffeurs door Uber geïnformeerd zijn dat de dienst zou vallen onder ‘ridesharing’. En dat het vervoer van Uber-klanten tegen betaling door particuliere voertuigen legaal zou zijn”, meldt de inspectie in een brief aan een UberX-chauffeur. “Maar volgens ons valt de dienst niet onder deze uitzondering in de taxiwet. Daarom leggen we u een boete op van 1732 dollar.”

Uber heeft de UberX-service voorlopig stopgezet in Melbourne. De dienst reed daar voor $ 3,20 opstaptarief, $ 0,40 per minuut en $ 1,45 per kilometer (minimumbedrag $ 6). Wel is Uber nog actief met de dienst Uber Black, dat uitgevoerd wordt door reguliere taxi’s. Daarvan bedraagt het tarief in Melbourne $ 8 opstaptarief, $ 0,50 per minuut en $ 2 per kilometer (minimumtarief $ 20).

Taxichauffeurs

UberX is een dienst van Uber waarbij taxiritten uitgevoerd worden door particulieren (snorders). Zij voldoen niet aan de regels die gelden voor taxichauffeurs. Daarom is ook in diverse andere steden, zoals Brussel en Berlijn, deze dienst verboden. Wel mag Uber ritten geven aan legale taxichauffeurs, net zoals reguliere taxicentrales doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

UberX-chauffeurs in Australië krijgen boete van 1150 euro | TaxiPro
Uber, Taxi-Bestel-App, smartphone, app, taxichauffeur

UberX-chauffeurs in Australië krijgen boete van 1150 euro

Ruim 30 Australische UberX-chauffeurs hebben een boete gehad van 1732 Australische dollar (1150 euro) omdat ze illegale taxidiensten uitgevoerd hebben. De inspectie heeft ze in een brief laten weten dat er geen sprake is van ridesharing. Het gebruik van UberX valt onder het exploiteren van een commerciële taxidienst, waarvoor een vergunning nodig is. Dat mag niet door particulieren gedaan worden. 

Uber mag in Melbourne wel door gelicenseerde taxichauffeurs met legale taxi’s uitgevoerd worden, zo laat de Australische inspectie weten. Ook in Nederland moet ritten die besteld zijn via Uber gereden worden door legale taxichauffeurs met een taxivergunning.

UberX

“Wij zijn ons ervan bewust dat UberX-chauffeurs door Uber geïnformeerd zijn dat de dienst zou vallen onder ‘ridesharing’. En dat het vervoer van Uber-klanten tegen betaling door particuliere voertuigen legaal zou zijn”, meldt de inspectie in een brief aan een UberX-chauffeur. “Maar volgens ons valt de dienst niet onder deze uitzondering in de taxiwet. Daarom leggen we u een boete op van 1732 dollar.”

Uber heeft de UberX-service voorlopig stopgezet in Melbourne. De dienst reed daar voor $ 3,20 opstaptarief, $ 0,40 per minuut en $ 1,45 per kilometer (minimumbedrag $ 6). Wel is Uber nog actief met de dienst Uber Black, dat uitgevoerd wordt door reguliere taxi’s. Daarvan bedraagt het tarief in Melbourne $ 8 opstaptarief, $ 0,50 per minuut en $ 2 per kilometer (minimumtarief $ 20).

Taxichauffeurs

UberX is een dienst van Uber waarbij taxiritten uitgevoerd worden door particulieren (snorders). Zij voldoen niet aan de regels die gelden voor taxichauffeurs. Daarom is ook in diverse andere steden, zoals Brussel en Berlijn, deze dienst verboden. Wel mag Uber ritten geven aan legale taxichauffeurs, net zoals reguliere taxicentrales doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.