Duco Douwstra, voorzitter, Stichting Taxibelangen Nederland

Taxibelangen roept Apple en Google op tot verwijderen Uber-app

Apple en Google zouden de Uber-app moeten blokkeren. Door UberPop aan te bieden voldoet de app immers niet aan hun eigen huisregels. Om deze oproep kracht bij te zetten kan iedereen in de taxibranche de app Uber, die illegale snorderdiensten faciliteert, markeren als ‘ongepast’. Die oproep doet Duco Douwstra, voorzitter Stichting Taxibelangen Nederland.  “Als ik een app lanceer met de functie ‘bestel nu een huurmoordenaar’, dan zal die niet lang in de app-store blijven staan”, zegt Douwstra.

Douwstra: “Uber is eigenlijk een criminele organisatie. Met hun UberPop-dienst zetten ze mensen aan om de wet te overtreden. Dat is medeplichtigheid aan een misdrijf. In dit geval zelfs gepleegd in vereniging. Ze geven ook openlijk toe dat ze medeplichtig zijn en eventuele boetes voor hun rekening zullen nemen. Google en Apple faciliteren bij de distributie van deze illigale app die aanzet tot het overtreden van de wet. Indirect zijn ze daarmee medeplichtig.”

App Store

Stichting Taxibelangen Nederland roept Apple en Google dan ook op om de app te verwijderen uit de app-store. “Volgens hun eigen voorwaarden mag de app van Uber helemaal niet in de app-store staan. Zeker nu diverse chauffeurs boetes hebben gehad omdat het om illegale activiteiten gaat.”

De voorwaarden van Google melden het volgende: “Google Play mag niet worden gebruikt voor onwettige doeleinden of voor het promoten van gevaarlijke en illegale activiteiten. Als we vaststellen dat u deelneemt aan dergelijke activiteiten, kunnen we u de toegang tot Google Play ontzeggen, uw account beëindigen, dit melden aan juridische instanties of andere gepaste acties ondernemen.”

Onrechtmatig gedrag

En de voorwaarden van Apple zijn: “Het is u daarbij niet toegestaan inbreuk op de rechten van andere partijen te maken, de wet te overtreden of op andere wijze bij te dragen aan of aan te zetten tot inbreukmakend of anderszins onrechtmatig gedrag, of op andere wijze onfatsoenlijk, aanstootgevend of onbehoorlijk te handelen.”

Douwstra: “Ik roep daarom iedereen in de taxibranche, en hun familie en kennissen, die een Android-telefoon heeft om met hun telefoon naar de Uber-app in de Play Store te gaan. Vervolgens naar de app van Uber. En die te markeren als ongepast. Apple-gebruikers kunnen de app bij Apple markeren via: https://www.apple.com/legal/internet-services/itunes/appstorenotices/. Want het is algemeen bekend dat Apple geen risico’s neemt als het gaat om de wet.”

Misdrijf

De vier UberPop-chauffeurs die afgelopen weekend zijn gepakt door de ILT hebben van het Openbaar Ministerie een schikkingsvoorstel van 1500 euro gekregen. Omdat het illegaal aanbieden van taxidiensten volgens de wet een misdrijf is, krijgen ze in dat geval een strafblad. Ook als Uber wellicht de boetes betaalt.

Douwstra: “Het is gewoon schandalig hoe Uber zijn chauffeurs misbruikt om hun eigen vete uit te vechten met de overheid. Want Uber maakt het echt geen moer uit als die chauffeurs een strafblad krijgen en daar de rest van hun leven last van hebben.”

Wet

“De wet is duidelijk; UberPop is illegaal. En als Uber verwacht dat de wet wordt veranderd, moeten ze eerst daar op wachten. Al geloof ik daar helemaal niets van. Dus ik roep nogmaals iedereen op een bericht te sturen naar Google en Apple dat de Uber-app geld verdient met illegale diensten. En de app dus verwijderd moet worden.”

Bart Pals

Lees ook: Strafblad voor UberPop-chauffeurs, ook als Uber boete betaalt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

13 reacties op “Taxibelangen roept Apple en Google op tot verwijderen Uber-app”

tonnie|14.10.14|11:56

Net gebeld met de Ilent over hun definities voor contractvervoer, omdat ik daar ook ïnnovatief mee aan de slag wil, maar dat was illegaal. Waarom uber black/lux dat dan wel mogen (zonder taxameter en boven maximum tarief) Volgens Ilent is dat ook niet toegestaan en zijn ze in onderzoek, alvast begonnen met uberpop. In drukke uren is er gevecht om chauffeurs als je als uber dan ritten tegen dubbel prijs kunt aanbieden en TTO niet, dan doen chauffeurs liever de uberrit en kan TTO werk niet kwijt.

Dirk Nijhuis|14.10.14|17:51

Lijkt me kansloos. Google gaat haar eigen app niet boycotten.

André van der Laan|14.10.14|18:38

Je kan tegen betaling een zelf gemaakt app in de Google store plaatsen. De App van Uberpop is natuurlijk niet door Google gemaakt. Uberpop is een illegale dienst omdat ze zonder taxivergunning tegen betaling mensen vervoeren. Daar wil Google toch niet aan meewerken, toch?

Hans de Koning|14.10.14|19:29

Google heeft miljarden in uber zitten, voor de ontwikkeling van haar zelfrijdende taxi en voor het verzamelen van plaats- en persoonlijke gegevens. De hele app zullen ze dus niet blocken. Wel kunnen ze het vinkje ‘pop activated’ weg laten halen. Dus klagen maar!

Rodney Barten|14.10.14|19:58

Die zelf rijdende taxi zal nog wel ff op zich laten wachten denk ik, vliegtuigen kunnen al jaren zelfstandig vliegen en toch zit er nog een piloot achter het stuur.

Hans Dekker|15.10.14|12:34

Duco, wat denk je zelf, Zou Google dat doen???

Google investeert in taxi-startup Uber
Google heeft tijdens een investeringsronde 258 miljoen dollar geïnvesteerd in startup Uber. Dit bedrijf maakt het mogelijk via een mobiele applicaties on demand een taxi te bestellen.

Duco Douwstra|15.10.14|18:26

We weten nooit of Google dat ook zal doen,maar als we ze nooit vragen omdat te doen, dat kunnen ze straks zeggen dat ze dat verzoek nooit hebben gehad, niet geschoten altijd mis.Ik heb wel 1000 keer misgeschoten, maar ook verscheidene keren goed raak.En Google kijkt wel 30 jaar vooruit en willen nu alvast de taxi markt in kaart brengen.Ik had 25 jaar geleden al een BCT in mijn taxi’s met stoelcontacten en zonder problemen,dus beter dan de probleem BCT van nu.Niet na- maar vooruit- denken

Pedro|16.10.14|09:56

Taxibelangen roept op tot boekverbranding omdat de inhoud haar niet aanstaat. Past niet in een vrij land een democratie en is zeker niet in het belang van innovatie.

Duco Douwstra|16.10.14|16:06

Domme zwarte Piet,Taxibelangen is tegen illegaal taxi rijden,een echte taxichauffeur moet aan 30 eisen voldoen Uberpop hoeft dat niet en dat kan niet.In dit land is iedereen voor de wet gelijk,althans dat proberen ze na te streven.Zelfs Sinterklaas en zwarte Piet, dat zijn allebei mensen,dus geen verschil.En dat is democratie Pedro,ik hoop dat je het nu begrijpt anders leg ik het nog wel een keer uit.

Glenn van Slimming|19.10.14|10:57

het is volgens mij zeker aan de regering om aan uberpop snel een einde te maken want wij hadden een hele tijd geleden als een grote taxi oorlog en daar zit niemand weer op te wachten,maar wat kan de staat doen aan een bedrijf die uber helpt en financieel ondersteund hier tegen doen ik denk heel weinig de taxiondernemer die aan alle eisen voldoet die blijven ze maar achtervolgen maar ze weten niet wat zij met uber moeten doen haha wat een gelag laat de ilt hun tijd spenderen aan de ilegale uber.

Glenn van Slimming|19.10.14|11:04

en de legale taxi met rust laten en hun ontzien en zorgen dat er weer rust komt op de taximarkt zodat wij ondernemers weer een normale boterham kunnen verdienen en de regels voor de legale taxi te versoepelen en niet met het mes op de strot,het mag toch niet zo zijn dat wij onder druk van deILT niet normaal ons beroep kunnen uitoefenen zonder hun gehijg in onze nek maar op een normale wijze weer ons beroep kunnen doen ,ik ben er van overtuigt als de ILT ons met rust laat de kwaliteit beter wordt

Peter van Opduin|21.10.14|07:28

Eindelijk heeft dhr. Douwstra een punt, al is het wel een beetje de pot verwijt de ketel. WANT boehoe, snik snik, Apple en Google houden zich niet aan de regels van hun eigen winkel! Het is maar goed dat er op dit medium andere regels gelden, want dhr. Douwstra kan hier namelijk rustig oproepen geen BCT te laten inbouwen. Diegene die daar gehoor aan geven laat hij daarmee ook bewust voor de rechter komen, met alle gevolgen van dien.

Hans Landman|09.11.14|11:36

Beste Duco, leuk gevonden maar jij hebt de afgelopen maanden exact hetzelfde gedaan. Jij hebt iedereen die het maar wilde horen opgeroepen om de wettelijke verplichte boordcomputer vooral niet in te bouwen en willens en wetens taxichauffeurs opgeroepen tot het overtreden van de wet. Ben jij nu dan ook medeplichtig aan een misdrijf?

Taxibelangen roept Apple en Google op tot verwijderen Uber-app | TaxiPro
Duco Douwstra, voorzitter, Stichting Taxibelangen Nederland

Taxibelangen roept Apple en Google op tot verwijderen Uber-app

Apple en Google zouden de Uber-app moeten blokkeren. Door UberPop aan te bieden voldoet de app immers niet aan hun eigen huisregels. Om deze oproep kracht bij te zetten kan iedereen in de taxibranche de app Uber, die illegale snorderdiensten faciliteert, markeren als ‘ongepast’. Die oproep doet Duco Douwstra, voorzitter Stichting Taxibelangen Nederland.  “Als ik een app lanceer met de functie ‘bestel nu een huurmoordenaar’, dan zal die niet lang in de app-store blijven staan”, zegt Douwstra.

Douwstra: “Uber is eigenlijk een criminele organisatie. Met hun UberPop-dienst zetten ze mensen aan om de wet te overtreden. Dat is medeplichtigheid aan een misdrijf. In dit geval zelfs gepleegd in vereniging. Ze geven ook openlijk toe dat ze medeplichtig zijn en eventuele boetes voor hun rekening zullen nemen. Google en Apple faciliteren bij de distributie van deze illigale app die aanzet tot het overtreden van de wet. Indirect zijn ze daarmee medeplichtig.”

App Store

Stichting Taxibelangen Nederland roept Apple en Google dan ook op om de app te verwijderen uit de app-store. “Volgens hun eigen voorwaarden mag de app van Uber helemaal niet in de app-store staan. Zeker nu diverse chauffeurs boetes hebben gehad omdat het om illegale activiteiten gaat.”

De voorwaarden van Google melden het volgende: “Google Play mag niet worden gebruikt voor onwettige doeleinden of voor het promoten van gevaarlijke en illegale activiteiten. Als we vaststellen dat u deelneemt aan dergelijke activiteiten, kunnen we u de toegang tot Google Play ontzeggen, uw account beëindigen, dit melden aan juridische instanties of andere gepaste acties ondernemen.”

Onrechtmatig gedrag

En de voorwaarden van Apple zijn: “Het is u daarbij niet toegestaan inbreuk op de rechten van andere partijen te maken, de wet te overtreden of op andere wijze bij te dragen aan of aan te zetten tot inbreukmakend of anderszins onrechtmatig gedrag, of op andere wijze onfatsoenlijk, aanstootgevend of onbehoorlijk te handelen.”

Douwstra: “Ik roep daarom iedereen in de taxibranche, en hun familie en kennissen, die een Android-telefoon heeft om met hun telefoon naar de Uber-app in de Play Store te gaan. Vervolgens naar de app van Uber. En die te markeren als ongepast. Apple-gebruikers kunnen de app bij Apple markeren via: https://www.apple.com/legal/internet-services/itunes/appstorenotices/. Want het is algemeen bekend dat Apple geen risico’s neemt als het gaat om de wet.”

Misdrijf

De vier UberPop-chauffeurs die afgelopen weekend zijn gepakt door de ILT hebben van het Openbaar Ministerie een schikkingsvoorstel van 1500 euro gekregen. Omdat het illegaal aanbieden van taxidiensten volgens de wet een misdrijf is, krijgen ze in dat geval een strafblad. Ook als Uber wellicht de boetes betaalt.

Douwstra: “Het is gewoon schandalig hoe Uber zijn chauffeurs misbruikt om hun eigen vete uit te vechten met de overheid. Want Uber maakt het echt geen moer uit als die chauffeurs een strafblad krijgen en daar de rest van hun leven last van hebben.”

Wet

“De wet is duidelijk; UberPop is illegaal. En als Uber verwacht dat de wet wordt veranderd, moeten ze eerst daar op wachten. Al geloof ik daar helemaal niets van. Dus ik roep nogmaals iedereen op een bericht te sturen naar Google en Apple dat de Uber-app geld verdient met illegale diensten. En de app dus verwijderd moet worden.”

Bart Pals

Lees ook: Strafblad voor UberPop-chauffeurs, ook als Uber boete betaalt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

13 reacties op “Taxibelangen roept Apple en Google op tot verwijderen Uber-app”

tonnie|14.10.14|11:56

Net gebeld met de Ilent over hun definities voor contractvervoer, omdat ik daar ook ïnnovatief mee aan de slag wil, maar dat was illegaal. Waarom uber black/lux dat dan wel mogen (zonder taxameter en boven maximum tarief) Volgens Ilent is dat ook niet toegestaan en zijn ze in onderzoek, alvast begonnen met uberpop. In drukke uren is er gevecht om chauffeurs als je als uber dan ritten tegen dubbel prijs kunt aanbieden en TTO niet, dan doen chauffeurs liever de uberrit en kan TTO werk niet kwijt.

Dirk Nijhuis|14.10.14|17:51

Lijkt me kansloos. Google gaat haar eigen app niet boycotten.

André van der Laan|14.10.14|18:38

Je kan tegen betaling een zelf gemaakt app in de Google store plaatsen. De App van Uberpop is natuurlijk niet door Google gemaakt. Uberpop is een illegale dienst omdat ze zonder taxivergunning tegen betaling mensen vervoeren. Daar wil Google toch niet aan meewerken, toch?

Hans de Koning|14.10.14|19:29

Google heeft miljarden in uber zitten, voor de ontwikkeling van haar zelfrijdende taxi en voor het verzamelen van plaats- en persoonlijke gegevens. De hele app zullen ze dus niet blocken. Wel kunnen ze het vinkje ‘pop activated’ weg laten halen. Dus klagen maar!

Rodney Barten|14.10.14|19:58

Die zelf rijdende taxi zal nog wel ff op zich laten wachten denk ik, vliegtuigen kunnen al jaren zelfstandig vliegen en toch zit er nog een piloot achter het stuur.

Hans Dekker|15.10.14|12:34

Duco, wat denk je zelf, Zou Google dat doen???

Google investeert in taxi-startup Uber
Google heeft tijdens een investeringsronde 258 miljoen dollar geïnvesteerd in startup Uber. Dit bedrijf maakt het mogelijk via een mobiele applicaties on demand een taxi te bestellen.

Duco Douwstra|15.10.14|18:26

We weten nooit of Google dat ook zal doen,maar als we ze nooit vragen omdat te doen, dat kunnen ze straks zeggen dat ze dat verzoek nooit hebben gehad, niet geschoten altijd mis.Ik heb wel 1000 keer misgeschoten, maar ook verscheidene keren goed raak.En Google kijkt wel 30 jaar vooruit en willen nu alvast de taxi markt in kaart brengen.Ik had 25 jaar geleden al een BCT in mijn taxi’s met stoelcontacten en zonder problemen,dus beter dan de probleem BCT van nu.Niet na- maar vooruit- denken

Pedro|16.10.14|09:56

Taxibelangen roept op tot boekverbranding omdat de inhoud haar niet aanstaat. Past niet in een vrij land een democratie en is zeker niet in het belang van innovatie.

Duco Douwstra|16.10.14|16:06

Domme zwarte Piet,Taxibelangen is tegen illegaal taxi rijden,een echte taxichauffeur moet aan 30 eisen voldoen Uberpop hoeft dat niet en dat kan niet.In dit land is iedereen voor de wet gelijk,althans dat proberen ze na te streven.Zelfs Sinterklaas en zwarte Piet, dat zijn allebei mensen,dus geen verschil.En dat is democratie Pedro,ik hoop dat je het nu begrijpt anders leg ik het nog wel een keer uit.

Glenn van Slimming|19.10.14|10:57

het is volgens mij zeker aan de regering om aan uberpop snel een einde te maken want wij hadden een hele tijd geleden als een grote taxi oorlog en daar zit niemand weer op te wachten,maar wat kan de staat doen aan een bedrijf die uber helpt en financieel ondersteund hier tegen doen ik denk heel weinig de taxiondernemer die aan alle eisen voldoet die blijven ze maar achtervolgen maar ze weten niet wat zij met uber moeten doen haha wat een gelag laat de ilt hun tijd spenderen aan de ilegale uber.

Glenn van Slimming|19.10.14|11:04

en de legale taxi met rust laten en hun ontzien en zorgen dat er weer rust komt op de taximarkt zodat wij ondernemers weer een normale boterham kunnen verdienen en de regels voor de legale taxi te versoepelen en niet met het mes op de strot,het mag toch niet zo zijn dat wij onder druk van deILT niet normaal ons beroep kunnen uitoefenen zonder hun gehijg in onze nek maar op een normale wijze weer ons beroep kunnen doen ,ik ben er van overtuigt als de ILT ons met rust laat de kwaliteit beter wordt

Peter van Opduin|21.10.14|07:28

Eindelijk heeft dhr. Douwstra een punt, al is het wel een beetje de pot verwijt de ketel. WANT boehoe, snik snik, Apple en Google houden zich niet aan de regels van hun eigen winkel! Het is maar goed dat er op dit medium andere regels gelden, want dhr. Douwstra kan hier namelijk rustig oproepen geen BCT te laten inbouwen. Diegene die daar gehoor aan geven laat hij daarmee ook bewust voor de rechter komen, met alle gevolgen van dien.

Hans Landman|09.11.14|11:36

Beste Duco, leuk gevonden maar jij hebt de afgelopen maanden exact hetzelfde gedaan. Jij hebt iedereen die het maar wilde horen opgeroepen om de wettelijke verplichte boordcomputer vooral niet in te bouwen en willens en wetens taxichauffeurs opgeroepen tot het overtreden van de wet. Ben jij nu dan ook medeplichtig aan een misdrijf?