taxichauffeur, nacht

Themaweek NPO Doc: documentaires over taxichauffeurs

Van de Londense ‘black cabs’ tot de ‘tuktuks’ van Bangkok. In veel wereldsteden bepaalt de taxi mede het gezicht van de metropool. Documentairekanaal NPO Doc brengt van zaterdag 13 juni tot en met vrijdag 19 juni 2015 een ode aan het vervoersmiddel met documentaires over bijzondere taxiverhalen.

Zo vertelt de documentaire ‘Ford Transit’ het verhaal van de taxibusjes die dagelijks pendelen tussen Israël en de bezette gebieden om Palestijnen naar hun werk te brengen. En in ‘Metaal en melancholie’ laat Heddy Honigmann zien hoe taxichauffeurs in Lima proberen het hoofd boven water te houden.

Taxibedrijven Belfast

De burgeroorlog tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland zorgde voor een scherpe tweedeling in de hoofdstad Belfast. Officieel heerst er nu vrede maar onderhuids leven de spanningen onverminderd voort. In Belfast Taxi (VPRO, 2003) legt regisseur Alexander van der Meer deze tweedeling bloot aan de hand van twee taxibedrijven, één katholiek en één protestants. Hoewel de twee bedrijven elk hun eigen deel van de stad bedienen, is er toch sprake van een principiële concurrentiestrijd.

Uitzending o.a. op zondag 14 juni om 22.15 uur

Taxibusjes Midden-Oosten

Dagelijks pendelen er taxibusjes tussen Israël en de bezette Palestijnse gebieden om Palestijnen naar hun werk te brengen. Bij de grensovergangen worden ze keer op keer onderworpen aan strenge controles door Israëlische militairen. In Ford Transit (Hany-Abu Assad, VPRO, 2002) vertellen de chauffeur en passagiers van een van deze busjes over de dagelijkse problemen die zij ondervinden tijdens hun reis. Ook vertellen zij hoe het is om in bezet gebied te leven. Delen van de documentaire zijn geënsceneerd en enkele hoofdrolspelers zijn acteurs.

Uitzending o.a. op maandag 15 juni om 22.15 uur

Liefde in een Londense taxi

In de zomer van 1955 besloot het verliefde koppel Alfred en Jakobine te trouwen en de wereld rond te reizen in een oude Londense taxi. Als Alfred er plotseling vandoor gaat, breekt het hart van Jakobine. In de documentaire Alfred & Jakobine (Jonathan Howells, GB/Canada, 2014) zien we hoe veertig jaar later de inmiddels 84-jarige Alfred de taxi opknapt om zijn grote liefde opnieuw op te zoeken, samen met hun zoon Niels. Dit liefdesverhaal, met prachtig archiefmateriaal uit de jaren vijftig, ging afgelopen jaar de wereld over en was een favoriet van het festivalpubliek.

Uitzending o.a. op zaterdag 13 juni om 21.05 uur

Taxichauffeur in Peru

In het door een recessie geteisterde Lima zien veel mensen zich genoodzaakt een bijbaantje te nemen als taxichauffeur. In Metaal & Melancholie (VPRO, 1993) portretteert Heddy Honigmann het leven in de Peruaanse hoofdstad gedurende de crisisjaren begin jaren 90 aan de hand van de verhalen van verschillende taxichauffeurs. Zij vertellen over hun verloren liefdes, oude auto’s en carrières uit het verleden.

Uitzending o.a. op donderdag 18 juni om 20.40 uur

Illegale taxi’s in Rusland

“Zij die geen risico’s nemen, drinken geen champagne”. Dit is een populair gezegde in Rusland en uitgangspunt voor de documentaire The Champagne Drinkers (Polina Medvedeva, 2014). De Russische Polina Medvedeva studeerde met deze documentaire af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. De film gaat over inventieve Russen die zwart bijverdienen met hun illegale taxi’s. Zittend op de achterbank van de taxi’s spreekt ze met de sjoemelende chauffeurs over hun manier van overleven.

Uitzending o.a. op dinsdag 16 juni om 22.15 uur

De nacht in Rotterdam

Voor veel Rotterdamse taxichauffeurs zijn het moeilijke tijden. Al jaren loopt het aantal ritjes terug. Ted Schipper heeft echter in de loop der jaren een trouwe klandizie opgebouwd die hij zo goed mogelijk probeert te behouden. De documentaire Taxi Ted (Marijke Jongbloed, NCRV, 2001) volgt de chauffeur tijdens zijn nachtelijke ritjes en stelt enkele van zijn kleurrijke passagiers aan ons voor. Tevens krijgen we een inkijkje in het verborgen nachtleven van Rotterdam.

Uitzending o.a. op woensdag 17 juni om 21.30 uur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Themaweek NPO Doc: documentaires over taxichauffeurs | TaxiPro
taxichauffeur, nacht

Themaweek NPO Doc: documentaires over taxichauffeurs

Van de Londense ‘black cabs’ tot de ‘tuktuks’ van Bangkok. In veel wereldsteden bepaalt de taxi mede het gezicht van de metropool. Documentairekanaal NPO Doc brengt van zaterdag 13 juni tot en met vrijdag 19 juni 2015 een ode aan het vervoersmiddel met documentaires over bijzondere taxiverhalen.

Zo vertelt de documentaire ‘Ford Transit’ het verhaal van de taxibusjes die dagelijks pendelen tussen Israël en de bezette gebieden om Palestijnen naar hun werk te brengen. En in ‘Metaal en melancholie’ laat Heddy Honigmann zien hoe taxichauffeurs in Lima proberen het hoofd boven water te houden.

Taxibedrijven Belfast

De burgeroorlog tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland zorgde voor een scherpe tweedeling in de hoofdstad Belfast. Officieel heerst er nu vrede maar onderhuids leven de spanningen onverminderd voort. In Belfast Taxi (VPRO, 2003) legt regisseur Alexander van der Meer deze tweedeling bloot aan de hand van twee taxibedrijven, één katholiek en één protestants. Hoewel de twee bedrijven elk hun eigen deel van de stad bedienen, is er toch sprake van een principiële concurrentiestrijd.

Uitzending o.a. op zondag 14 juni om 22.15 uur

Taxibusjes Midden-Oosten

Dagelijks pendelen er taxibusjes tussen Israël en de bezette Palestijnse gebieden om Palestijnen naar hun werk te brengen. Bij de grensovergangen worden ze keer op keer onderworpen aan strenge controles door Israëlische militairen. In Ford Transit (Hany-Abu Assad, VPRO, 2002) vertellen de chauffeur en passagiers van een van deze busjes over de dagelijkse problemen die zij ondervinden tijdens hun reis. Ook vertellen zij hoe het is om in bezet gebied te leven. Delen van de documentaire zijn geënsceneerd en enkele hoofdrolspelers zijn acteurs.

Uitzending o.a. op maandag 15 juni om 22.15 uur

Liefde in een Londense taxi

In de zomer van 1955 besloot het verliefde koppel Alfred en Jakobine te trouwen en de wereld rond te reizen in een oude Londense taxi. Als Alfred er plotseling vandoor gaat, breekt het hart van Jakobine. In de documentaire Alfred & Jakobine (Jonathan Howells, GB/Canada, 2014) zien we hoe veertig jaar later de inmiddels 84-jarige Alfred de taxi opknapt om zijn grote liefde opnieuw op te zoeken, samen met hun zoon Niels. Dit liefdesverhaal, met prachtig archiefmateriaal uit de jaren vijftig, ging afgelopen jaar de wereld over en was een favoriet van het festivalpubliek.

Uitzending o.a. op zaterdag 13 juni om 21.05 uur

Taxichauffeur in Peru

In het door een recessie geteisterde Lima zien veel mensen zich genoodzaakt een bijbaantje te nemen als taxichauffeur. In Metaal & Melancholie (VPRO, 1993) portretteert Heddy Honigmann het leven in de Peruaanse hoofdstad gedurende de crisisjaren begin jaren 90 aan de hand van de verhalen van verschillende taxichauffeurs. Zij vertellen over hun verloren liefdes, oude auto’s en carrières uit het verleden.

Uitzending o.a. op donderdag 18 juni om 20.40 uur

Illegale taxi’s in Rusland

“Zij die geen risico’s nemen, drinken geen champagne”. Dit is een populair gezegde in Rusland en uitgangspunt voor de documentaire The Champagne Drinkers (Polina Medvedeva, 2014). De Russische Polina Medvedeva studeerde met deze documentaire af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. De film gaat over inventieve Russen die zwart bijverdienen met hun illegale taxi’s. Zittend op de achterbank van de taxi’s spreekt ze met de sjoemelende chauffeurs over hun manier van overleven.

Uitzending o.a. op dinsdag 16 juni om 22.15 uur

De nacht in Rotterdam

Voor veel Rotterdamse taxichauffeurs zijn het moeilijke tijden. Al jaren loopt het aantal ritjes terug. Ted Schipper heeft echter in de loop der jaren een trouwe klandizie opgebouwd die hij zo goed mogelijk probeert te behouden. De documentaire Taxi Ted (Marijke Jongbloed, NCRV, 2001) volgt de chauffeur tijdens zijn nachtelijke ritjes en stelt enkele van zijn kleurrijke passagiers aan ons voor. Tevens krijgen we een inkijkje in het verborgen nachtleven van Rotterdam.

Uitzending o.a. op woensdag 17 juni om 21.30 uur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.