ILT, Inspectie Leefomgeving en Transport, inval, Uber

53 snorders gepakt in eerste halfjaar, 37 UberPop-chauffeurs

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in de eerste helft van 2015 in totaal 53 snorders gepakt, van wie 37 UberPop-chauffeurs. Bij alle aanhoudingen is voor de overtreder een proces-verbaal opgemaakt, waardoor ze allemaal een strafblad krijgen. In bijna alle gevallen is daarnaast ook een last onder dwangsom (LOD) opgelegd. Bij de ‘gewone’ snorders zijn 2 recidivisten aangehouden. Dat meldt staatssecretaris Wilma Mansveld aan de Tweede Kamer.

In het eerste half jaar van 2015 hebben ILT en politie in totaal veertig snordersacties uitgevoerd, waarvan 11 reguliere acties en 29 acties specifiek gericht op UberPop. Bij de reguliere acties zijn 16 aanhoudingen verricht, bij de specifieke Uber-controles waren dat er 37.

Mystery guests

Bij de aanpak van snorders zet de ILT verschillende methodes in, waaronder mystery guests. “Uit oogpunt van effectieve handhaving wil ik geen gedetailleerde beschrijving geven van gehanteerde werkwijzen”, schrijft Mansveld.

“De ILT kiest altijd voor de methode die naar verwachting het meeste effect sorteert. De ILT zal daarbij voortdurend slim moeten inspelen op het gedrag van de snorders, die op allerhande manieren proberen te voorkomen dat de ILT ze op het spoor komt.”

Wet- en regelgeving

Uber heeft het afgelopen half jaar extra aandacht gehad, meldt de staatssecretaris. “Het aanbieden van taxidiensten door Uber past binnen de Nederlandse taxi wet- en regelgeving (UberBlack en Uberlux). Dit geldt niet voor de dienst UberPop. De Inspecteur Generaal heeft de Kamer eerder dit jaar vertrouwelijk geïnformeerd over de aanpak van UberPop.”

Deze aanpak richt zich zowel op de UberPop-chauffeurs als op het bedrijf Uber zelf. In eerste instantie was het bedrijf Uber een LOD opgelegd van 10.000 euro per overtreding met een maximum van 100.000 euro. Deze LOD is volledig verbeurd, waarna de ILT het bedrijf een nieuwe LOD heeft opgelegd van 50.000 euro per overtreding met een maximum van 1 miljoen euro. Voor elke staande gehouden UberPop chauffeur krijgt Uber een dwangsom opgelegd van 50.000 euro, tot het maximum van 1 miljoen euro is bereikt.

Vaste klanten

“Inmiddels lijkt het erop dat Uber met de dienst UberPop alleen nog rijdt voor vaste klanten. Zolang het bedrijf en de UberPop-chauffeurs illegale diensten blijven aanbieden, op welke schaal dan ook, moeten ze rekening houden met acties van de ILT en de politie”, waarschuwt Mansveld. “Ook hiervoor geldt dat de ILT en de politie voortdurend op zoek zijn naar de meest effectieve methodes voor de aanpak van deze illegale diensten. De ILT blijft zichtbaar en onzichtbaar actief in de aanpak van UberPop.

De aanpak van illegaal taxivervoer, in het algemeen en in de vorm van UberPOP, blijft een prioriteit voor de ILT. De ervaring leert dat dit ook nodig is om greep te houden op het snordersaanbod. In het eerste kwartaal van 2016 kan de Tweede Kamer de volgende voortgangsbrief over illegaal taxivervoer verwachten.

Strafblad

Snorders die betrapt worden krijgen een proces-verbaal. Vervolgens biedt het Openbaar Ministerie een schikking aan. Betalen ze die, is het strafblad een feit. Gaan ze in beroep, kunnen ze het strafblad alleen ontlopen als de rechter hen vrijspreekt.

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “53 snorders gepakt in eerste halfjaar, 37 UberPop-chauffeurs”

Rodney Barten|19.08.15|16:20

Controleer de boekhouding ook eens, en nodig Nick ook eens uit voor een goed gesprek.

Johan Zevenbergen|19.08.15|16:27

Als je meter niet is gekeurd zo las ik net leggen ze je hele bedrijf plat,
Waarom gebeurt dat niet bij uber?????
Daar is tenslotte helemaal geen gekeurd metertje alleen een app.

Taxi Volendam|19.08.15|18:29

Beter iets als niets.
Dat zijn er ruim 2 in de week! Fantastisch!

M. Martins.|19.08.15|19:59

Vaste klanten kun je interpreteren als klanten die meer dan 1 keer met uberpop gereden hebben en de toeristen natuurlijk.Met ander woorden, alleen nieuwe klanten kunnen niet bestellen. Het wemelt van de snorders en uberpoppers in Amsterdam. Op Twitter zit zelfs een uberpopper die trots is op zijn baan. @uberpopdriver.

Sjaak Hoek|20.08.15|11:25

wat snorders betrappen
er rijden in hoorn en omgeving diverse snorders ( lees ex taxichauffeurs ) die gewoon hun gang gaan en er word niks aangedaan afgelopen week hadden we kermis in hoorn en de heren reden gewoon af en aan naar hoorn en lachen ons gewoon uit de ilt moet hier eens gaan controleren maar dat heeft blijkbaar geen prioriteit want ze kunnen meer verdienen aan uber

Ton van Dalfsen|26.08.15|17:08

Dan mogen ze nu snorders en UberPoppers pakken. Maar ze moeten ook de ronselaars op schiphol een paar weken pakken. Ze kunnen ze pakken op ordinaire hoge prijzen. Hoorde deze week van iemand dat hij €140 voor een ritje naar Utrecht moest betalen. Ze staan nu buiten bij de deuren. Zet er een paar inspecteurs/mystery guests een paar weken op.

Taxi Lichtstad|30.08.15|11:47

Grappig dat de gemiddelde chauffeur in Eindhoven op een zaterdagavond er al meer kan aanwijzen. Als je ziet hoe hard ze de taxibranche aanpakken in vergelijking met dit, schaam je diep Nederlandse overheid!!!

M. Martins.|31.08.15|13:39

Klopt helemaal Taxi lichtstad. Ook in Amsterdam is iedere uberpopper en snorder aan te wijzen. Ze vertikken het om op te treden. Af en toe pakken ze een uberpopper om de taxi’s rustig te houden.

M. Martins.|31.08.15|13:42

In plaats daarvan lopen ze de hele dag taxi’s achterna en heeft de overheid er een sport van gemaakt om dagelijks zoveel mogelijk trambaanontheffingen af te pakken zodat je 2 weken niet kan werken. En voor deze ongein betalen we ze ook nog in de vorm van TTO gelden.