rechtbank, rechter, rechtszaal, uitspraak

UberPop-chauffeurs schuldig; voorwaardelijke boete en strafblad

Acht Rotterdamse UberPop-chauffeurs zijn woensdag door de politierechter schuldig bevonden aan het verrichten van illegaal taxivervoer. De snorders krijgen echter alleen een voorwaardelijke geldboete van 1500 euro opgelegd. Volgens de rechter zou dat voldoende zijn omdat Uber inmiddels is gestopt met de dienst UberPop. Verder bleek dat Uber in onderhandeling is met het landelijk functioneel parket voor een schikking over de overige opgelegde boetes.

Normaliter staat er een geldboete van 4300 euro op snorren. Maar omdat de chauffeur geen van allen een sterke economische positie hadden (het ging onder meer om studenten), had het Openbaar Ministerie een boete van 1500 euro geëist.

Taxivergunning

“Uber maakte gebruik van deze particuliere vervoerders zonder taxivergunning omdat Uber van mening was dat er geen sprake is van taxivervoer in de zin van de Wet Personenvervoer 2000, maar van ‘meerijden’. Echter onder meer de hoogte van de betaling en het feit dat de chauffeur niet dezelfde kant op moet als de klant, zorgen ervoor dat er wel degelijk sprake is van taxivervoer. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie is daarom sprake van illegaal taxivervoer”, zei de Officier van Justitie tijdens de zitting.

De afgelopen jaren zijn ongeveer vijftig Uber-rijders betrapt door medewerkers van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT). Aan het taxibedrijf is voor rond de half miljoen euro aan boetes opgelegd. Daarover zijn Uber en het Openbaar Ministerie nog in overleg om te kijken of er een schikking getroffen wordt.

Opsporingsmiddel

De advocaat van de chauffeurs gaf tijdens de zitting aan dat er volgens hem sprake was van uitlokking. De snorders waren gepakt via ILT-medewerkers die ritten hadden besteld via de app en pas achteraf hun identiteit bekendmaakten. Maar daar ging de rechter niet in mee. Bovendien had de Officier van Justitie op voorhand toestemming gegeven voor dit geoorloofde en gebruikelijke opsporingsmiddel bij illegaal taxivervoer.

De rechter legde alleen een voorwaardelijke geldboete op van 1500 euro. UberPop is inmidddels gestopt en volgens hem werden de chauffeurs door het bedrijf gestimuleerd de wet te overtreden. Omdat ze schuldig zijn bevonden, krijgen de acht UberPop-chauffeurs wel persoonlijk een strafblad.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “UberPop-chauffeurs schuldig; voorwaardelijke boete en strafblad”

Rodney Barten|21.01.16|10:47

Schandalig, dus als je in een financieel niet sterke positie staat dan zijn de boetes lager en zelfs in dit geval voorwaardelijk?? Is het delict dan minder groot. Vraag me ook nog steeds af waarom Niek van Leeuwen nog steeds niet word vervolgt.

Marco Zwetsloot|22.01.16|10:21

Nou opgelost dus, kunnen ze gelijk door naar schiphol waar agressieve taxi-ronselaars bij de deuren en de taxi-standplaats staan. Ze nemen gelijk de vermoeide reizigers hun bagage over en begeleiden ze naar taxi’s die ergens anders staan. Vaak zijn het auto’s uit 2003 en ouder. En de ronselaars lopen in kleding die niet bij een chauffeur horen als je begrijpt wat ik bedoel.

UberPop-chauffeurs schuldig; voorwaardelijke boete en strafblad | TaxiPro
rechtbank, rechter, rechtszaal, uitspraak

UberPop-chauffeurs schuldig; voorwaardelijke boete en strafblad

Acht Rotterdamse UberPop-chauffeurs zijn woensdag door de politierechter schuldig bevonden aan het verrichten van illegaal taxivervoer. De snorders krijgen echter alleen een voorwaardelijke geldboete van 1500 euro opgelegd. Volgens de rechter zou dat voldoende zijn omdat Uber inmiddels is gestopt met de dienst UberPop. Verder bleek dat Uber in onderhandeling is met het landelijk functioneel parket voor een schikking over de overige opgelegde boetes.

Normaliter staat er een geldboete van 4300 euro op snorren. Maar omdat de chauffeur geen van allen een sterke economische positie hadden (het ging onder meer om studenten), had het Openbaar Ministerie een boete van 1500 euro geëist.

Taxivergunning

“Uber maakte gebruik van deze particuliere vervoerders zonder taxivergunning omdat Uber van mening was dat er geen sprake is van taxivervoer in de zin van de Wet Personenvervoer 2000, maar van ‘meerijden’. Echter onder meer de hoogte van de betaling en het feit dat de chauffeur niet dezelfde kant op moet als de klant, zorgen ervoor dat er wel degelijk sprake is van taxivervoer. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie is daarom sprake van illegaal taxivervoer”, zei de Officier van Justitie tijdens de zitting.

De afgelopen jaren zijn ongeveer vijftig Uber-rijders betrapt door medewerkers van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT). Aan het taxibedrijf is voor rond de half miljoen euro aan boetes opgelegd. Daarover zijn Uber en het Openbaar Ministerie nog in overleg om te kijken of er een schikking getroffen wordt.

Opsporingsmiddel

De advocaat van de chauffeurs gaf tijdens de zitting aan dat er volgens hem sprake was van uitlokking. De snorders waren gepakt via ILT-medewerkers die ritten hadden besteld via de app en pas achteraf hun identiteit bekendmaakten. Maar daar ging de rechter niet in mee. Bovendien had de Officier van Justitie op voorhand toestemming gegeven voor dit geoorloofde en gebruikelijke opsporingsmiddel bij illegaal taxivervoer.

De rechter legde alleen een voorwaardelijke geldboete op van 1500 euro. UberPop is inmidddels gestopt en volgens hem werden de chauffeurs door het bedrijf gestimuleerd de wet te overtreden. Omdat ze schuldig zijn bevonden, krijgen de acht UberPop-chauffeurs wel persoonlijk een strafblad.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “UberPop-chauffeurs schuldig; voorwaardelijke boete en strafblad”

Rodney Barten|21.01.16|10:47

Schandalig, dus als je in een financieel niet sterke positie staat dan zijn de boetes lager en zelfs in dit geval voorwaardelijk?? Is het delict dan minder groot. Vraag me ook nog steeds af waarom Niek van Leeuwen nog steeds niet word vervolgt.

Marco Zwetsloot|22.01.16|10:21

Nou opgelost dus, kunnen ze gelijk door naar schiphol waar agressieve taxi-ronselaars bij de deuren en de taxi-standplaats staan. Ze nemen gelijk de vermoeide reizigers hun bagage over en begeleiden ze naar taxi’s die ergens anders staan. Vaak zijn het auto’s uit 2003 en ouder. En de ronselaars lopen in kleding die niet bij een chauffeur horen als je begrijpt wat ik bedoel.