Rolstoelgebruiker weigeren kan Britse taxichauffeur boete opleveren

Het door taxichauffeurs weigeren van rolstoelgebruikers wordt vanaf begin april strafbaar in Groot-Brittannië. Wie op deze weigering wordt betrapt, of wie probeert rolstoelers meer te laten betalen dan andere passagiers, kan daarvoor een boete krijgen tot 1.000 pond, omgerekend een kleine 1.200 euro.

Britse taxichauffeurs zijn vanaf 6 april verplicht om mensen in een rolstoel mee te nemen, mits de taxi daarvoor is toegerust. Het moet dus wel in alle redelijkheid mogelijk zijn dat de taxi zowel de rolstoelgebruiker als diens rolstoel zelf van A naar B kan brengen. Sterker nog: de chauffeurs moeten de rolstoelgebruikers ook waar nodig assisteren met bijvoorbeeld het in- en uitstappen. En als ze voor die ‘extra’ dienstverlening meer dan het reguliere tarief in rekening willen brengen, dan is dat straks eveneens strafbaar.

Vergunning kwijtraken

Van de beroemde black cabs in Londen, evenals van veruit de meeste taxivoertuigen in andere Britse steden, wordt aangenomen dat ze toegerust zijn om rolstoelgebruikers en hun rolstoelen te vervoeren. Als dat het geval is, kan alleen de medische situatie van de chauffeur reden zijn om geen rolstoelers mee te nemen. Wie er op wordt betrapt dat zonder goede reden niet te doen, kan een boete tegemoet zien die kan oplopen tot omgerekend een kleine 1.200 euro. En in het uiterste geval kost ritweigering of prijsopdrijving de taxichauffeur in kwestie ook nog zijn vergunning, zo meldt The Guardian.

Transportminister Andrew Jones licht de nieuwe wetgeving toe. “Mensen in rolstoelen zijn vaak afhankelijk van taxivervoer. Deze wetswijziging betekent dat iedereen op dat gebied eerlijk en gelijk zal worden behandeld.” Belangenorganisaties voor gehandicapten hebben lang geijverd voor de invoering van deze wetgeving; zij zijn vanzelfsprekend blij dat deze er nu is. Tegelijk hoopt men dat dit niet zal leiden tot een afname van het aantal beschikbare taxi’s voor rolstoelgebruikers. Maar men is vooral tevreden dat er nu eindelijk wettelijke ondersteuning is voor rolstoelers in hun strijd tegen ongelijke behandeling. Wel is het onder meer nodig dat taxichauffeurs getraind worden in het assisteren van deze klantgroep.

Assistentiehond in taxi

Het is sinds ruim een half jaar overigens ook in Nederland bij wet verboden om bijvoorbeeld mensen met een assistentiehond in de taxi te weigeren. Het gaat om een amendement op het VN-verdrag voor personen met een handicap. Deze bepaling schrijft voor dat mensen vergezeld van een assistentiehond net als ieder ander moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij. Zij hebben die hond immers met een goede reden, en het weigeren van de hond staat gelijk aan het weigeren van de persoon. Het weigeren van een assistentiehond is alleen toegestaan als dit een onevenredige belasting vormt of als de weigering nodig is om de veiligheid of gezondheid te waarborgen.

Recent werd in Nederland de campagne ‘Meedoen met een handicap’ gelanceerd door staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Deze campagne is er op gericht om meer begrip te kweken voor mensen met een handicap, zodat zij beter in staat worden gesteld om aan de maatschappij deel te nemen. Ook taxichauffeurs in de opstapmarkt kunnen bijdragen aan een betere participatie van mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking aan de samenleving, bijvoorbeeld door assistentiehonden in hun taxi’s toe te laten.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Rolstoelgebruiker weigeren kan Britse taxichauffeur boete opleveren”

Petrus PK Kerstens|22.02.17|18:04

Lijkt mij interessant, een britse taxichauffeur is niet gewend achter het stuur vandaan te komen.

Dik van Dalen|22.02.17|18:50

Veel ‘Nederlandse’ chauffeurs ook niet!

Rolstoelgebruiker weigeren kan Britse taxichauffeur boete opleveren | TaxiPro

Rolstoelgebruiker weigeren kan Britse taxichauffeur boete opleveren

Het door taxichauffeurs weigeren van rolstoelgebruikers wordt vanaf begin april strafbaar in Groot-Brittannië. Wie op deze weigering wordt betrapt, of wie probeert rolstoelers meer te laten betalen dan andere passagiers, kan daarvoor een boete krijgen tot 1.000 pond, omgerekend een kleine 1.200 euro.

Britse taxichauffeurs zijn vanaf 6 april verplicht om mensen in een rolstoel mee te nemen, mits de taxi daarvoor is toegerust. Het moet dus wel in alle redelijkheid mogelijk zijn dat de taxi zowel de rolstoelgebruiker als diens rolstoel zelf van A naar B kan brengen. Sterker nog: de chauffeurs moeten de rolstoelgebruikers ook waar nodig assisteren met bijvoorbeeld het in- en uitstappen. En als ze voor die ‘extra’ dienstverlening meer dan het reguliere tarief in rekening willen brengen, dan is dat straks eveneens strafbaar.

Vergunning kwijtraken

Van de beroemde black cabs in Londen, evenals van veruit de meeste taxivoertuigen in andere Britse steden, wordt aangenomen dat ze toegerust zijn om rolstoelgebruikers en hun rolstoelen te vervoeren. Als dat het geval is, kan alleen de medische situatie van de chauffeur reden zijn om geen rolstoelers mee te nemen. Wie er op wordt betrapt dat zonder goede reden niet te doen, kan een boete tegemoet zien die kan oplopen tot omgerekend een kleine 1.200 euro. En in het uiterste geval kost ritweigering of prijsopdrijving de taxichauffeur in kwestie ook nog zijn vergunning, zo meldt The Guardian.

Transportminister Andrew Jones licht de nieuwe wetgeving toe. “Mensen in rolstoelen zijn vaak afhankelijk van taxivervoer. Deze wetswijziging betekent dat iedereen op dat gebied eerlijk en gelijk zal worden behandeld.” Belangenorganisaties voor gehandicapten hebben lang geijverd voor de invoering van deze wetgeving; zij zijn vanzelfsprekend blij dat deze er nu is. Tegelijk hoopt men dat dit niet zal leiden tot een afname van het aantal beschikbare taxi’s voor rolstoelgebruikers. Maar men is vooral tevreden dat er nu eindelijk wettelijke ondersteuning is voor rolstoelers in hun strijd tegen ongelijke behandeling. Wel is het onder meer nodig dat taxichauffeurs getraind worden in het assisteren van deze klantgroep.

Assistentiehond in taxi

Het is sinds ruim een half jaar overigens ook in Nederland bij wet verboden om bijvoorbeeld mensen met een assistentiehond in de taxi te weigeren. Het gaat om een amendement op het VN-verdrag voor personen met een handicap. Deze bepaling schrijft voor dat mensen vergezeld van een assistentiehond net als ieder ander moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij. Zij hebben die hond immers met een goede reden, en het weigeren van de hond staat gelijk aan het weigeren van de persoon. Het weigeren van een assistentiehond is alleen toegestaan als dit een onevenredige belasting vormt of als de weigering nodig is om de veiligheid of gezondheid te waarborgen.

Recent werd in Nederland de campagne ‘Meedoen met een handicap’ gelanceerd door staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Deze campagne is er op gericht om meer begrip te kweken voor mensen met een handicap, zodat zij beter in staat worden gesteld om aan de maatschappij deel te nemen. Ook taxichauffeurs in de opstapmarkt kunnen bijdragen aan een betere participatie van mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking aan de samenleving, bijvoorbeeld door assistentiehonden in hun taxi’s toe te laten.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Rolstoelgebruiker weigeren kan Britse taxichauffeur boete opleveren”

Petrus PK Kerstens|22.02.17|18:04

Lijkt mij interessant, een britse taxichauffeur is niet gewend achter het stuur vandaan te komen.

Dik van Dalen|22.02.17|18:50

Veel ‘Nederlandse’ chauffeurs ook niet!