Mes, crimineel, overval. Foto: iStock / arthurjakubowski1986

Gewelddadige taxidief krijgt twintig maanden cel

Mes, crimineel, overval. Foto: iStock / arthurjakubowski1986

Een 20-jarige man is veroordeeld tot twintig maanden cel omdat hij in Almelo een taxichauffeur van zijn taxi heeft beroofd. Ook moet hij aan de chauffeur en het taxibedrijf schadevergoedingen van in totaal bijna 4.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Overijssel besloten.

Het incident waarvoor de man is veroordeeld vond plaats op 4 juni vorig jaar. Hij bedreigde de taxichauffeur met een mes en zette dat voorwerp ook op diens keel, waarbij hij ‘your money’ of woorden van gelijke strekking zou hebben gesproken. Vervolgens ging hij er met de taxi vandoor.

De man heeft bekende zijn acties, al ontkende hij wel ‘your money’ te hebben gezegd tegen de taxichauffeur. De chauffeur heeft echter tot twee keer toe verklaard dat de man dit wel degelijk tegen hem zei en de rechtbank hecht meer waarde aan die verklaring. Dat heeft ook te maken met de uitleg van de verdachte. Hij gaf zelf aan dat hij ten tijde van het incident onder invloed van drank en drugs was. Bovendien heeft de taxichauffeur er verder geen belang bij om hem woorden in de mond te leggen.

Drank en drugs

Voor de rechtbank is het bewezen dat de 20-jarige man de taxichauffeur met een mes bedreigd met als doel van hem te stelen. De advocaat van de verdachte vond dat er strafverminderende omstandigheden waren. Zo was de man onder invloed van drank en drugs en zouden zijn acties een reactie zijn geweest op een vervelende opmerking van de taxichauffeur. Maar de rechter vindt dat als er al omstandigheden zijn die tot strafvermindering moeten leiden, de man die zelf heeft veroorzaakt door drank en drugs tot zich te nemen. Daar wordt dus verder geen rekening mee gehouden.

Geen rekening met slachtoffer

Wat wel meetelt, is dat de man jong is en tot nu toe een blanco strafblad heeft. psychologisch onderzoek heeft niets aan het licht gebracht op het gebied van ziekelijke stoornis, gebrekkige geestelijke ontwikkeling of verminderde toerekeningsvatbaarheid. De man heeft volgens de rechter zijn eigen gewin vooropgesteld en geen rekening gehouden met de gevolgen voor zijn slachtoffer.

Daarom gaat de rechter mee in de eis van de officier van justitie: een onvoorwaardelijke celstraf van twintig maanden. Daarnaast moet hij bijna 1.400 euro schadevergoeding aan de taxichauffeur betalen, en nog eens 2.500 aan het taxibedrijf waar de chauffeur werkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Gewelddadige taxidief krijgt twintig maanden cel”

Kemal Ozen|07.03.18|13:44

Dus iedereen die onder invloed is mag iedereen bedreigen bestelen en beroven.Als wij als taxichauffeur ons zelf willen verdedigen in zulke situaties dan krijgen we meer straf dan degene die ons al dan niet onder invloed wil bestelen,beroven of kleineren.

Gewelddadige taxidief krijgt twintig maanden cel | TaxiPro
Mes, crimineel, overval. Foto: iStock / arthurjakubowski1986

Gewelddadige taxidief krijgt twintig maanden cel

Mes, crimineel, overval. Foto: iStock / arthurjakubowski1986

Een 20-jarige man is veroordeeld tot twintig maanden cel omdat hij in Almelo een taxichauffeur van zijn taxi heeft beroofd. Ook moet hij aan de chauffeur en het taxibedrijf schadevergoedingen van in totaal bijna 4.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Overijssel besloten.

Het incident waarvoor de man is veroordeeld vond plaats op 4 juni vorig jaar. Hij bedreigde de taxichauffeur met een mes en zette dat voorwerp ook op diens keel, waarbij hij ‘your money’ of woorden van gelijke strekking zou hebben gesproken. Vervolgens ging hij er met de taxi vandoor.

De man heeft bekende zijn acties, al ontkende hij wel ‘your money’ te hebben gezegd tegen de taxichauffeur. De chauffeur heeft echter tot twee keer toe verklaard dat de man dit wel degelijk tegen hem zei en de rechtbank hecht meer waarde aan die verklaring. Dat heeft ook te maken met de uitleg van de verdachte. Hij gaf zelf aan dat hij ten tijde van het incident onder invloed van drank en drugs was. Bovendien heeft de taxichauffeur er verder geen belang bij om hem woorden in de mond te leggen.

Drank en drugs

Voor de rechtbank is het bewezen dat de 20-jarige man de taxichauffeur met een mes bedreigd met als doel van hem te stelen. De advocaat van de verdachte vond dat er strafverminderende omstandigheden waren. Zo was de man onder invloed van drank en drugs en zouden zijn acties een reactie zijn geweest op een vervelende opmerking van de taxichauffeur. Maar de rechter vindt dat als er al omstandigheden zijn die tot strafvermindering moeten leiden, de man die zelf heeft veroorzaakt door drank en drugs tot zich te nemen. Daar wordt dus verder geen rekening mee gehouden.

Geen rekening met slachtoffer

Wat wel meetelt, is dat de man jong is en tot nu toe een blanco strafblad heeft. psychologisch onderzoek heeft niets aan het licht gebracht op het gebied van ziekelijke stoornis, gebrekkige geestelijke ontwikkeling of verminderde toerekeningsvatbaarheid. De man heeft volgens de rechter zijn eigen gewin vooropgesteld en geen rekening gehouden met de gevolgen voor zijn slachtoffer.

Daarom gaat de rechter mee in de eis van de officier van justitie: een onvoorwaardelijke celstraf van twintig maanden. Daarnaast moet hij bijna 1.400 euro schadevergoeding aan de taxichauffeur betalen, en nog eens 2.500 aan het taxibedrijf waar de chauffeur werkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Gewelddadige taxidief krijgt twintig maanden cel”

Kemal Ozen|07.03.18|13:44

Dus iedereen die onder invloed is mag iedereen bedreigen bestelen en beroven.Als wij als taxichauffeur ons zelf willen verdedigen in zulke situaties dan krijgen we meer straf dan degene die ons al dan niet onder invloed wil bestelen,beroven of kleineren.