Taxibord

Hardrijder is voorlopig zijn chauffeurskaart kwijt

Taxibord. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Vincent Krabbedam

Een taxichauffeur die 55 kilometer per uur te hard reed op een 80 kilometer-weg moest vanwege die overtreding zijn chauffeurskaart inleveren. Voor de rechter deed hij een poging om de kaart in elk geval voorlopig terug te krijgen. Hij zal gewoon de beslissing moeten afwachten of hij een nieuwe VOG krijgt. Tot die tijd is hij zijn chauffeurskaart in elk geval kwijt.

De man ging in mei van dit jaar in de fout. Hij vervoerde een passagier en overschreed tijdens die rit de maximaal toegestane snelheid met 55 kilometer per uur. Dat kwam hem op een geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor zestig dagen te staan. Bovendien zou hij door de overtreding wellicht niet meer voldoen aan de eisen voor zijn Verklaring Omtrent Gedrag.

Daarom moest de taxichauffeur van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe VOG aanvragen. Dat deed de man meteen bij de dienst Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie. Maar het duurt altijd een aantal weken voordat Justis zo’n beslissing neemt. Het ministerie van I&W vindt de gemaakte overtreding zodanig serieus, dat het die beslissing over de nieuwe VOG wil afwachten. De chauffeurskaart van de man is daarom geschorst tot 3 september 2018.

Geen andere bron van inkomen

Dat vindt de man een te zware maatregel. Hij wil in elk geval tot er een beslissing over zijn nieuwe VOG is genomen als taxichauffeur kunnen werken. Dat probeerde hij bij de voorzieningenrechter voor elkaar te krijgen. Gezien zijn leeftijd en arbeidsverleden is er voor hem geen andere manier om zijn brood te verdienen. Hij ziet de schorsing als een aanslag op zijn goede naam als taxiondernemer. Daardoor vreest hij klanten en inkomsten te verliezen.

De man erkent zijn fout maar zegt dat die eenmalig was en niet meer zal voorkomen. De officier van justitie heeft in zijn ogen wel rekening gehouden met zijn belangen als taxi-ondernemer: op 10 juli kreeg hij zijn rijbewijs al terug. Van I&W verwacht hij dat met zijn chauffeurskaart hetzelfde gebeurt, zodat hij weer aan de slag kan. Maar het ministerie zegt zo’n maatregel niet zomaar bij elke snelheidsovertreding op te leggen. In dit geval was de overtreding zo zwaar dat de man, volgens I&W, ernstig afbreuk heeft gedaan aan het belang van veilig taxivervoer.

Had het kunnen weten

Het is wettelijk toegestaan om bij zo’n zware snelheidsovertreding te verlangen dat een taxichauffeur een nieuwe VOG aanvraagt. Ook mag diens chauffeurskaart dan voor maximaal twaalf weken worden geschorst. En van de taxichauffeur mag volgens de rechter worden verwacht dat hij de maximum snelheid niet met 55 kilometer per uur overschrijdt. Al met al had de man kunnen weten dat zijn overtreding deze gevolgen zou hebben.

De rechter vindt dan ook dat de taxichauffeur het besluit over zijn nieuwe VOG gewoon moet afwachten. Die beslissing mag met een paar weken worden verwacht. Dan wordt duidelijk of hij verder kan op de taxi of dat zijn chauffeurskaart permanent wordt ingetrokken. Tot die tijd mag de man sowieso geen taxivervoer verzorgen.

U komt toch ook naar Taxi Expo 2018? Bezoek aan de beurs, deelname aan workshops, proefrijden met taximodellen van verschillende automerken en lunchen: alles is gratis voor mensen die werkzaam zijn in de taxibranche of bij overheden. Schrijf uzelf nu in voor deelname via onderstaande banner.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Hardrijder is voorlopig zijn chauffeurskaart kwijt | TaxiPro
Taxibord

Hardrijder is voorlopig zijn chauffeurskaart kwijt

Taxibord. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia/Vincent Krabbedam

Een taxichauffeur die 55 kilometer per uur te hard reed op een 80 kilometer-weg moest vanwege die overtreding zijn chauffeurskaart inleveren. Voor de rechter deed hij een poging om de kaart in elk geval voorlopig terug te krijgen. Hij zal gewoon de beslissing moeten afwachten of hij een nieuwe VOG krijgt. Tot die tijd is hij zijn chauffeurskaart in elk geval kwijt.

De man ging in mei van dit jaar in de fout. Hij vervoerde een passagier en overschreed tijdens die rit de maximaal toegestane snelheid met 55 kilometer per uur. Dat kwam hem op een geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor zestig dagen te staan. Bovendien zou hij door de overtreding wellicht niet meer voldoen aan de eisen voor zijn Verklaring Omtrent Gedrag.

Daarom moest de taxichauffeur van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe VOG aanvragen. Dat deed de man meteen bij de dienst Justis, onderdeel van het ministerie van Justitie. Maar het duurt altijd een aantal weken voordat Justis zo’n beslissing neemt. Het ministerie van I&W vindt de gemaakte overtreding zodanig serieus, dat het die beslissing over de nieuwe VOG wil afwachten. De chauffeurskaart van de man is daarom geschorst tot 3 september 2018.

Geen andere bron van inkomen

Dat vindt de man een te zware maatregel. Hij wil in elk geval tot er een beslissing over zijn nieuwe VOG is genomen als taxichauffeur kunnen werken. Dat probeerde hij bij de voorzieningenrechter voor elkaar te krijgen. Gezien zijn leeftijd en arbeidsverleden is er voor hem geen andere manier om zijn brood te verdienen. Hij ziet de schorsing als een aanslag op zijn goede naam als taxiondernemer. Daardoor vreest hij klanten en inkomsten te verliezen.

De man erkent zijn fout maar zegt dat die eenmalig was en niet meer zal voorkomen. De officier van justitie heeft in zijn ogen wel rekening gehouden met zijn belangen als taxi-ondernemer: op 10 juli kreeg hij zijn rijbewijs al terug. Van I&W verwacht hij dat met zijn chauffeurskaart hetzelfde gebeurt, zodat hij weer aan de slag kan. Maar het ministerie zegt zo’n maatregel niet zomaar bij elke snelheidsovertreding op te leggen. In dit geval was de overtreding zo zwaar dat de man, volgens I&W, ernstig afbreuk heeft gedaan aan het belang van veilig taxivervoer.

Had het kunnen weten

Het is wettelijk toegestaan om bij zo’n zware snelheidsovertreding te verlangen dat een taxichauffeur een nieuwe VOG aanvraagt. Ook mag diens chauffeurskaart dan voor maximaal twaalf weken worden geschorst. En van de taxichauffeur mag volgens de rechter worden verwacht dat hij de maximum snelheid niet met 55 kilometer per uur overschrijdt. Al met al had de man kunnen weten dat zijn overtreding deze gevolgen zou hebben.

De rechter vindt dan ook dat de taxichauffeur het besluit over zijn nieuwe VOG gewoon moet afwachten. Die beslissing mag met een paar weken worden verwacht. Dan wordt duidelijk of hij verder kan op de taxi of dat zijn chauffeurskaart permanent wordt ingetrokken. Tot die tijd mag de man sowieso geen taxivervoer verzorgen.

U komt toch ook naar Taxi Expo 2018? Bezoek aan de beurs, deelname aan workshops, proefrijden met taximodellen van verschillende automerken en lunchen: alles is gratis voor mensen die werkzaam zijn in de taxibranche of bij overheden. Schrijf uzelf nu in voor deelname via onderstaande banner.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.