Uber

PvdA bezorgd om vluchtende Uber-chauffeurs

De PvdA in Amsterdam maakt zich niet alleen zorgen over het aantal ongelukken met Uber-taxi’s in de stad, maar ziet het ook vaker gebeuren dat de betrokken chauffeurs na zo’n ongeval vluchten. De partij heeft daarover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.

Eerder deze maand raakte een taxi die op dat moment voor Uber reed te water bij het Westerpark. De twee inzittenden klommen uit de auto en wachtten de komst van de autoriteiten niet af. Hoewel ze er vandoor gingen, werden ze in de buurt van het ongeval aangetroffen. Omdat afgelopen zomer ook al een bestuurder van een taxi zonder daklicht de benen nam na een ongeluk, meent de PvdA een negatieve trend te bespeuren.

Toedracht en nasleep

“De fractie van de PvdA Amsterdam maakt zich niet alleen zorgen over het aantal ongelukken met Uber-taxi’s in de stad, maar ook om het feit dat het vaker lijkt te gebeuren dat chauffeurs zich na een ongeluk uit de voeten maken.” Fractielid Dennis Boutkan heeft daarom een aantal vragen voorgelegd aan het college van B&W. Daarin wordt vooral om meer opheldering gevraagd om de toedracht en nasleep van beide ongevallen.

Maar de PvdA wil ook graag weten of het vaker voorkomt dat Uber-chauffeurs die bij ongevallen betrokken zijn de plaats van dat ongeval snel weer verlaten. Is het college bereid die mogelijke ontwikkelingen verder in kaart te brengen en er indien nodig maatregelen tegen te nemen, vraagt Boutkan zich af. Hij wil verder graag weten hoe het staat met de eerder aangekondigde introductie van gezichtsverificatie in Uber-taxi’s. Dat heeft Uber met de gemeente Amsterdam afgesproken om te voorkomen dat mensen ritjes rijden op het account van een ander.

Dagelijks raak

Of er echt een structureel probleem is met Uber-chauffeurs die wegvluchten van ongelukken die ze hebben veroorzaakt, zal mede moeten blijken uit de antwoorden van het collega. Hoe dan ook zet de PvdA met de vragen wel weer de schijnwerper op een probleem waar ongeveer een jaar geleden opeens veel aandacht voor ontstond. Er waren toen dagelijks meldingen van ongelukken in en rond de stad met Uber-chauffeurs als veroorzakers.

Met name toen bleek dat bij meerdere van die ongevallen gewonden en zelfs doden vielen, was er een tijdlang veel ophef over dit onderwerp, ook in de landelijke politiek. Dat leidde uiteindelijk tot een pakket afspraken tussen Uber en de gemeente. Het taxiplatform zette ook de eerder dit jaar begonnen samenwerking met Veilig Verkeer Nederland voort in een overeenkomst voor de duur van drie jaar.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.