Staatssecretaris Marnix van Rij
Hoorzitting Mark McGann

Van Rij: geen nieuwe feiten gehoord van klokkenluider over Uber

Staatssecretaris Marnix van Rij tijdens een commissiedebat over de Belastingdienst in de Tweede Kamer. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Laurens van Putten

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) staat nog altijd achter een intern onderzoek waarin de Belastingdienst vaststelt dat ambtenaren weliswaar te amicaal omgingen met techbedrijf Uber, maar dat van bevoordeling geen sprake was. In aantijgingen die klokkenluider Mark McGann eerder deze week uitte in een gesprek met de Tweede Kamer, heeft Van Rij “niet echt nieuwe feiten” gehoord.

Volgens McGann, die jaren als lobbyist voor Uber werkte, genoot het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp een zeer gunstige fiscale behandeling. De fiscus zou bovendien zeer waardevolle informatie aan Uber hebben doorgespeeld over hoe de belastingdiensten van andere landen te werk gaan. “De rode loper voor ons was roder en langer dan voor de koninklijke familie”, hield McGann de Kamer voor.

Documenten

Van Rij stelt evenwel dat de klokkenluider hetzelfde verhaal hield als eerder in de media, en dat diens beweringen “haaks lijken te staan” op de bevindingen van de Belastingdienst. Met de belastingafspraken die de fiscus maakte met Uber, zogenoemde rulings, was volgens hem “niets mis”. Wel zegt de staatssecretaris “zeer geïnteresseerd” te zijn in documenten waarnaar McGann tijdens de hoorzitting verwees.

Dat het onderzoek naar de aantijgingen werd overgelaten aan de Belastingdienst zelf, vindt Van Rij nog altijd te verdedigen. Hij wijst op de “validatie” van dat onderzoek door onafhankelijke experts. Wel erkent hij dat hij de Kamer van tevoren had moeten raadplegen over de manier waarop het onderzoek zou worden opgezet. Een extern onderzoek had ook gekund maar was niet per se nodig, vindt Van Rij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

3 reacties op “Van Rij: geen nieuwe feiten gehoord van klokkenluider over Uber”

Peter Walgreen|23.03.23|22:52

Hoe was het ook alweer, met die slager die zijn eigen vlees keurt…

Peter Vriens|24.03.23|10:57

De Staatssecretaris wordt wellicht voorgelicht door de derde macht;… zijn ambtenaren.
Daar heeft de Taxibranche slechte ervaring mee, met de BCT nog vers in het geheugen.
ILT is door de eerste leugen ook niet gebarsten waardoor de Taxibranche nog steeds voor deze onzin moet opdraaien dus betalen.
Uber zet intussen onze branche buiten spel met smeergeld aan Mevr Kroes met haar netwerk.
Lekker fris allemaal, Zum kotzen!

Stef Bouwhuis|28.03.23|12:41

Van Rij laat door derden het interne onderzoek valideren. Dat wil zeggen dat er alleen gevalideerd wordt wat er uit het interne onderzoek naar boven kwam. Ik zou een recherche bureau inschakelen. Die ‘rulings’ zijn geheim. Mijn vraag is wie er zijn ‘omgekocht’ voor dit idioot lage tarief.

Van Rij: geen nieuwe feiten gehoord van klokkenluider over Uber | TaxiPro
Staatssecretaris Marnix van Rij
Hoorzitting Mark McGann

Van Rij: geen nieuwe feiten gehoord van klokkenluider over Uber

Staatssecretaris Marnix van Rij tijdens een commissiedebat over de Belastingdienst in de Tweede Kamer. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Laurens van Putten

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) staat nog altijd achter een intern onderzoek waarin de Belastingdienst vaststelt dat ambtenaren weliswaar te amicaal omgingen met techbedrijf Uber, maar dat van bevoordeling geen sprake was. In aantijgingen die klokkenluider Mark McGann eerder deze week uitte in een gesprek met de Tweede Kamer, heeft Van Rij “niet echt nieuwe feiten” gehoord.

Volgens McGann, die jaren als lobbyist voor Uber werkte, genoot het bedrijf achter de gelijknamige taxiapp een zeer gunstige fiscale behandeling. De fiscus zou bovendien zeer waardevolle informatie aan Uber hebben doorgespeeld over hoe de belastingdiensten van andere landen te werk gaan. “De rode loper voor ons was roder en langer dan voor de koninklijke familie”, hield McGann de Kamer voor.

Documenten

Van Rij stelt evenwel dat de klokkenluider hetzelfde verhaal hield als eerder in de media, en dat diens beweringen “haaks lijken te staan” op de bevindingen van de Belastingdienst. Met de belastingafspraken die de fiscus maakte met Uber, zogenoemde rulings, was volgens hem “niets mis”. Wel zegt de staatssecretaris “zeer geïnteresseerd” te zijn in documenten waarnaar McGann tijdens de hoorzitting verwees.

Dat het onderzoek naar de aantijgingen werd overgelaten aan de Belastingdienst zelf, vindt Van Rij nog altijd te verdedigen. Hij wijst op de “validatie” van dat onderzoek door onafhankelijke experts. Wel erkent hij dat hij de Kamer van tevoren had moeten raadplegen over de manier waarop het onderzoek zou worden opgezet. Een extern onderzoek had ook gekund maar was niet per se nodig, vindt Van Rij.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

3 reacties op “Van Rij: geen nieuwe feiten gehoord van klokkenluider over Uber”

Peter Walgreen|23.03.23|22:52

Hoe was het ook alweer, met die slager die zijn eigen vlees keurt…

Peter Vriens|24.03.23|10:57

De Staatssecretaris wordt wellicht voorgelicht door de derde macht;… zijn ambtenaren.
Daar heeft de Taxibranche slechte ervaring mee, met de BCT nog vers in het geheugen.
ILT is door de eerste leugen ook niet gebarsten waardoor de Taxibranche nog steeds voor deze onzin moet opdraaien dus betalen.
Uber zet intussen onze branche buiten spel met smeergeld aan Mevr Kroes met haar netwerk.
Lekker fris allemaal, Zum kotzen!

Stef Bouwhuis|28.03.23|12:41

Van Rij laat door derden het interne onderzoek valideren. Dat wil zeggen dat er alleen gevalideerd wordt wat er uit het interne onderzoek naar boven kwam. Ik zou een recherche bureau inschakelen. Die ‘rulings’ zijn geheim. Mijn vraag is wie er zijn ‘omgekocht’ voor dit idioot lage tarief.