ANP - Marnix van Rij
Fiscale behandeling

Staatssecretaris Van Rij over Uber-onderzoek: ‘Geen onregelmatigheden geconstateerd’

Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Laurens van Putten

Er zijn geen onregelmatigheden geconstateerd in het onderzoek over de fiscale behandeling van Uber door de Nederlandse Belastingdienst. Dat zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in zijn beantwoording op Kamervragen die door GroenLinks, PvdA en de SP zijn gesteld. Deze partijen vroegen zich af of het onderzoek wel een volledig beeld van de situatie schetst, aangezien het onderzoek zich volgens hen enkel richtte op de interne werkwijze bij de Belastingdienst en er geen onafhankelijk onderzoek naar Uber is gedaan.

De Eerste Kamerfracties van GroenLinks, PvdA en de SP wilden daarom van staatssecretaris Marnix van Rij weten of het beter zou zijn het onderzoek aan te vullen met bronnenmateriaal en gesprekken bij Uber. “Nee, ik deel deze opvatting niet”, laat Van Rij in zijn beantwoording weten. Tijdens het onderzoek is er volgens de CDA-bewindsman ook gekeken naar correspondentie met Uber en verslagen van internationale overleggen.

“In het onderzoek is in het kader van de beweringen van fiscale begunstiging van Uber en schending van de fiscale geheimhoudingsplicht, breed naar het handelen van de Belastingdienst gekeken. Het onderzoek is gevalideerd door externe onafhankelijke deskundigen. Daarbij is op verzoek van deze onafhankelijke deskundigen door de onderzoeksgroep breder naar de fiscale behandeling van Uber gekeken en naar mogelijke afspraken.”

Geen onregelmatigheden

Volgens Van Rij is de conclusie van het onderzoek dat er geen onregelmatigheden zijn aangetroffen. “De onafhankelijke externe deskundigen onderschrijven dit. Of zoals zij het zelf formuleren: ‘De conclusie van het onderzoeksrapport is dat (in onze woorden) geen bevoordeling van Uber heeft plaatsgevonden. Wat Uber ook dacht of hoopte te krijgen aan afwijkende fiscale behandeling, dat is niet gelukt.'”

Volgens de staatssecretaris zag de onderzoeksgroep geen aanleiding om contact te zoeken met Uber, ook niet na berichtgeving van diverse media waaronder NRC. Die krant publiceerde een interview met voormalig Uber-lobbyist en tevens klokkenluider Mark MacGann, waaruit volgens de drie Eerste Kamerfracties zou blijken dat Uber niet is gevraagd naar data. “Ook de externe deskundigen zagen op basis van het onderzoek hier geen aanleiding toe”, zegt de CDA-bewindsman daarover. “De beweringen vanuit de media waren voor de interne onderzoeksgroep duidelijk en konden worden weersproken. Er is de Belastingdienst overigens ook geen nieuwe informatie aangeboden.”

Hoorzitting

Tot slot wilden de drie politieke partijen van Van Rij weten of hij niet alsnog een onafhankelijk onderzoek hiernaar wil instellen. De staatssecretaris wil daar voorlopig nog niets van weten. “In het NRC-artikel staan geen (nieuwe) objectieve (fiscale) feiten waaruit een begunstiging van Uber blijkt en die kunnen worden getoetst aan het onderzoeksrapport”, zo luidt zijn argumentatie. Wel wordt in het artikel gesproken over belastingdeals, zonder dat dit wordt geconcretiseerd. Het onderzoek geeft een duidelijk beeld ten aanzien van de beweringen die in de media zijn verschenen: er zijn geen onregelmatigheden geconstateerd.”

Van Rij verandert echter van standpunt, als op 22 maart nieuwe feiten omtrent dit onderwerp aan het licht komen. Dan vindt er namelijk een hoorzitting plaats in de Tweede Kamer met Mark MacGann. “Indien er uit de hoorzitting met de heer MacGann in de Tweede Kamer op 22 maart nieuwe – voor het handelen van de Belastingdienst – relevante feiten naar voren komen, ben ik uiteraard bereid om binnen de kaders van de geheimhoudingsplicht daarnaar te kijken en hierover met de Kamer van gedachten te wisselen”, zo besluit de CDA-bewindsman.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Staatssecretaris Van Rij over Uber-onderzoek: ‘Geen onregelmatigheden geconstateerd’ | TaxiPro
ANP - Marnix van Rij
Fiscale behandeling

Staatssecretaris Van Rij over Uber-onderzoek: ‘Geen onregelmatigheden geconstateerd’

Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Laurens van Putten

Er zijn geen onregelmatigheden geconstateerd in het onderzoek over de fiscale behandeling van Uber door de Nederlandse Belastingdienst. Dat zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in zijn beantwoording op Kamervragen die door GroenLinks, PvdA en de SP zijn gesteld. Deze partijen vroegen zich af of het onderzoek wel een volledig beeld van de situatie schetst, aangezien het onderzoek zich volgens hen enkel richtte op de interne werkwijze bij de Belastingdienst en er geen onafhankelijk onderzoek naar Uber is gedaan.

De Eerste Kamerfracties van GroenLinks, PvdA en de SP wilden daarom van staatssecretaris Marnix van Rij weten of het beter zou zijn het onderzoek aan te vullen met bronnenmateriaal en gesprekken bij Uber. “Nee, ik deel deze opvatting niet”, laat Van Rij in zijn beantwoording weten. Tijdens het onderzoek is er volgens de CDA-bewindsman ook gekeken naar correspondentie met Uber en verslagen van internationale overleggen.

“In het onderzoek is in het kader van de beweringen van fiscale begunstiging van Uber en schending van de fiscale geheimhoudingsplicht, breed naar het handelen van de Belastingdienst gekeken. Het onderzoek is gevalideerd door externe onafhankelijke deskundigen. Daarbij is op verzoek van deze onafhankelijke deskundigen door de onderzoeksgroep breder naar de fiscale behandeling van Uber gekeken en naar mogelijke afspraken.”

Geen onregelmatigheden

Volgens Van Rij is de conclusie van het onderzoek dat er geen onregelmatigheden zijn aangetroffen. “De onafhankelijke externe deskundigen onderschrijven dit. Of zoals zij het zelf formuleren: ‘De conclusie van het onderzoeksrapport is dat (in onze woorden) geen bevoordeling van Uber heeft plaatsgevonden. Wat Uber ook dacht of hoopte te krijgen aan afwijkende fiscale behandeling, dat is niet gelukt.'”

Volgens de staatssecretaris zag de onderzoeksgroep geen aanleiding om contact te zoeken met Uber, ook niet na berichtgeving van diverse media waaronder NRC. Die krant publiceerde een interview met voormalig Uber-lobbyist en tevens klokkenluider Mark MacGann, waaruit volgens de drie Eerste Kamerfracties zou blijken dat Uber niet is gevraagd naar data. “Ook de externe deskundigen zagen op basis van het onderzoek hier geen aanleiding toe”, zegt de CDA-bewindsman daarover. “De beweringen vanuit de media waren voor de interne onderzoeksgroep duidelijk en konden worden weersproken. Er is de Belastingdienst overigens ook geen nieuwe informatie aangeboden.”

Hoorzitting

Tot slot wilden de drie politieke partijen van Van Rij weten of hij niet alsnog een onafhankelijk onderzoek hiernaar wil instellen. De staatssecretaris wil daar voorlopig nog niets van weten. “In het NRC-artikel staan geen (nieuwe) objectieve (fiscale) feiten waaruit een begunstiging van Uber blijkt en die kunnen worden getoetst aan het onderzoeksrapport”, zo luidt zijn argumentatie. Wel wordt in het artikel gesproken over belastingdeals, zonder dat dit wordt geconcretiseerd. Het onderzoek geeft een duidelijk beeld ten aanzien van de beweringen die in de media zijn verschenen: er zijn geen onregelmatigheden geconstateerd.”

Van Rij verandert echter van standpunt, als op 22 maart nieuwe feiten omtrent dit onderwerp aan het licht komen. Dan vindt er namelijk een hoorzitting plaats in de Tweede Kamer met Mark MacGann. “Indien er uit de hoorzitting met de heer MacGann in de Tweede Kamer op 22 maart nieuwe – voor het handelen van de Belastingdienst – relevante feiten naar voren komen, ben ik uiteraard bereid om binnen de kaders van de geheimhoudingsplicht daarnaar te kijken en hierover met de Kamer van gedachten te wisselen”, zo besluit de CDA-bewindsman.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.