Knip Weesperstraat
De Clercqstraat

Amsterdam kondigt volgende knip aan, taxichauffeurs ontstemd

Na de Weesperstraat moet straks ook De Clercqstraat eraan geloven. Foto: ANP/Ramon van Flymen

De knip op de Weesperstraat is nog niet voorbij, of de gemeente Amsterdam kondigt de volgende knip alweer aan. Dit keer moet de De Clercqstraat eraan geloven. Taxichauffeurs zijn daar alles behalve blij mee. “Het is een waanzinnig slecht idee.”

Deze knip maakt onderdeel uit van het programma Oranje Loper, waarin negen vaste bruggen en straten onder handen worden genomen. Volgens AT5 is het gevolg van deze knip, dat automobilisten niet meer het centrum in kunnen rijden. De stad uit kan nog wel. De gemeente zal gebruik maken van een paal om de weg te blokkeren. Wanneer de knip er precies komt is nog onduidelijk, maar de werkzaamheden starten niet eerder dan in de tweede helft van 2024.

Slecht idee

Diverse taxichauffeurs reageren teleurgesteld op de aanstaande knip. “Totaal onnodig”, noemt taxiondernemer Stef Keij het plan van de gemeente. “Deze knip zal zorgen voor enorme verkeersdrukte en sluipverkeer door andere omliggende straten. Van de vier toegangswegen, vanaf West de stad in, wordt er straks één afgesloten. Dat is een waanzinnig slecht idee.”

Zouhair Bakali, ook als taxichauffeur werkzaam in de hoofdstad, is het volledig met Keij eens. “De gemeente toont maar weer eens aan, dat ze ver van de realiteit staat”, zegt hij over de toekomstige knip.

Volgens Bakali heeft de gemeente eerder al eens geëxperimenteerd met een knip op de De Clercqstraat. Dit experiment vond plaats tussen 2020 en 2021. Volgens Bakali leverde deze proef gevaarlijke situaties op. “Voor voetgangers en fietsers, maar zeker ook voor auto- en vrachtverkeer.”

Negatieve gevolgen

Zowel Stef Keij als Zouhair Bakali verwachten dat de aanstaande knip negatieve gevolgen zal hebben voor taxichauffeurs. “Zeker weten dat taxichauffeurs hierdoor geraakt worden”, zegt Keij. De stad wordt hierdoor onnodig drukker gemaakt, omliggende wegen zullen vollopen met verkeer.”

“Chauffeurs en passagiers worden bij elke wegafsluiting geraakt”, aldus Bakali. “Het wordt steeds moeilijker om bij passagiers op tijd voor de deur te staan. Dat geldt niet alleen voor straattaxi’s, maar ook voor bijvoorbeeld het Wmo- en leerlingenvervoer.”

Uitzonderingspositie

Beide chauffeurs zijn dan ook van mening dat taxi’s uitgezonderd dienen te worden van de aanstaande knip. “Taxi’s zijn een vorm van openbaar vervoer. Het zal de gemeente dan ook sieren om de taxibranche te zien als een oplossing van het probleem”, zo besluit Bakali.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Amsterdam kondigt volgende knip aan, taxichauffeurs ontstemd”

Stef Bouwhuis|25.07.23|11:48

Een ‘knip, een ‘knijp’ of een ‘afsluiting’ is voor de stad een onzinnige oplossing. De Stad moet een keuze durven maken als het om de leefbaarheid gaat. Het beroepsvervoer is de zuurstof in het bloed dat door de aderen van de stad stroomt. Als je de auto verkeersstroom wil dimmen, moet je ervoor kiezen het particulier vrijetijds vervoer af te vangen aan de rand van de stad. Daar moet je dan wel overstappleinen creëren, zowel naar OV als naar aanvullend OV (taxi en sociaal vervoer).

Amsterdam kondigt volgende knip aan, taxichauffeurs ontstemd | TaxiPro
Knip Weesperstraat
De Clercqstraat

Amsterdam kondigt volgende knip aan, taxichauffeurs ontstemd

Na de Weesperstraat moet straks ook De Clercqstraat eraan geloven. Foto: ANP/Ramon van Flymen

De knip op de Weesperstraat is nog niet voorbij, of de gemeente Amsterdam kondigt de volgende knip alweer aan. Dit keer moet de De Clercqstraat eraan geloven. Taxichauffeurs zijn daar alles behalve blij mee. “Het is een waanzinnig slecht idee.”

Wilt u dit artikel lezen?

Bent u al abonnee?

logIN

Heeft u een abonnement en u kunt niet inloggen? Of heeft u een abonnement en kunt u wel inloggen maar niet dit artikel lezen? Neem dan contact met ons op via klantenservice@promedia.nl of telefonisch via 010 280 1000. Vermeld hierbij uw abonneenummer.
 

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Amsterdam kondigt volgende knip aan, taxichauffeurs ontstemd”

Stef Bouwhuis|25.07.23|11:48

Een ‘knip, een ‘knijp’ of een ‘afsluiting’ is voor de stad een onzinnige oplossing. De Stad moet een keuze durven maken als het om de leefbaarheid gaat. Het beroepsvervoer is de zuurstof in het bloed dat door de aderen van de stad stroomt. Als je de auto verkeersstroom wil dimmen, moet je ervoor kiezen het particulier vrijetijds vervoer af te vangen aan de rand van de stad. Daar moet je dan wel overstappleinen creëren, zowel naar OV als naar aanvullend OV (taxi en sociaal vervoer).