Taxi's van Taxicentrale Volendam
Veiligheid

Taxicentrale Volendam wil meer politie op straat na mishandeling chauffeur: ‘Probleem speelt al langer’

Taxi's van Taxicentrale Volendam. Foto: TTA

Er moeten onmiddellijk meer politieagenten aanwezig zijn op de Dijk in Volendam, in de nachtelijke uren tijdens uitgaansavonden. Dat stelt Dirk Nijhuis, directeur van Taxicentrale Volendam (TTA). Aanleiding is een recente mishandeling van een van zijn taxichauffeurs, maar volgens Nijhuis speelt het probleem van onvoldoende preventieve controle al langer. “Het wordt hierdoor steeds lastiger om chauffeurs te vinden die op zaterdagavonden willen rijden.”

Dirk Nijhuis stelt dat taxichauffeurs uit voornamelijk Amsterdam en omstreken naar Volendam komen en zich vervolgens misdragen. “Ze rijden veel te hard en hanteren vaak woekerprijzen”, zo schetst de TTA-directeur tegenover TaxiPro. “Ik geef al heel lang bij de gemeente aan dat, eigenlijk over het algemeen, toezicht op zaterdagavonden ontbreekt. Dat bleek ook wel tijdens de mishandeling van een van mijn chauffeurs, die vorige maand plaatsvond. We hebben toen de politie gebeld, maar we kregen te horen dat er geen agenten beschikbaar waren.”

De politie bevestigt deze lezing. Tegenover NH Nieuws geven zij toe last te hebben van personeelstekorten. “Daardoor moeten er keuzes gemaakt worden tussen incidenten in Purmerend en Volendam. Daarbij staat het hoofdbureau in Purmerend waardoor de aanrijtijd langer kan zijn”, zo tekent NH Nieuws op uit de mond van een politiewoordvoerder.

Opstootje

Op zaterdagavond 15 juli vond de betreffende mishandeling plaats. Volgens Nijhuis gebeurt het regelmatig dat sommige taxichauffeurs voordringen in de rij bij de taxistandplaats. “Dat gebeurde dit keer ook weer. Op een gegeven moment spreekt mijn chauffeur een andere taxichauffeur daarop aan. Dat mondde uit in een opstootje. Uiteindelijk viel mijn chauffeur op de grond, waardoor hij in het ziekenhuis belandde met een zware hersenschudding. Momenteel werkt hij alleen halve dagen.”

Dergelijke gebeurtenissen hebben volgens de TTA-directeur meerdere negatieve effecten. “Het wordt hierdoor steeds lastiger om chauffeurs te vinden die op zaterdagavonden willen rijden. Kijk, het gaat mij om toezicht. Gewoon preventief bezig zijn veiligheid. Wat de politie momenteel doet, is slechts meldingen afrijden.”

Ook de handhaving vanuit de gemeente, laat volgens Nijhuis vaak te wensen over. “Die stoppen tijdens uitgaansavonden al om 00.00 uur. Die zie je pas de volgende ochtend weer. Ik heb natuurlijk geen inzicht in hun roosters. Maar als je mag kiezen tussen zondagochtend of zaterdagavond wanneer het uitgaansavond is, dan zou ik als gemeente toch eerder kiezen voor zaterdagavond.”

Meer blauw op straat

Komende donderdag zit Nijhuis aan tafel met de gemeente om deze problematiek te bespreken. Wat hem betreft moet er meer blauw op straat komen. De gemeente Edam-Volendam heeft tegenover NH Nieuws aangegeven nog geen plannen te hebben het toezicht uit te breiden. De TTA-directeur hoopt daar verandering in te brengen. “Ik hoop dat de gemeente de urgentie van het probleem eens gaat inzien. Zij beweren namelijk dat er wel politie op straat aanwezig is, terwijl de praktijk het tegendeel bewijst. Pas als de gemeente dit probleem onderkent, worden er vervolgstappen ondernomen”, zo verwacht Nijhuis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Taxicentrale Volendam wil meer politie op straat na mishandeling chauffeur: ‘Probleem speelt al langer’ | TaxiPro
Taxi's van Taxicentrale Volendam
Veiligheid

Taxicentrale Volendam wil meer politie op straat na mishandeling chauffeur: ‘Probleem speelt al langer’

Taxi's van Taxicentrale Volendam. Foto: TTA

Er moeten onmiddellijk meer politieagenten aanwezig zijn op de Dijk in Volendam, in de nachtelijke uren tijdens uitgaansavonden. Dat stelt Dirk Nijhuis, directeur van Taxicentrale Volendam (TTA). Aanleiding is een recente mishandeling van een van zijn taxichauffeurs, maar volgens Nijhuis speelt het probleem van onvoldoende preventieve controle al langer. “Het wordt hierdoor steeds lastiger om chauffeurs te vinden die op zaterdagavonden willen rijden.”

Dirk Nijhuis stelt dat taxichauffeurs uit voornamelijk Amsterdam en omstreken naar Volendam komen en zich vervolgens misdragen. “Ze rijden veel te hard en hanteren vaak woekerprijzen”, zo schetst de TTA-directeur tegenover TaxiPro. “Ik geef al heel lang bij de gemeente aan dat, eigenlijk over het algemeen, toezicht op zaterdagavonden ontbreekt. Dat bleek ook wel tijdens de mishandeling van een van mijn chauffeurs, die vorige maand plaatsvond. We hebben toen de politie gebeld, maar we kregen te horen dat er geen agenten beschikbaar waren.”

De politie bevestigt deze lezing. Tegenover NH Nieuws geven zij toe last te hebben van personeelstekorten. “Daardoor moeten er keuzes gemaakt worden tussen incidenten in Purmerend en Volendam. Daarbij staat het hoofdbureau in Purmerend waardoor de aanrijtijd langer kan zijn”, zo tekent NH Nieuws op uit de mond van een politiewoordvoerder.

Opstootje

Op zaterdagavond 15 juli vond de betreffende mishandeling plaats. Volgens Nijhuis gebeurt het regelmatig dat sommige taxichauffeurs voordringen in de rij bij de taxistandplaats. “Dat gebeurde dit keer ook weer. Op een gegeven moment spreekt mijn chauffeur een andere taxichauffeur daarop aan. Dat mondde uit in een opstootje. Uiteindelijk viel mijn chauffeur op de grond, waardoor hij in het ziekenhuis belandde met een zware hersenschudding. Momenteel werkt hij alleen halve dagen.”

Dergelijke gebeurtenissen hebben volgens de TTA-directeur meerdere negatieve effecten. “Het wordt hierdoor steeds lastiger om chauffeurs te vinden die op zaterdagavonden willen rijden. Kijk, het gaat mij om toezicht. Gewoon preventief bezig zijn veiligheid. Wat de politie momenteel doet, is slechts meldingen afrijden.”

Ook de handhaving vanuit de gemeente, laat volgens Nijhuis vaak te wensen over. “Die stoppen tijdens uitgaansavonden al om 00.00 uur. Die zie je pas de volgende ochtend weer. Ik heb natuurlijk geen inzicht in hun roosters. Maar als je mag kiezen tussen zondagochtend of zaterdagavond wanneer het uitgaansavond is, dan zou ik als gemeente toch eerder kiezen voor zaterdagavond.”

Meer blauw op straat

Komende donderdag zit Nijhuis aan tafel met de gemeente om deze problematiek te bespreken. Wat hem betreft moet er meer blauw op straat komen. De gemeente Edam-Volendam heeft tegenover NH Nieuws aangegeven nog geen plannen te hebben het toezicht uit te breiden. De TTA-directeur hoopt daar verandering in te brengen. “Ik hoop dat de gemeente de urgentie van het probleem eens gaat inzien. Zij beweren namelijk dat er wel politie op straat aanwezig is, terwijl de praktijk het tegendeel bewijst. Pas als de gemeente dit probleem onderkent, worden er vervolgstappen ondernomen”, zo verwacht Nijhuis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.