Pixabay - Sigaret
Gezonde leefstijl

Tabakoloog geeft tips aan rokende taxichauffeurs: ‘Leg je sigaretten in de koffer’

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/Cheryl Holt

Nogal wat taxichauffeurs roken tijdens hun pauze. Vaak uit gewoonte, verveling of door stress. Hoe kunnen ze van hun verslaving af geraken? We praten hierover met tabakoloog Ellen Vandamme uit het Belgische Oostkamp. Een tabakoloog of rookstopbegeleider is een deskundige die mensen van hun rookverslaving afhelpt.

Ziet u soms taxichauffeurs die naast hun auto een sigaretje roken?

“Ja, maar dan vooral in het buitenland. In Spanje zie ik heel vaak dat taxichauffeurs aan het roken zijn, naast de taxi. Vaak doen ze het uit gewoonte of uit verveling, tijdens het wachten. Al speelt ook het sociale aspect een rol. De rokers komen samen en maken een praatje met elkaar.”

Velen roken om stress te verminderen. Hoe zit dat?

“Rokers worden rustiger door te pauzeren en zo eventjes in en uit te ademen. Maar eigenlijk geven sigaretten meer stress. Ze zijn verslaafd aan nicotine. Het lichaam schreeuwt om nicotine. De drang is groot en het is moeilijk om ervan af te komen.”

Speelt de angst om dikker te worden ook een rol daarbij?

“Ja, wie rookt eet minder. Vaak zijn chauffeurs bang om aan te komen. Ze willen niet stoppen met roken door het gewicht.”

Hoe raken we van de sigaret af?

“Leg je sigaretten om te beginnen al in de koffer. Dan rook je enkel nog bewust. Er wordt veel gerookt zonder dat er bij wordt stilgestaan.”

En wat is de volgende stap?

“Zorg dat je brein is afgeleid. Het is een golf waar je als het ware overheen moet surfen. Kijk naar de niet-rokers: hoe pakken die het aan? Sommige houden zich in hun pauze met andere zaken bezig door een puzzel te maken, bijvoorbeeld. Anderen luisteren naar een podcast of leren een taal, ik zeg maar wat. Als één iemand stopt, stoppen ze vaak allemaal. Ze moedigen elkaar aan.”

Is vapen een goede (tussen)oplossing?

“Vapen kan een hulpmiddel zijn. We zien dat vapers het wel blijven doen. We weten niet wat de lange termijneffecten van de vullingen zijn. Nicotine afbouwen kan ook met medicatie.”

Het is dus belangrijk om de pauzes gezonde door te komen. Ook qua voeding. Heb je daar nog tips voor?

“Organiseer je en zorg dat je gezond eten mee hebt. Als je niets bij hebt en stopt langs de weg, dan kies je heel impulsief. Vaak is je honger dan zo groot dat je geen goede keuzes meer maakt. Als je al fysieke ongemakken krijgt, dan is dat geen goed moment om te kiezen wat je gaat eten. Dan kies je vaak voor iets vettiger of suikerrijk eten, zoals een koffiekoek en frisdranken.”

Regelmaat is dus belangrijk. Hoezo?

“Leer goede gewoontes aan. Zorg voor regelmaat en evenwicht in je maaltijden. Dan denk ik aan drie hoofdmaaltijden en vaste tussendoortjes. Bereid op een vrije dag een gezonde maaltijd voor jezelf. Ons lichaam heeft meer gezonde voeding nodig, zoals groenten, fruit, aardappelen en granen. Al kiest onze geest eerder voor vettige voeding. Vermoeidheid is ook een reden dat ze anders eten en drinken.”

Welke moeilijkheden komt iemand die vaak op de weg zit zoal tegen?

“Er wordt vaak te weinig gedronken omwille van het feit dat er niet altijd toiletten in de buurt zijn. Qua eetgewoontes is er vaak geen regelmaat. Soms heb je vroege en late uren. Langs de weg, in tankstations bijvoorbeeld, kan je veel ongezonde voeding vinden. Door verveling willen chauffeurs soms iets te knabbelen hebben om wakker te blijven. Dat komt door het eentonige. Ze gaan misschien ook wat frisdrank en energydrink drinken. Dat zijn de valkuilen voor een chauffeur.”

Dit artikel verscheen eerder op zustervakblad TaxiPro.be. Lees hier het volledige interview.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Tabakoloog geeft tips aan rokende taxichauffeurs: ‘Leg je sigaretten in de koffer’ | TaxiPro
Pixabay - Sigaret
Gezonde leefstijl

Tabakoloog geeft tips aan rokende taxichauffeurs: ‘Leg je sigaretten in de koffer’

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/Cheryl Holt

Nogal wat taxichauffeurs roken tijdens hun pauze. Vaak uit gewoonte, verveling of door stress. Hoe kunnen ze van hun verslaving af geraken? We praten hierover met tabakoloog Ellen Vandamme uit het Belgische Oostkamp. Een tabakoloog of rookstopbegeleider is een deskundige die mensen van hun rookverslaving afhelpt.

Ziet u soms taxichauffeurs die naast hun auto een sigaretje roken?

“Ja, maar dan vooral in het buitenland. In Spanje zie ik heel vaak dat taxichauffeurs aan het roken zijn, naast de taxi. Vaak doen ze het uit gewoonte of uit verveling, tijdens het wachten. Al speelt ook het sociale aspect een rol. De rokers komen samen en maken een praatje met elkaar.”

Velen roken om stress te verminderen. Hoe zit dat?

“Rokers worden rustiger door te pauzeren en zo eventjes in en uit te ademen. Maar eigenlijk geven sigaretten meer stress. Ze zijn verslaafd aan nicotine. Het lichaam schreeuwt om nicotine. De drang is groot en het is moeilijk om ervan af te komen.”

Speelt de angst om dikker te worden ook een rol daarbij?

“Ja, wie rookt eet minder. Vaak zijn chauffeurs bang om aan te komen. Ze willen niet stoppen met roken door het gewicht.”

Hoe raken we van de sigaret af?

“Leg je sigaretten om te beginnen al in de koffer. Dan rook je enkel nog bewust. Er wordt veel gerookt zonder dat er bij wordt stilgestaan.”

En wat is de volgende stap?

“Zorg dat je brein is afgeleid. Het is een golf waar je als het ware overheen moet surfen. Kijk naar de niet-rokers: hoe pakken die het aan? Sommige houden zich in hun pauze met andere zaken bezig door een puzzel te maken, bijvoorbeeld. Anderen luisteren naar een podcast of leren een taal, ik zeg maar wat. Als één iemand stopt, stoppen ze vaak allemaal. Ze moedigen elkaar aan.”

Is vapen een goede (tussen)oplossing?

“Vapen kan een hulpmiddel zijn. We zien dat vapers het wel blijven doen. We weten niet wat de lange termijneffecten van de vullingen zijn. Nicotine afbouwen kan ook met medicatie.”

Het is dus belangrijk om de pauzes gezonde door te komen. Ook qua voeding. Heb je daar nog tips voor?

“Organiseer je en zorg dat je gezond eten mee hebt. Als je niets bij hebt en stopt langs de weg, dan kies je heel impulsief. Vaak is je honger dan zo groot dat je geen goede keuzes meer maakt. Als je al fysieke ongemakken krijgt, dan is dat geen goed moment om te kiezen wat je gaat eten. Dan kies je vaak voor iets vettiger of suikerrijk eten, zoals een koffiekoek en frisdranken.”

Regelmaat is dus belangrijk. Hoezo?

“Leer goede gewoontes aan. Zorg voor regelmaat en evenwicht in je maaltijden. Dan denk ik aan drie hoofdmaaltijden en vaste tussendoortjes. Bereid op een vrije dag een gezonde maaltijd voor jezelf. Ons lichaam heeft meer gezonde voeding nodig, zoals groenten, fruit, aardappelen en granen. Al kiest onze geest eerder voor vettige voeding. Vermoeidheid is ook een reden dat ze anders eten en drinken.”

Welke moeilijkheden komt iemand die vaak op de weg zit zoal tegen?

“Er wordt vaak te weinig gedronken omwille van het feit dat er niet altijd toiletten in de buurt zijn. Qua eetgewoontes is er vaak geen regelmaat. Soms heb je vroege en late uren. Langs de weg, in tankstations bijvoorbeeld, kan je veel ongezonde voeding vinden. Door verveling willen chauffeurs soms iets te knabbelen hebben om wakker te blijven. Dat komt door het eentonige. Ze gaan misschien ook wat frisdrank en energydrink drinken. Dat zijn de valkuilen voor een chauffeur.”

Dit artikel verscheen eerder op zustervakblad TaxiPro.be. Lees hier het volledige interview.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Matthias Vanheerentals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.