ANP - Bus van Connexxion
Connexxion Wmo-vervoersproduct

Middelburg biedt Wmo-reizigers jaar lang gratis busvervoer aan

Een bus van Connexxion. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Inwoners van de gemeente Middelburg die momenteel gebruik maken van Wmo-vervoer, kunnen vanaf volgend jaar voor twaalf maanden gratis gebruik maken van het Connexxion Wmo-vervoersproduct. Deze pilot gaat per 1 maart 2023 van start en geldt voor tweeduizend inwoners.

‘Met het Connexxion Wmo-vervoersproduct kan de pilot-groep vanaf 1 maart 2023 tot 1 maart 2024 in de daluren en weekenden gratis gebruik maken van de bussen van Connexxion in de provincie Zeeland en in de vervoersregio Hoeksche Waard – Goeree Overflakkee’, zo legt de gemeente Middelburg uit op hun website. De pas die reizigers hiervoor nodig hebben, is te gebruiken naast de huidige Wmo-vervoerspas.

Inwoners van de gemeente Middelburg kunnen vanaf volgend jaar dus kiezen om gewoon gebruik te blijven maken van een Wmo-taxi of om gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer (OV). Met het Connexxion Wmo-reisproduct wil de gemeente deze reizigers daar beter kennis mee laten maken. Hiermee hopen we bestaande drempels weg te nemen. Bijvoorbeeld dat het OV als ingewikkeld wordt ervaren of dat het onvoldoende toegankelijk is’, zo schrijft de gemeente.

Participatie

Door het verstrekken van het Connexxion Wmo-vervoersproduct wordt de participatie van de Middelburgers vergroot, zo luidt de verwachting van de gemeente. “Ik vind het belangrijk dat al onze inwoners mee kunnen doen”, zegt wethouder Willemien Treurniet (ChristenUnie) daarover. “Door het reisproduct van Connexxion aan deze groep aan te bieden, gaan zij mogelijk meer reizen. Dit kan eenzaamheid voorkomen en zorgt ervoor dat zij beter kunnen participeren.”

Daarnaast signaleert de zorgwethouder ook een aantal tekortkomingen van de Wmo-taxi. “Als je de Wmo-taxi wilt gebruiken, moet je die reserveren. Soms moet je enige tijd wachten tot die er is. En je betaalt daarvoor een bedrag om in te stappen en een bedrag per kilometer. We horen van mensen dat dat behoorlijk kan oplopen. Daar maken we ons zorgen over”, aldus Treurniet in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Besparen op vervoerskosten

Volgens de gemeente kunnen Wmo-reizigers met het Connexxion Wmo-vervoersproduct, tevens besparen op vervoerskosten. ‘Als er meer inwoners, die nu gebruik maken van het Wmo-vervoer, gebruik gaan maken van het OV door middel van de speciale pas, levert dit een kostenbesparing op voor de inwoners. Het reisproduct is namelijk het eerste jaar gratis. Maar ook bij de maximale eigen bijdrage van 75 euro per jaar, is het bij gemiddeld één rit per week al voordeliger dan het Wmo-vervoer. Dit komt namelijk uit op 1,35 euro per week, ofwel het opstaptarief voor het Wmo-vervoer’, zo besluit de gemeente Middelburg.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Middelburg biedt Wmo-reizigers jaar lang gratis busvervoer aan”

Stef Bouwhuis|22.12.22|14:36

Busvervoer is voor iedereen die regelmatig reist duur. Ook voor mensen die geen recht hebben op WMO vervoer. Daluren kaarten tegen bijvoorbeeld 25% van de normale prijs zouden ook andere financieel minder sterken kunnen bereiken. Waarom is dat er niet?

Middelburg biedt Wmo-reizigers jaar lang gratis busvervoer aan | TaxiPro
ANP - Bus van Connexxion
Connexxion Wmo-vervoersproduct

Middelburg biedt Wmo-reizigers jaar lang gratis busvervoer aan

Een bus van Connexxion. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Inwoners van de gemeente Middelburg die momenteel gebruik maken van Wmo-vervoer, kunnen vanaf volgend jaar voor twaalf maanden gratis gebruik maken van het Connexxion Wmo-vervoersproduct. Deze pilot gaat per 1 maart 2023 van start en geldt voor tweeduizend inwoners.

‘Met het Connexxion Wmo-vervoersproduct kan de pilot-groep vanaf 1 maart 2023 tot 1 maart 2024 in de daluren en weekenden gratis gebruik maken van de bussen van Connexxion in de provincie Zeeland en in de vervoersregio Hoeksche Waard – Goeree Overflakkee’, zo legt de gemeente Middelburg uit op hun website. De pas die reizigers hiervoor nodig hebben, is te gebruiken naast de huidige Wmo-vervoerspas.

Inwoners van de gemeente Middelburg kunnen vanaf volgend jaar dus kiezen om gewoon gebruik te blijven maken van een Wmo-taxi of om gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer (OV). Met het Connexxion Wmo-reisproduct wil de gemeente deze reizigers daar beter kennis mee laten maken. Hiermee hopen we bestaande drempels weg te nemen. Bijvoorbeeld dat het OV als ingewikkeld wordt ervaren of dat het onvoldoende toegankelijk is’, zo schrijft de gemeente.

Participatie

Door het verstrekken van het Connexxion Wmo-vervoersproduct wordt de participatie van de Middelburgers vergroot, zo luidt de verwachting van de gemeente. “Ik vind het belangrijk dat al onze inwoners mee kunnen doen”, zegt wethouder Willemien Treurniet (ChristenUnie) daarover. “Door het reisproduct van Connexxion aan deze groep aan te bieden, gaan zij mogelijk meer reizen. Dit kan eenzaamheid voorkomen en zorgt ervoor dat zij beter kunnen participeren.”

Daarnaast signaleert de zorgwethouder ook een aantal tekortkomingen van de Wmo-taxi. “Als je de Wmo-taxi wilt gebruiken, moet je die reserveren. Soms moet je enige tijd wachten tot die er is. En je betaalt daarvoor een bedrag om in te stappen en een bedrag per kilometer. We horen van mensen dat dat behoorlijk kan oplopen. Daar maken we ons zorgen over”, aldus Treurniet in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Besparen op vervoerskosten

Volgens de gemeente kunnen Wmo-reizigers met het Connexxion Wmo-vervoersproduct, tevens besparen op vervoerskosten. ‘Als er meer inwoners, die nu gebruik maken van het Wmo-vervoer, gebruik gaan maken van het OV door middel van de speciale pas, levert dit een kostenbesparing op voor de inwoners. Het reisproduct is namelijk het eerste jaar gratis. Maar ook bij de maximale eigen bijdrage van 75 euro per jaar, is het bij gemiddeld één rit per week al voordeliger dan het Wmo-vervoer. Dit komt namelijk uit op 1,35 euro per week, ofwel het opstaptarief voor het Wmo-vervoer’, zo besluit de gemeente Middelburg.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Middelburg biedt Wmo-reizigers jaar lang gratis busvervoer aan”

Stef Bouwhuis|22.12.22|14:36

Busvervoer is voor iedereen die regelmatig reist duur. Ook voor mensen die geen recht hebben op WMO vervoer. Daluren kaarten tegen bijvoorbeeld 25% van de normale prijs zouden ook andere financieel minder sterken kunnen bereiken. Waarom is dat er niet?