Wmo-vervoer
Maashorst

Reizigers Regiotaxi halen opgelucht adem: mega-prijsstijging klopt niet

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Roman Zaiets

De prijsstijging van de eigen bijdrage voor gebruikers van de Regiotaxi in Maashorst van 32,5 procent die de lokale fractie van het CDA begin deze maand schetste, klopt niet. Dat bevestigt het college van burgemeester en wethouders (B&W) in haar beantwoording op schriftelijke vragen die de partij in januari indiende. De eigen bijdrage stijgt namelijk niet met 32,5 procent, maar met 13,7 procent.

De indexering van de eigen bijdrage wordt gebaseerd op de NEA-index. Omdat de tarieven ieder jaar in november worden vastgesteld wordt voor dit jaar de NEA-index van 2023 gehanteerd, wat neerkomt op een prijsstijging van 13,7 procent. Gebruikers van de Regiotaxi betalen daardoor een instaptarief van 1,25 euro en 0,27 euro per afgelegde kilometer.

Deze bedragen staan in schril contrast met wat het CDA eerder deze maand schetste. Volgens de lokale fractie zou er een instaptarief van maar liefst 3,90 euro en 0,90 euro per afgelegde kilometer gehanteerd worden. Het college van B&W maakt echter korte metten met dat beeld. “De prijsstijging die door het CDA wordt geschetst is onjuist.” Het gemeentebestuur is dan ook niet van plan om aanpassingen te doen, omdat de tarieven veel lager liggen dan vooraf geschetst.

Bikker

Uit berichtgeving van TaxiPro bleek echter al eerder niet met 32,5 procent, maar met 13,7 procent zou stijgen. “De eigen bijdrage is niet met 32,5 procent, maar met 13,7 procent gestegen”, zei José Ie, manager van het Servicepunt Regiotaxi, daar begin deze maand over.

Toch vindt CDA-fractievoorzitter Jürgen Minten de stijging nog steeds te groot. “Mede omdat de Tweede Kamer de motie Bikker heeft aangenomen, waarin staat dat de prijzen van het openbaar vervoer dit jaar niet mogen stijgen”, zei hij destijds. Volgens José Ie is deze motie echter niet van toepassing, omdat de regiotaxi niet onder het openbaar vervoer valt.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Reizigers Regiotaxi halen opgelucht adem: mega-prijsstijging klopt niet | TaxiPro
Wmo-vervoer
Maashorst

Reizigers Regiotaxi halen opgelucht adem: mega-prijsstijging klopt niet

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Roman Zaiets

De prijsstijging van de eigen bijdrage voor gebruikers van de Regiotaxi in Maashorst van 32,5 procent die de lokale fractie van het CDA begin deze maand schetste, klopt niet. Dat bevestigt het college van burgemeester en wethouders (B&W) in haar beantwoording op schriftelijke vragen die de partij in januari indiende. De eigen bijdrage stijgt namelijk niet met 32,5 procent, maar met 13,7 procent.

De indexering van de eigen bijdrage wordt gebaseerd op de NEA-index. Omdat de tarieven ieder jaar in november worden vastgesteld wordt voor dit jaar de NEA-index van 2023 gehanteerd, wat neerkomt op een prijsstijging van 13,7 procent. Gebruikers van de Regiotaxi betalen daardoor een instaptarief van 1,25 euro en 0,27 euro per afgelegde kilometer.

Deze bedragen staan in schril contrast met wat het CDA eerder deze maand schetste. Volgens de lokale fractie zou er een instaptarief van maar liefst 3,90 euro en 0,90 euro per afgelegde kilometer gehanteerd worden. Het college van B&W maakt echter korte metten met dat beeld. “De prijsstijging die door het CDA wordt geschetst is onjuist.” Het gemeentebestuur is dan ook niet van plan om aanpassingen te doen, omdat de tarieven veel lager liggen dan vooraf geschetst.

Bikker

Uit berichtgeving van TaxiPro bleek echter al eerder niet met 32,5 procent, maar met 13,7 procent zou stijgen. “De eigen bijdrage is niet met 32,5 procent, maar met 13,7 procent gestegen”, zei José Ie, manager van het Servicepunt Regiotaxi, daar begin deze maand over.

Toch vindt CDA-fractievoorzitter Jürgen Minten de stijging nog steeds te groot. “Mede omdat de Tweede Kamer de motie Bikker heeft aangenomen, waarin staat dat de prijzen van het openbaar vervoer dit jaar niet mogen stijgen”, zei hij destijds. Volgens José Ie is deze motie echter niet van toepassing, omdat de regiotaxi niet onder het openbaar vervoer valt.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.