taxi, Brussel

Akkoord bereikt over tariefverhoging Brusselse taxi’s

BELGIË – Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels heeft met de Brusselse taxisector een akkoord bereikt over een tariefverhoging en maatregelen om de kwaliteit te verbeteren. Het tarief voor een taxirit gaat van 1,35 euro naar 1,50 euro per kilometer. Het wachtgeld wordt verhoogd van 25 euro naar 30 euro per uur.

De dreigende staking in de Belgische hoofdstad is met deze overeenkomst van de baan.Het akkoord biedt volgens Grouwels een antwoord op de structurele moeilijkheden waarmee de Brusselse taxisector te kampen heeft, zoals een gebrek aan rendabiliteit en problemen op het vlak van dienstverlening en imago. De taxisector vraagt al lang om een tariefverhoging.

Volgens taxifederatie G.T.L. houdt een taxichauffeur in België nergens minder over aan een rit dan in Brussel. Zo rekenen chauffeurs in andere steden minstens 2 euro per kilometer krijgen, net als in Nederland.

In de onderhandelingen over een sectorakkoord, die maanden aansleepten, vroeg de sector een verhoging tot 1,60 euro/kilometer, maar in het akkoord is het tarief nu vastgelegd op 1,50 euro/kilometer.

Aan de tariefverhoging zijn ook verplichtingen verbonden om de kwaliteit van de dienstverlening en de klantvriendelijkheid door taxichauffeurs te verhogen. Zo moet de taxisector een gedragscode uitwerken en moeten er aangepaste taalopleidingen komen voor taxichauffeurs. Bovendien moet er meer aandacht gaan naar milieuvriendelijke voertuigen.

Het sectorakkoord moet nog groen licht krijgen van de Brusselse regering, maar Grouwels verwacht dat de maatregelen in het najaar ingevoerd kunnen worden.

Bron: Metrotime

Lees ook: Brusselse taxichauffeurs dreigen met staking

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.