busbaan, alkmaar

Alkmaarse proef met taxi’s over busbaan start 1 oktober

Taxi’s in Alkmaar mogen gebruik gaan maken van de busbaan van de Kanaalkade. De proef start op 1 oktober 2011 en zal duren tot 1 februari 2013. Taxichauffeurs dienen een persoonlijke ontheffing aan te vragen. Deze ontheffing is strikt persoonlijk en verbonden aan de chauffeurspas.

Om de taxichauffeurs tegemoet te komen zal de ontheffing tijdens de proef gratis worden verstrekt.

Taxivervoer

Jan Nagengast (CDA), wethouder Bereikbaarheid: “Voor de economische vitaliteit van het centrum is een goede bereikbaarheid voorwaarde. Taxivervoer kan gezien worden als een belangrijke aanvulling op het openbaar vervoer. Door gebruik te maken van de busbaan, kunnen passagiers via de kortste en meest efficiënte route het centrum bereiken.”

In januari 2011 diende de gemeenteraad een motie in om taxi’s toe te staan op de busbaan van de Kanaalkade. Om het taxi’s mogelijk te maken op de busbaan te rijden is toen het verkeersbesluit uit 2009 aangepast. Zowel de provincie Noord-Holland als Connexxion heeft hier bezwaar tegen aangetekend. De bezwaren gingen om de veiligheid van passagiers en de garantie voor vrije ongehinderde doorstroom van het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer

Voor de provincie Noord-Holland was de vrije doorstroom van het openbaar vervoer in het geding. Alkmaar heeft destijds voor het Bus-On-Line project subsidie ontvangen van de provincie, om daarmee te komen tot een betere doorstroom van het openbaar vervoer.

De provincie stelde dat door de taxi’s op de busbaan toe te staan, de doorstroom zal worden beperkt. Zij stelde daarom de eis dat Alkmaar garant zou staan voor eventuele vertragingen als gevolg van de taxi’s op de busbaan. In overleg is besloten tot een proefperiode van ruim een jaar, met een evaluatie aan het eind van 2012.

Busvervoer

De ontheffingsregeling bleek noodzakelijk om de proef mogelijk te maken en daarnaast regels te stellen voor het gebruik door taxi’s en handhaving hierop. In Amsterdam en Haarlem wordt al gebruik gemaakt van een dergelijke ontheffingsregeling. De verwachting van Alkmaar is dat er geen vertragingen voor het busvervoer zullen ontstaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Alkmaarse proef met taxi’s over busbaan start 1 oktober”

David taxi ondernemer uit Alkmaar|29.09.11|19:20

Onze inzet na Veel protest is voltoid!! Uiteraad met behulp van VVD
David Lalpourwal
Initiefnemer

Alkmaarse proef met taxi’s over busbaan start 1 oktober | TaxiPro
busbaan, alkmaar

Alkmaarse proef met taxi’s over busbaan start 1 oktober

Taxi’s in Alkmaar mogen gebruik gaan maken van de busbaan van de Kanaalkade. De proef start op 1 oktober 2011 en zal duren tot 1 februari 2013. Taxichauffeurs dienen een persoonlijke ontheffing aan te vragen. Deze ontheffing is strikt persoonlijk en verbonden aan de chauffeurspas.

Om de taxichauffeurs tegemoet te komen zal de ontheffing tijdens de proef gratis worden verstrekt.

Taxivervoer

Jan Nagengast (CDA), wethouder Bereikbaarheid: “Voor de economische vitaliteit van het centrum is een goede bereikbaarheid voorwaarde. Taxivervoer kan gezien worden als een belangrijke aanvulling op het openbaar vervoer. Door gebruik te maken van de busbaan, kunnen passagiers via de kortste en meest efficiënte route het centrum bereiken.”

In januari 2011 diende de gemeenteraad een motie in om taxi’s toe te staan op de busbaan van de Kanaalkade. Om het taxi’s mogelijk te maken op de busbaan te rijden is toen het verkeersbesluit uit 2009 aangepast. Zowel de provincie Noord-Holland als Connexxion heeft hier bezwaar tegen aangetekend. De bezwaren gingen om de veiligheid van passagiers en de garantie voor vrije ongehinderde doorstroom van het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer

Voor de provincie Noord-Holland was de vrije doorstroom van het openbaar vervoer in het geding. Alkmaar heeft destijds voor het Bus-On-Line project subsidie ontvangen van de provincie, om daarmee te komen tot een betere doorstroom van het openbaar vervoer.

De provincie stelde dat door de taxi’s op de busbaan toe te staan, de doorstroom zal worden beperkt. Zij stelde daarom de eis dat Alkmaar garant zou staan voor eventuele vertragingen als gevolg van de taxi’s op de busbaan. In overleg is besloten tot een proefperiode van ruim een jaar, met een evaluatie aan het eind van 2012.

Busvervoer

De ontheffingsregeling bleek noodzakelijk om de proef mogelijk te maken en daarnaast regels te stellen voor het gebruik door taxi’s en handhaving hierop. In Amsterdam en Haarlem wordt al gebruik gemaakt van een dergelijke ontheffingsregeling. De verwachting van Alkmaar is dat er geen vertragingen voor het busvervoer zullen ontstaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Alkmaarse proef met taxi’s over busbaan start 1 oktober”

David taxi ondernemer uit Alkmaar|29.09.11|19:20

Onze inzet na Veel protest is voltoid!! Uiteraad met behulp van VVD
David Lalpourwal
Initiefnemer