ANP - Taxi's Leidseplein
Diversiteit

Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’

Taxi's op het Leidseplein. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Sake Rijpkema

Marie besloot na een avond stappen op het Leidseplein een taxi te bestellen en naar huis te gaan. In de taxi kreeg ze te maken met discriminatie. Dat vertelt Marie voor de camera’s van politieke partij D66 uit de doeken deed. “Chauffeur begon vrij snel opmerkingen te maken over mensen op de Pride.”

Marie was eerder die dag, samen met twee vriendinnen, aanwezig op de Pride in Amsterdam. Daarna besloot het drietal nog te gaan stappen op het Leidseplein. “Na afloop, rond 03.00 uur, wilden we naar huis en besloten we een taxi te pakken”, zo vertelt Marie in de YouTube-video. “Nog helemaal in de euforie van de avond, waren we nog wat aan het napraten en nagenieten. De taxichauffeur begon al vrij snel opmerkingen te maken over mensen op de Pride, in het bijzonder over homomannen. Hij benoemde hoe erg dat allemaal was, hoe vies hij het vond. Vervolgens raakten we in discussie met hem.”

Onveilige situatie

Tijdens die discussie ging het volgens Marie helemaal mis. “Het leidde ertoe dat hij zich tegen ons keerde en ons begon uit te schelden voor van alles en nog wat. Wat de situatie ook onveilig voor ons maakte, was dat hij heel snel en gevaarlijk begon te rijden. Overal tussendoor, ook door rode stoplichten. Wij wilden dat hij de auto zou stilzetten en dat er een politieauto zou komen. Hij wilde echter dat wij zouden betalen.”

De politieauto kwam volgens Marie uiteindelijk nooit opdagen. “Het was vrijdagavond, de drukste avond van de week”, zegt ze daarover. “Een mooie wending was dat er een andere taxichauffeur bij kwam en tegen deze taxichauffeur zei: ‘laat ze met rust. Je moet niet zo doen, ik neem ze wel naar huis’.”

Terugkijkend op deze gebeurtenis is Marie nog steeds onder de indruk. “Maar ik kijk er voornamelijk op terug als iets wat mij extra strijdbaar heeft gemaakt. Ieder jaar zijn er weer incidenten, maar voor mij is dat echt iets wat onacceptabel is. Iedere dag, maar in het bijzonder op een dag waarop je weet dat Amsterdam de diversiteit aan het vieren is.”

Diversiteitscursus

Hoewel bovengenoemde situatie niet bij zijn bedrijf plaatsvond, gruwelt Gerry Oosterbaan, directeur van taxibedrijf RMC, van verhalen als deze. “Ik wil niet dat wie dan ook gediscrimineerd wordt. Klanten mogen niet door ons personeel gediscrimineerd worden, andersom ook niet. Er is gewoonweg geen ruimte om onderscheid te maken op basis van ras, geloof, gender of wat dan ook. Voor discriminatie is geen plaats bij ons.”

Om die woorden kracht bij te zetten, besloot het Rotterdamse taxibedrijf hun chauffeurs in 2021 een diversiteitscursus aan te bieden om misstanden in de taxi te voorkomen. “Wij hebben natuurlijk weleens te maken met klanten die transgender zijn. Als iemand transgender vrouw is en wordt aangesproken als ‘meneer’, dan is dat natuurlijk niet prettig. Dat soort dingen gebeuren weleens in de praktijk. Soms heeft dat te maken met onwetendheid. Je kan namelijk niet altijd aan de buitenkant zien hoe iemand aangesproken wil worden. Daarom is dat ook iets waar je expliciet aandacht aan moet geven. Dat hebben wij dan ook gedaan.”

Lastig onderwerp

Hoewel Oosterbaan het ieder taxibedrijf aanraadt om zo’n diversiteitscursus aan te bieden, zijn er volgens hem ook nog wel andere dingen te bedenken om discriminatie in de taxi te voorkomen. “Je kan simpelweg regels hierover opstellen. Daar moet je vervolgens op handhaven, mensen daarop wijzen. Vertel gewoon wat je wel en niet acceptabel vindt. Maak duidelijk aan het personeel wat je van hen verwacht. Het begint ermee dat je als bedrijf aan je personeel duidelijk maakt voor welke normen en waarden je staat.”

“Afgezien daarvan blijft discriminatie een lastig onderwerp”, erkent Oosterbaan. “Als zoiets gebeurt, is het vaak het woord van de een tegen het woord van de ander. Je bent er namelijk zelf niet bij als een chauffeur van jou op pad gaat. Toch denk ik niet dat dit onderwerp een exclusief taxiprobleem is. Het is een maatschappelijk probleem. Het is duidelijk dat het speelt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’”

Stevie W|26.01.23|14:20

Een ‘Diversiteitscursus’,wat een onzin zeg, wanneer beseft men nu eens dat niet iedereen hetzelfde is. Zoals men moet accepteren dat er homo’s bestaan, zo moet men ook accepteren dat er mensen zijn die hier sterk tegen ageren. Dit is de prijs die we betalen voor onze multiculturele samenleving. Aan de ene kant wil men dat er geïntegreerd wordt en aan de andere kant moet je jezelf kunnen zijn, en in die spagaat zit een Femke Halsema ook inmiddels.

Stef Bouwhuis|26.01.23|16:30

Waarom zou je een mening over een ander moeten hebben? Als je jezelf ‘gewoon’ vindt en ánderen maken je angstig, moet je het beroep van taxichauffeur niet uitoefenen. Een taxi chauffeur is gastheer voor mensen die graag veilig en vriendelijk vervoerd willen worden. Dit voorbeeld is geen reclame voor de sector.

Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’ | TaxiPro
ANP - Taxi's Leidseplein
Diversiteit

Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’

Taxi's op het Leidseplein. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Sake Rijpkema

Marie besloot na een avond stappen op het Leidseplein een taxi te bestellen en naar huis te gaan. In de taxi kreeg ze te maken met discriminatie. Dat vertelt Marie voor de camera’s van politieke partij D66 uit de doeken deed. “Chauffeur begon vrij snel opmerkingen te maken over mensen op de Pride.”

Marie was eerder die dag, samen met twee vriendinnen, aanwezig op de Pride in Amsterdam. Daarna besloot het drietal nog te gaan stappen op het Leidseplein. “Na afloop, rond 03.00 uur, wilden we naar huis en besloten we een taxi te pakken”, zo vertelt Marie in de YouTube-video. “Nog helemaal in de euforie van de avond, waren we nog wat aan het napraten en nagenieten. De taxichauffeur begon al vrij snel opmerkingen te maken over mensen op de Pride, in het bijzonder over homomannen. Hij benoemde hoe erg dat allemaal was, hoe vies hij het vond. Vervolgens raakten we in discussie met hem.”

Onveilige situatie

Tijdens die discussie ging het volgens Marie helemaal mis. “Het leidde ertoe dat hij zich tegen ons keerde en ons begon uit te schelden voor van alles en nog wat. Wat de situatie ook onveilig voor ons maakte, was dat hij heel snel en gevaarlijk begon te rijden. Overal tussendoor, ook door rode stoplichten. Wij wilden dat hij de auto zou stilzetten en dat er een politieauto zou komen. Hij wilde echter dat wij zouden betalen.”

De politieauto kwam volgens Marie uiteindelijk nooit opdagen. “Het was vrijdagavond, de drukste avond van de week”, zegt ze daarover. “Een mooie wending was dat er een andere taxichauffeur bij kwam en tegen deze taxichauffeur zei: ‘laat ze met rust. Je moet niet zo doen, ik neem ze wel naar huis’.”

Terugkijkend op deze gebeurtenis is Marie nog steeds onder de indruk. “Maar ik kijk er voornamelijk op terug als iets wat mij extra strijdbaar heeft gemaakt. Ieder jaar zijn er weer incidenten, maar voor mij is dat echt iets wat onacceptabel is. Iedere dag, maar in het bijzonder op een dag waarop je weet dat Amsterdam de diversiteit aan het vieren is.”

Diversiteitscursus

Hoewel bovengenoemde situatie niet bij zijn bedrijf plaatsvond, gruwelt Gerry Oosterbaan, directeur van taxibedrijf RMC, van verhalen als deze. “Ik wil niet dat wie dan ook gediscrimineerd wordt. Klanten mogen niet door ons personeel gediscrimineerd worden, andersom ook niet. Er is gewoonweg geen ruimte om onderscheid te maken op basis van ras, geloof, gender of wat dan ook. Voor discriminatie is geen plaats bij ons.”

Om die woorden kracht bij te zetten, besloot het Rotterdamse taxibedrijf hun chauffeurs in 2021 een diversiteitscursus aan te bieden om misstanden in de taxi te voorkomen. “Wij hebben natuurlijk weleens te maken met klanten die transgender zijn. Als iemand transgender vrouw is en wordt aangesproken als ‘meneer’, dan is dat natuurlijk niet prettig. Dat soort dingen gebeuren weleens in de praktijk. Soms heeft dat te maken met onwetendheid. Je kan namelijk niet altijd aan de buitenkant zien hoe iemand aangesproken wil worden. Daarom is dat ook iets waar je expliciet aandacht aan moet geven. Dat hebben wij dan ook gedaan.”

Lastig onderwerp

Hoewel Oosterbaan het ieder taxibedrijf aanraadt om zo’n diversiteitscursus aan te bieden, zijn er volgens hem ook nog wel andere dingen te bedenken om discriminatie in de taxi te voorkomen. “Je kan simpelweg regels hierover opstellen. Daar moet je vervolgens op handhaven, mensen daarop wijzen. Vertel gewoon wat je wel en niet acceptabel vindt. Maak duidelijk aan het personeel wat je van hen verwacht. Het begint ermee dat je als bedrijf aan je personeel duidelijk maakt voor welke normen en waarden je staat.”

“Afgezien daarvan blijft discriminatie een lastig onderwerp”, erkent Oosterbaan. “Als zoiets gebeurt, is het vaak het woord van de een tegen het woord van de ander. Je bent er namelijk zelf niet bij als een chauffeur van jou op pad gaat. Toch denk ik niet dat dit onderwerp een exclusief taxiprobleem is. Het is een maatschappelijk probleem. Het is duidelijk dat het speelt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’”

Stevie W|26.01.23|14:20

Een ‘Diversiteitscursus’,wat een onzin zeg, wanneer beseft men nu eens dat niet iedereen hetzelfde is. Zoals men moet accepteren dat er homo’s bestaan, zo moet men ook accepteren dat er mensen zijn die hier sterk tegen ageren. Dit is de prijs die we betalen voor onze multiculturele samenleving. Aan de ene kant wil men dat er geïntegreerd wordt en aan de andere kant moet je jezelf kunnen zijn, en in die spagaat zit een Femke Halsema ook inmiddels.

Stef Bouwhuis|26.01.23|16:30

Waarom zou je een mening over een ander moeten hebben? Als je jezelf ‘gewoon’ vindt en ánderen maken je angstig, moet je het beroep van taxichauffeur niet uitoefenen. Een taxi chauffeur is gastheer voor mensen die graag veilig en vriendelijk vervoerd willen worden. Dit voorbeeld is geen reclame voor de sector.