ANP - Kevin Kreuger
Verkeersbeleid

JA21 dient motie in tegen knip Amsterdamse Weesperstraat

JA21-raadslid Kevin Kreuger. Foto: ANP/ Lex van Lieshout

De Amsterdamse fractie van JA21 is tegen het voornemen van de gemeente om de Weesperstraat deze zomer voor zes weken af te sluiten. Dat laat raadslid Kevin Kreuger weten via social media. De oppositiepartij, die beschikt over twee zetels in de Amsterdamse gemeenteraad, dient daarom vandaag een motie in die het college oproept af te zien van de geplande knip.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om de Weesperstraat – en drie omringende straten – van 12 juni tot 23 juli overdag af te sluiten voor doorgaand autoverkeer. “We onderzoeken de effecten op de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in de Weesperstraat en omliggende buurten”, zegt de gemeente Amsterdam over de pilot, die naar verluidt zo’n twee miljoen euro kost.

Chaos

Kevin Kreuger, raadslid namens JA21 in de Amsterdamse gemeenteraad, is faliekant tegen het plan van het college. “Heel veel mensen moeten hierdoor naar alternatieve routes zoeken, wat onnodig langere reistijden tot gevolg heeft”, schrijft Kreuger in de motie.

Daarnaast verwacht het JA21-raadslid dat het sluiten van deze straten grote gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van Amsterdam. Hij noemt daarbij de Prins Hendrikkade als voorbeeld. “Nu de Oostelijke onderdoorgang is afgesloten, is het daar nu ook een totale chaos.”

Kreuger denkt dat de slechte bereikbaarheid direct gevoeld gaat worden door zowel inwoners als ondernemers. Het raadslid roept het college dan ook op af te zien van de pilot en het idee een knip in de Weesperstraat te zetten, te laten varen.

Zorgen

Taxichauffeurs uiten al langer hun zorgen over de geplande knip. Door onder meer de Weesperstraat af te sluiten kunnen chauffeurs hun dagelijkse werkzaamheden niet meer naar behoren uitvoeren, zo stellen ze. “We moeten straks met z’n allen helemaal omrijden”, zei taxichauffeur Zouhair Bakali daar al eens over tegen TaxiPro. “Een ritje van twintig euro kost straks ongeveer veertig euro.”

Deze week kondigden taxichauffeurs dan ook aan naar de rechter te stappen, mocht de Weesperstraat daadwerkelijk worden afgesloten. “Natuurlijk stappen wij als taxichauffeurs naar de rechter, mocht het komen tot een officieel verkeersbesluit om deze straten af te sluiten. We kunnen onze klanten straks niet meer afzetten in de binnenstad. Dat gaat ons klanten kosten”, zei taxiondernemer Stef Keij daarover tegen de Telegraaf. Vandaag buigt de Amsterdamse gemeenteraad zich over de komst de pilot.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

JA21 dient motie in tegen knip Amsterdamse Weesperstraat | TaxiPro
ANP - Kevin Kreuger
Verkeersbeleid

JA21 dient motie in tegen knip Amsterdamse Weesperstraat

JA21-raadslid Kevin Kreuger. Foto: ANP/ Lex van Lieshout

De Amsterdamse fractie van JA21 is tegen het voornemen van de gemeente om de Weesperstraat deze zomer voor zes weken af te sluiten. Dat laat raadslid Kevin Kreuger weten via social media. De oppositiepartij, die beschikt over twee zetels in de Amsterdamse gemeenteraad, dient daarom vandaag een motie in die het college oproept af te zien van de geplande knip.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om de Weesperstraat – en drie omringende straten – van 12 juni tot 23 juli overdag af te sluiten voor doorgaand autoverkeer. “We onderzoeken de effecten op de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in de Weesperstraat en omliggende buurten”, zegt de gemeente Amsterdam over de pilot, die naar verluidt zo’n twee miljoen euro kost.

Chaos

Kevin Kreuger, raadslid namens JA21 in de Amsterdamse gemeenteraad, is faliekant tegen het plan van het college. “Heel veel mensen moeten hierdoor naar alternatieve routes zoeken, wat onnodig langere reistijden tot gevolg heeft”, schrijft Kreuger in de motie.

Daarnaast verwacht het JA21-raadslid dat het sluiten van deze straten grote gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van Amsterdam. Hij noemt daarbij de Prins Hendrikkade als voorbeeld. “Nu de Oostelijke onderdoorgang is afgesloten, is het daar nu ook een totale chaos.”

Kreuger denkt dat de slechte bereikbaarheid direct gevoeld gaat worden door zowel inwoners als ondernemers. Het raadslid roept het college dan ook op af te zien van de pilot en het idee een knip in de Weesperstraat te zetten, te laten varen.

Zorgen

Taxichauffeurs uiten al langer hun zorgen over de geplande knip. Door onder meer de Weesperstraat af te sluiten kunnen chauffeurs hun dagelijkse werkzaamheden niet meer naar behoren uitvoeren, zo stellen ze. “We moeten straks met z’n allen helemaal omrijden”, zei taxichauffeur Zouhair Bakali daar al eens over tegen TaxiPro. “Een ritje van twintig euro kost straks ongeveer veertig euro.”

Deze week kondigden taxichauffeurs dan ook aan naar de rechter te stappen, mocht de Weesperstraat daadwerkelijk worden afgesloten. “Natuurlijk stappen wij als taxichauffeurs naar de rechter, mocht het komen tot een officieel verkeersbesluit om deze straten af te sluiten. We kunnen onze klanten straks niet meer afzetten in de binnenstad. Dat gaat ons klanten kosten”, zei taxiondernemer Stef Keij daarover tegen de Telegraaf. Vandaag buigt de Amsterdamse gemeenteraad zich over de komst de pilot.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.