ANP - Uber-chauffeurs voeren actie bij hoofdkantoor in Amsterdam
Schijnzelfstandigheid

FNV: protestactie Uber-chauffeurs in goede sfeer verlopen

Volgens FNV deden ongeveer 35 chauffeurs mee aan de protestactie in Amsterdam. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De protestactie van chauffeurs van taxi-app Uber in Amsterdam tegen schijnzelfstandigheid is in goede sfeer verlopen. Dat zei FNV-bestuurder Amrit Sewgobind na afloop van de demonstratie bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam-Zuid. Uiteindelijk deden ongeveer vijftig chauffeurs mee aan de actie na “een wat rustig begin”, aldus Sewgobind.

Ongeveer 35 chauffeurs verzamelden zich rond 13.00 uur op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord aan het begin van het protest. Later werd in een colonne naar het kantoor van Uber gereden en vervolgens sloten nog meer chauffeurs zich aan. Volgens Sewgobind waren er meerdere sprekers, waaronder chauffeurs van Uber. Ook het dochtertje van een chauffeur kwam volgens hem aan het woord en zei dat “papa nooit thuis is, omdat hij zulke lange dagen maakt”.

Dichte deur

Volgens Sewgobind bleef de deur bij Uber wel dicht. “Maar dat zijn we van Uber gewend.” De vakbond voert al langere tijd actie tegen Uber. Het bedrijf zou zijn chauffeurs niet behandelen als zelfstandig ondernemers, maar ook niet in dienst willen nemen om een cao-loon te betalen. Eerder won de vakbond al een rechtszaak waarin werd geoordeeld dat de chauffeurs wel degelijk in dienst zijn van Uber. In die zaak speelt binnenkort een hoger beroep.

Ook elders in Europa waren er protesten van Uber-chauffeurs, waaronder in de Belgische hoofdstad Brussel. Volgens het Belgische persbureau Belga deden daar ongeveer honderd chauffeurs aan mee en werd onder meer aandacht gevraagd voor betere werkomstandigheden. Ook in Genève, Londen en Parijs waren er acties tegen Uber.

Stem

Een woordvoerder van Uber liet in een reactie weten “dat het bedrijf voortdurend met chauffeurs in gesprek is en het belangrijk vindt dat de stem van chauffeurs wordt gehoord”. Volgens Uber willen veel chauffeurs namelijk helemaal niet in loondienst bij het bedrijf en verdienen ze al meer dan onder een cao. Uber verwijst daarbij naar een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht waaruit zou blijken dat 94 procent van de rijders zelfstandig wil blijven.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

5 reacties op “FNV: protestactie Uber-chauffeurs in goede sfeer verlopen”

Ko de Ruiter|30.05.23|16:26

Er gaan dus ca. 35 chauffeurs mee in de optocht naar UBER, van de ca. 4000 chauffeurs, waaruit wel blijkt dat de FNV geen draagvlak heeft bij ons, omdat we tevreden zijn met ons inkomen, bij mij ongeveer 1 1/2 keer modaal met tussen de 40-45 werken per week.
Als je niet genoeg verdiend bij Uber, ieder taxibedrijf zit om mensen verlegen, dus ga daar dan werken

Raymond Friederich Eysbach|01.06.23|08:06

Helemaal eens met Ko de Ruiter. Ik verdien een goede boterham bij Uber en geniet van mijn vrijheid. FNV stop aub met onwaarheden te vertellen.

Ali Ates|01.06.23|15:04

Helaas gaat het over de loonheffing en pensioen geld wat uber moet betalen na dat wij in loondienst zijn ,en dat veel meer geld dan dat wij als eigen taxibedrijf betalen, dus wij maken geen kans.

Zo te zien gaat Fvn gewoon door met manipulatie van de waarheid .

Beun Haas|01.06.23|16:43

@Ko het modaal inkomen is momenteel €40.000 bruto per jaar, wat neerkomt op zo’n €2700 netto per maand + vakantiegeld + vakantiedagen + pensioen en Aov verzekering.

Misschien tijd om even exact te berekenen wat je inkomsten zijn ipv roepen dat je een modaal inkomen heb als Uber chauffeur. Dit is nou ook exact het grote probleem bij Uber chauffeurs.

Jan de Waal|01.06.23|17:49

@Ko makkelijk rekenen wat jij doet met je modaal inkomen maar wel met je aow erbij daar heb je het niet over ga nu niet terug typen dat je nog geen aow hebt want dan moet je snel voor een facelift een afspraak maken gezien je foto

FNV: protestactie Uber-chauffeurs in goede sfeer verlopen | TaxiPro
ANP - Uber-chauffeurs voeren actie bij hoofdkantoor in Amsterdam
Schijnzelfstandigheid

FNV: protestactie Uber-chauffeurs in goede sfeer verlopen

Volgens FNV deden ongeveer 35 chauffeurs mee aan de protestactie in Amsterdam. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De protestactie van chauffeurs van taxi-app Uber in Amsterdam tegen schijnzelfstandigheid is in goede sfeer verlopen. Dat zei FNV-bestuurder Amrit Sewgobind na afloop van de demonstratie bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam-Zuid. Uiteindelijk deden ongeveer vijftig chauffeurs mee aan de actie na “een wat rustig begin”, aldus Sewgobind.

Ongeveer 35 chauffeurs verzamelden zich rond 13.00 uur op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord aan het begin van het protest. Later werd in een colonne naar het kantoor van Uber gereden en vervolgens sloten nog meer chauffeurs zich aan. Volgens Sewgobind waren er meerdere sprekers, waaronder chauffeurs van Uber. Ook het dochtertje van een chauffeur kwam volgens hem aan het woord en zei dat “papa nooit thuis is, omdat hij zulke lange dagen maakt”.

Dichte deur

Volgens Sewgobind bleef de deur bij Uber wel dicht. “Maar dat zijn we van Uber gewend.” De vakbond voert al langere tijd actie tegen Uber. Het bedrijf zou zijn chauffeurs niet behandelen als zelfstandig ondernemers, maar ook niet in dienst willen nemen om een cao-loon te betalen. Eerder won de vakbond al een rechtszaak waarin werd geoordeeld dat de chauffeurs wel degelijk in dienst zijn van Uber. In die zaak speelt binnenkort een hoger beroep.

Ook elders in Europa waren er protesten van Uber-chauffeurs, waaronder in de Belgische hoofdstad Brussel. Volgens het Belgische persbureau Belga deden daar ongeveer honderd chauffeurs aan mee en werd onder meer aandacht gevraagd voor betere werkomstandigheden. Ook in Genève, Londen en Parijs waren er acties tegen Uber.

Stem

Een woordvoerder van Uber liet in een reactie weten “dat het bedrijf voortdurend met chauffeurs in gesprek is en het belangrijk vindt dat de stem van chauffeurs wordt gehoord”. Volgens Uber willen veel chauffeurs namelijk helemaal niet in loondienst bij het bedrijf en verdienen ze al meer dan onder een cao. Uber verwijst daarbij naar een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht waaruit zou blijken dat 94 procent van de rijders zelfstandig wil blijven.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

5 reacties op “FNV: protestactie Uber-chauffeurs in goede sfeer verlopen”

Ko de Ruiter|30.05.23|16:26

Er gaan dus ca. 35 chauffeurs mee in de optocht naar UBER, van de ca. 4000 chauffeurs, waaruit wel blijkt dat de FNV geen draagvlak heeft bij ons, omdat we tevreden zijn met ons inkomen, bij mij ongeveer 1 1/2 keer modaal met tussen de 40-45 werken per week.
Als je niet genoeg verdiend bij Uber, ieder taxibedrijf zit om mensen verlegen, dus ga daar dan werken

Raymond Friederich Eysbach|01.06.23|08:06

Helemaal eens met Ko de Ruiter. Ik verdien een goede boterham bij Uber en geniet van mijn vrijheid. FNV stop aub met onwaarheden te vertellen.

Ali Ates|01.06.23|15:04

Helaas gaat het over de loonheffing en pensioen geld wat uber moet betalen na dat wij in loondienst zijn ,en dat veel meer geld dan dat wij als eigen taxibedrijf betalen, dus wij maken geen kans.

Zo te zien gaat Fvn gewoon door met manipulatie van de waarheid .

Beun Haas|01.06.23|16:43

@Ko het modaal inkomen is momenteel €40.000 bruto per jaar, wat neerkomt op zo’n €2700 netto per maand + vakantiegeld + vakantiedagen + pensioen en Aov verzekering.

Misschien tijd om even exact te berekenen wat je inkomsten zijn ipv roepen dat je een modaal inkomen heb als Uber chauffeur. Dit is nou ook exact het grote probleem bij Uber chauffeurs.

Jan de Waal|01.06.23|17:49

@Ko makkelijk rekenen wat jij doet met je modaal inkomen maar wel met je aow erbij daar heb je het niet over ga nu niet terug typen dat je nog geen aow hebt want dan moet je snel voor een facelift een afspraak maken gezien je foto