Knip Weesperstraat
Analyse

Bolt: Weesperknip had negatieve impact op taxibranche

Afgelopen zomer sloot de gemeente Amsterdam tussen 06.00 en 23.00 uur de Weesperstraat af voor autoverkeer. Foto: ANP/ Ramon van Flymen

De afsluiting van de Weesperstraat afgelopen zomer, van 12 juni tot 23 juli, had negatieve gevolgen voor de taxibranche. Taxichauffeurs vermeden omliggende straten wat leidde tot een afname van beschikbare taxi’s, wat het voor bewoners lastiger maakte om taxidiensten te vinden.

Dat blijkt uit cijfers van Bolt, die de betreffende periode analyseerde. Volgens het taxiplatform leidde een afname in het aantal ritten en een vermindering van het aantal beschikbare taxi’s, tot langere wachttijden en ongemak voor gebruikers. Maar liefst 2,2 procent van de taxiroutes werd door de wegafsluiting beïnvloed. Deze ritten duurden daardoor gemiddeld 1,9 kilometer langer. Slechts 0,4 procent van de getroffen ritten werd uiteindelijk voltooid.

“Deze gegevens wijzen op de noodzaak van een genuanceerdere aanpak in de stadsplanning, één die de essentiële rol van taxi’s binnen het stedelijk vervoer erkent”, zo luidt de conclusie van Bolt. “Taxi’s vrijstellen van dergelijke proeven kan een evenwichtigere strategie zijn, zodat essentiële vervoersdiensten niet nadelig worden beïnvloed.”

Verkeersdoorstroming

Wel bracht de Weesperknip na de eerste twee weken een positieve verandering in de verkeersomstandigheden teweeg. “De daling van het aantal voertuigen in het gebied resulteerde in een verbetering van de verkeersdoorstroming. Dit was niet alleen merkbaar op de Weesperstraat zelf, maar ook op omliggende wegen zoals de Valkenburgstraat”, aldus Bolt. De bevindingen van het taxiplatform worden door de gemeente Amsterdam opgenomen in de eindbeoordeling van de pilot. De verwachting is dat deze volgend jaar naar de gemeenteraad wordt gestuurd.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Bolt: Weesperknip had negatieve impact op taxibranche”

Marcel Bakker|27.11.23|21:21

De kop van het artikel, doet vermoeden alsof het hier gaat om inhoudelijk brachwaardig artikel! Weesperknip had negatieve impact op taxibranche. Het is een artikel van een platform dat zijn eigen onderzoek presenteert en dus niet meer dan een advertentie. Het is wel opvallend dat de platforms deze maand (en afgelopen maanden) veel zendtijd krijgen!

Bolt: Weesperknip had negatieve impact op taxibranche | TaxiPro
Knip Weesperstraat
Analyse

Bolt: Weesperknip had negatieve impact op taxibranche

Afgelopen zomer sloot de gemeente Amsterdam tussen 06.00 en 23.00 uur de Weesperstraat af voor autoverkeer. Foto: ANP/ Ramon van Flymen

De afsluiting van de Weesperstraat afgelopen zomer, van 12 juni tot 23 juli, had negatieve gevolgen voor de taxibranche. Taxichauffeurs vermeden omliggende straten wat leidde tot een afname van beschikbare taxi’s, wat het voor bewoners lastiger maakte om taxidiensten te vinden.

Dat blijkt uit cijfers van Bolt, die de betreffende periode analyseerde. Volgens het taxiplatform leidde een afname in het aantal ritten en een vermindering van het aantal beschikbare taxi’s, tot langere wachttijden en ongemak voor gebruikers. Maar liefst 2,2 procent van de taxiroutes werd door de wegafsluiting beïnvloed. Deze ritten duurden daardoor gemiddeld 1,9 kilometer langer. Slechts 0,4 procent van de getroffen ritten werd uiteindelijk voltooid.

“Deze gegevens wijzen op de noodzaak van een genuanceerdere aanpak in de stadsplanning, één die de essentiële rol van taxi’s binnen het stedelijk vervoer erkent”, zo luidt de conclusie van Bolt. “Taxi’s vrijstellen van dergelijke proeven kan een evenwichtigere strategie zijn, zodat essentiële vervoersdiensten niet nadelig worden beïnvloed.”

Verkeersdoorstroming

Wel bracht de Weesperknip na de eerste twee weken een positieve verandering in de verkeersomstandigheden teweeg. “De daling van het aantal voertuigen in het gebied resulteerde in een verbetering van de verkeersdoorstroming. Dit was niet alleen merkbaar op de Weesperstraat zelf, maar ook op omliggende wegen zoals de Valkenburgstraat”, aldus Bolt. De bevindingen van het taxiplatform worden door de gemeente Amsterdam opgenomen in de eindbeoordeling van de pilot. De verwachting is dat deze volgend jaar naar de gemeenteraad wordt gestuurd.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

1 reactie op “Bolt: Weesperknip had negatieve impact op taxibranche”

Marcel Bakker|27.11.23|21:21

De kop van het artikel, doet vermoeden alsof het hier gaat om inhoudelijk brachwaardig artikel! Weesperknip had negatieve impact op taxibranche. Het is een artikel van een platform dat zijn eigen onderzoek presenteert en dus niet meer dan een advertentie. Het is wel opvallend dat de platforms deze maand (en afgelopen maanden) veel zendtijd krijgen!