Uber afbeelding ter illustratie
Beurs

Uber maakt smak op Wall Street: levert 10,4 procent in

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/freestock-photos

Taxibedrijven Uber en Lyft hebben dinsdag flinke klappen gekregen op Wall Street. Dat meldt ANP. Het nieuws dat de Amerikaanse overheid de regels rondom zzp’ers wil aanpassen, betekent mogelijk dat de bedrijven een deel van hun chauffeurs in dienst moeten nemen. Uber leverde in totaal 10,4 procent in. Lyft daalde zelfs 12 procent. 

Ook in Nederland speelt deze kwestie. Zo oordeelde de rechter vorig jaar dat Uber zijn chauffeurs niet meer als zzp’ers, maar als volwaardige werknemers moet behandelen. Dat gebeurde nadat vakbond FNV het Amerikaanse taxiplatform voor de rechtbank had gesleept. De vakbond is namelijk van mening dat Uber zijn chauffeurs moet betalen en behandelen volgens de geldende cao Taxivervoer.

Niet akkoord

Uber legde zich echter niet neer bij de uitspraak van de rechter en besloot in hoger beroep te gaan. Die zaak loopt nog steeds. In de tussentijd bepaalde het gerechtshof in Amsterdam tijdens een kort geding, dat Uber zijn chauffeurs nog niet hoeft te behandelen als werknemers, zolang het hoger beroep nog loopt.

Het hof was destijds van mening dat de belangen van Uber en de chauffeurs zwaarder wogen dan die van FNV. Het taxiplatform en de chauffeurs zouden namelijk ingrijpende en dure veranderingen moeten doorvoeren, om de cao toe te passen. Het gerechtshof benadrukte destijds wel dat deze voorlopige maatregel nog niets zegt over de uitkomst van Ubers beroepszaak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Uber maakt smak op Wall Street: levert 10,4 procent in”

Stef Bouwhuis|13.10.22|10:59

Het belachelijke in de uitspraak is, dat Uber zoals overal in de wereld alle Wetgeving negeert, oneigenlijk concurreert en vervolgens zegt de rechtbank hier in Nederland dat het volgen ‘van de wettelijk bekrachtigde verplichte CAO nog wel even mag worden uitgesteld’. Immers partij zou daardoor fors duurder uit kunnen zijn en dat mag worden uitgesteld. Knetter bezopen.

Overigens is er veel op de CAO qua gebrek aan flexibiliteit voor oproepers aan te merken.

Ali Ates|13.10.22|16:37

Stef je praat weer onzin ,denk je echt dat wij taxi ondernemers in loondienst gaan .CAO minimumloon
En onze gehele omzet inleveren aan uber en FNV vakbond.

Terwijl wij taxiondernemingen 3keer zolang bestaan dan platform centrales zelf.

In America zijn uber chauffeur geen taxibedrijven maar snorders.
Dat is groot verschil dan in Nederland.

Uber maakt smak op Wall Street: levert 10,4 procent in | TaxiPro
Uber afbeelding ter illustratie
Beurs

Uber maakt smak op Wall Street: levert 10,4 procent in

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/freestock-photos

Taxibedrijven Uber en Lyft hebben dinsdag flinke klappen gekregen op Wall Street. Dat meldt ANP. Het nieuws dat de Amerikaanse overheid de regels rondom zzp’ers wil aanpassen, betekent mogelijk dat de bedrijven een deel van hun chauffeurs in dienst moeten nemen. Uber leverde in totaal 10,4 procent in. Lyft daalde zelfs 12 procent. 

Ook in Nederland speelt deze kwestie. Zo oordeelde de rechter vorig jaar dat Uber zijn chauffeurs niet meer als zzp’ers, maar als volwaardige werknemers moet behandelen. Dat gebeurde nadat vakbond FNV het Amerikaanse taxiplatform voor de rechtbank had gesleept. De vakbond is namelijk van mening dat Uber zijn chauffeurs moet betalen en behandelen volgens de geldende cao Taxivervoer.

Niet akkoord

Uber legde zich echter niet neer bij de uitspraak van de rechter en besloot in hoger beroep te gaan. Die zaak loopt nog steeds. In de tussentijd bepaalde het gerechtshof in Amsterdam tijdens een kort geding, dat Uber zijn chauffeurs nog niet hoeft te behandelen als werknemers, zolang het hoger beroep nog loopt.

Het hof was destijds van mening dat de belangen van Uber en de chauffeurs zwaarder wogen dan die van FNV. Het taxiplatform en de chauffeurs zouden namelijk ingrijpende en dure veranderingen moeten doorvoeren, om de cao toe te passen. Het gerechtshof benadrukte destijds wel dat deze voorlopige maatregel nog niets zegt over de uitkomst van Ubers beroepszaak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “Uber maakt smak op Wall Street: levert 10,4 procent in”

Stef Bouwhuis|13.10.22|10:59

Het belachelijke in de uitspraak is, dat Uber zoals overal in de wereld alle Wetgeving negeert, oneigenlijk concurreert en vervolgens zegt de rechtbank hier in Nederland dat het volgen ‘van de wettelijk bekrachtigde verplichte CAO nog wel even mag worden uitgesteld’. Immers partij zou daardoor fors duurder uit kunnen zijn en dat mag worden uitgesteld. Knetter bezopen.

Overigens is er veel op de CAO qua gebrek aan flexibiliteit voor oproepers aan te merken.

Ali Ates|13.10.22|16:37

Stef je praat weer onzin ,denk je echt dat wij taxi ondernemers in loondienst gaan .CAO minimumloon
En onze gehele omzet inleveren aan uber en FNV vakbond.

Terwijl wij taxiondernemingen 3keer zolang bestaan dan platform centrales zelf.

In America zijn uber chauffeur geen taxibedrijven maar snorders.
Dat is groot verschil dan in Nederland.