CNV Vakmensen
cao Zorgvervoer en Taxi

CNV-onderhandelaar Pellis: ‘Laten ons niet zomaar onder druk zetten’

CNV Vakmensen weigert zich onder druk te laten zetten door een ultimatum. Foto: ANP/Venema Media

De vakbonden laten zich niet door het gestelde ultimatum van de werkgevers onder druk zetten. Dat laat Rick Pellis, onderhandelaar namens CNV Vakmensen tijdens de cao-onderhandelingen Zorgvervoer en taxi, weten aan TaxiPro. De werkgevers verbonden een ultimatum aan hun definitieve cao-bod, maar de vakbonden zijn daar niet verder op ingegaan.

“De werkgevers hebben namelijk te weinig nieuwe punten toegevoegd aan het eindbod”, zo legt Rick Pellis de beslissing van CNV Vakmensen uit. “We hebben het bod voorgelegd aan onze achterban. Deze werd finaal afgewezen. Onder onze achterban heerst een groot mandaat voor onze eisen en dit eindbod kwam daar niet eens in de buurt. Daar kunnen we dus niet mee instemmen. Daarbij laten we ons niet door de werkgevers onder druk zetten met zo’n opgelegde termijn. Dat zijn de twee punten die we tijdens het maken van deze beslissing hebben meegewogen.”

Enquête

Om hun definitieve eindbod bij de werknemers te toetsen, hebben de werkgevers een enquête gehouden. Zo’n 3200 werknemers hebben daaraan deelgenomen. Uit de enquête bleek dat 74 procent van de respondenten, waarvan 90 procent chauffeurs, heeft aangegeven zich te kunnen vinden in het eindbod van de werkgevers. Rick Pellis denkt daar echter het zijne van. “Deze enquête is door slechts een paar grote bedrijven uitgezet. De respons is dus eigenlijk best klein als je het vergelijkt met de hele branche. Die data zegt ons dus niet zoveel.”

Daarnaast is Pellis van mening dat werknemers op het verkeerde been worden gezet. “Zo wordt er ook gesteld dat als de NEA-index niet gehaald wordt, er helemaal geen loonsverhoging meer komt”, zegt de CNV-onderhandelaar daarover. “Eigenlijk wordt er daarmee gezegd: kies je hiervoor of kies je niks? Dat is een hele verkeerde vraagstelling, als je het mij vraagt.”

Bekendmaking NEA-index vooruitgeschoven

Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) maakte gisteren bekend dat de definitieve bekendmaking van de NEA-index vooruit wordt geschoven. “Om cao-partijen zoveel mogelijk tijd te geven om tot een akkoord te komen, is door de klankbordgroep besloten de vaststelling en publicatie van de NEA-index te verlengen tot 14 november”, zo liet SFM gisteren weten.

Pellis is blij met dat besluit, al benadrukt de onderhandelaar dat de NEA-index vooral belangrijk is voor de werkgevers. “Natuurlijk is het uiteindelijk ook in het belang van de werknemers, maar de NEA-index is vooral belangrijk voor de werkgevers. De werkgevers kunnen de cao namelijk alleen doorberekenen naar hun opdrachtgevers, als ze voor de bekendmaking van de NEA-index daar een akkoord over bereiken.”

Eindbod van tafel

NEA-index of niet, de CNV-onderhandelaar hoopt nog steeds dat er snel een akkoord over een nieuwe cao wordt bereikt. “Wij willen daar nog steeds over praten, maar niet volgens het eindbod van de werkgevers. Die moet van tafel. Wij gaan volgende week actievergaderingen houden met onze achterban. Die vergaderingen gaan niet meer over het eindbod van de werkgevers, maar over de vraag wie er bereid is om actie te voeren. Driekwart van de leden moet vóór eventuele acties stemmen. Als dat het geval is, verwacht ik dat wij de werkgevers een ultimatum zullen stellen. Als dat ultimatum verloopt, dan zouden er zomaar eens acties kunnen komen”, besluit Pellis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

6 reacties op “CNV-onderhandelaar Pellis: ‘Laten ons niet zomaar onder druk zetten’”

Wilco morgen|29.10.22|12:07

ik hoop dat er geen cao komt……

Wilco morgen|29.10.22|12:09

ik weet niet wat er mis is met minimumloon,heb je toch geen cao nodig!!

Wilco morgen|29.10.22|12:09

ik weet niet wat er mis is met minimumloon,heb je toch geen cao nodig!

Stef Bouwhuis|03.11.22|12:12

Je kunt eisen dat de werkgevers de hoge inflatie in verband met de energie problematiek als gevolg van de EU boycots i.v.m. de oorlog in Oekraïne in zijn alleen dragen, maar het Kabinet en de 2e Kamer geven aan dat ook de werknemers zelf wat kunnen doen aan hun leefomgeving en gedrag om de kosten van energie te verlagen. Je kan de werkgevers niet alleen het karretje laten trekken. Wel vind ik de eis om bij ‘gebroken diensten’ (blokken) minimaal € 14 te willen verdienen een redelijke eis.

Arie van Someren|03.11.22|12:50

Als de werkgevers slim inspelen op de eisen van de werknemers, kunnen ze de kosten doorschuiven naar de opdrachtgevers. >NEA<

Max Kühner|05.11.22|09:50

“We laten ons niet onder druk zetten?” Schei toch uit, meneer Pellis. Als jullie al een scheet dwars zit dan wordt je ziek of ga je staken. Kom van dat toneel af en ga eens deelnemen aan de echte maatschappij in plaats van tegen betaling bij een vakbond rondhangen. Die corona lockdowns was je alweer vergeten? 4 maanden gratis geld voor niks doen? 100% doorbetaald in een megacrisis? Rutte die jullie als stemvee tevreden houd? … Watje.

CNV-onderhandelaar Pellis: ‘Laten ons niet zomaar onder druk zetten’ | TaxiPro
CNV Vakmensen
cao Zorgvervoer en Taxi

CNV-onderhandelaar Pellis: ‘Laten ons niet zomaar onder druk zetten’

CNV Vakmensen weigert zich onder druk te laten zetten door een ultimatum. Foto: ANP/Venema Media

De vakbonden laten zich niet door het gestelde ultimatum van de werkgevers onder druk zetten. Dat laat Rick Pellis, onderhandelaar namens CNV Vakmensen tijdens de cao-onderhandelingen Zorgvervoer en taxi, weten aan TaxiPro. De werkgevers verbonden een ultimatum aan hun definitieve cao-bod, maar de vakbonden zijn daar niet verder op ingegaan.

“De werkgevers hebben namelijk te weinig nieuwe punten toegevoegd aan het eindbod”, zo legt Rick Pellis de beslissing van CNV Vakmensen uit. “We hebben het bod voorgelegd aan onze achterban. Deze werd finaal afgewezen. Onder onze achterban heerst een groot mandaat voor onze eisen en dit eindbod kwam daar niet eens in de buurt. Daar kunnen we dus niet mee instemmen. Daarbij laten we ons niet door de werkgevers onder druk zetten met zo’n opgelegde termijn. Dat zijn de twee punten die we tijdens het maken van deze beslissing hebben meegewogen.”

Enquête

Om hun definitieve eindbod bij de werknemers te toetsen, hebben de werkgevers een enquête gehouden. Zo’n 3200 werknemers hebben daaraan deelgenomen. Uit de enquête bleek dat 74 procent van de respondenten, waarvan 90 procent chauffeurs, heeft aangegeven zich te kunnen vinden in het eindbod van de werkgevers. Rick Pellis denkt daar echter het zijne van. “Deze enquête is door slechts een paar grote bedrijven uitgezet. De respons is dus eigenlijk best klein als je het vergelijkt met de hele branche. Die data zegt ons dus niet zoveel.”

Daarnaast is Pellis van mening dat werknemers op het verkeerde been worden gezet. “Zo wordt er ook gesteld dat als de NEA-index niet gehaald wordt, er helemaal geen loonsverhoging meer komt”, zegt de CNV-onderhandelaar daarover. “Eigenlijk wordt er daarmee gezegd: kies je hiervoor of kies je niks? Dat is een hele verkeerde vraagstelling, als je het mij vraagt.”

Bekendmaking NEA-index vooruitgeschoven

Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) maakte gisteren bekend dat de definitieve bekendmaking van de NEA-index vooruit wordt geschoven. “Om cao-partijen zoveel mogelijk tijd te geven om tot een akkoord te komen, is door de klankbordgroep besloten de vaststelling en publicatie van de NEA-index te verlengen tot 14 november”, zo liet SFM gisteren weten.

Pellis is blij met dat besluit, al benadrukt de onderhandelaar dat de NEA-index vooral belangrijk is voor de werkgevers. “Natuurlijk is het uiteindelijk ook in het belang van de werknemers, maar de NEA-index is vooral belangrijk voor de werkgevers. De werkgevers kunnen de cao namelijk alleen doorberekenen naar hun opdrachtgevers, als ze voor de bekendmaking van de NEA-index daar een akkoord over bereiken.”

Eindbod van tafel

NEA-index of niet, de CNV-onderhandelaar hoopt nog steeds dat er snel een akkoord over een nieuwe cao wordt bereikt. “Wij willen daar nog steeds over praten, maar niet volgens het eindbod van de werkgevers. Die moet van tafel. Wij gaan volgende week actievergaderingen houden met onze achterban. Die vergaderingen gaan niet meer over het eindbod van de werkgevers, maar over de vraag wie er bereid is om actie te voeren. Driekwart van de leden moet vóór eventuele acties stemmen. Als dat het geval is, verwacht ik dat wij de werkgevers een ultimatum zullen stellen. Als dat ultimatum verloopt, dan zouden er zomaar eens acties kunnen komen”, besluit Pellis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

6 reacties op “CNV-onderhandelaar Pellis: ‘Laten ons niet zomaar onder druk zetten’”

Wilco morgen|29.10.22|12:07

ik hoop dat er geen cao komt……

Wilco morgen|29.10.22|12:09

ik weet niet wat er mis is met minimumloon,heb je toch geen cao nodig!!

Wilco morgen|29.10.22|12:09

ik weet niet wat er mis is met minimumloon,heb je toch geen cao nodig!

Stef Bouwhuis|03.11.22|12:12

Je kunt eisen dat de werkgevers de hoge inflatie in verband met de energie problematiek als gevolg van de EU boycots i.v.m. de oorlog in Oekraïne in zijn alleen dragen, maar het Kabinet en de 2e Kamer geven aan dat ook de werknemers zelf wat kunnen doen aan hun leefomgeving en gedrag om de kosten van energie te verlagen. Je kan de werkgevers niet alleen het karretje laten trekken. Wel vind ik de eis om bij ‘gebroken diensten’ (blokken) minimaal € 14 te willen verdienen een redelijke eis.

Arie van Someren|03.11.22|12:50

Als de werkgevers slim inspelen op de eisen van de werknemers, kunnen ze de kosten doorschuiven naar de opdrachtgevers. >NEA<

Max Kühner|05.11.22|09:50

“We laten ons niet onder druk zetten?” Schei toch uit, meneer Pellis. Als jullie al een scheet dwars zit dan wordt je ziek of ga je staken. Kom van dat toneel af en ga eens deelnemen aan de echte maatschappij in plaats van tegen betaling bij een vakbond rondhangen. Die corona lockdowns was je alweer vergeten? 4 maanden gratis geld voor niks doen? 100% doorbetaald in een megacrisis? Rutte die jullie als stemvee tevreden houd? … Watje.