Vergaderzaal in het Europees Parlement. Afbeelding van Dan Johnston via Pixabay
Europees Parlement

FNV: standpunt EMPL grote stap tegen schijnzelfstandigheid bij platformbedrijven

Vergaderzaal in het Europees Parlement. Foto ter illustratie. Foto: Pixabay/Dan Johnston (ChequeredInk)

Leden van het Europese Parlement (EP), die in de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken (EMPL) zitten, stemden maandag over maatregelen om schijnzelfstandigheid bij platformbedrijven tegen te gaan. Volgens het EP hebben deze maatregelen als doel om de omstandigheden van werknemers bij platformbedrijven te verbeteren. Vakbond FNV spreekt in een reactie over een grote stap in de strijd tegen schijnzelfstandigheid bij platformbedrijven zoals Uber, Deliveroo en Helpling. 

“Dit is heel goed voor de platformwerkers”, zegt Petra Bolster, lid dagelijks bestuur en internationaal secretaris van FNV, daarover. “De bedrijven mogen hen niet langer onterecht beschouwen als zelfstandigen en echte zzp’ers niet behandelen als werknemers.”

Omkering van bewijslast

Het Europees Parlement wil onder andere een zogeheten omkering van de bewijslast. Het platform, en dus niet de mensen die ervoor werken, moet aantonen of iemand écht als zzp’er werkt. Volgens FNV maakt dit standpunt korte metten met het op enorme schaal verkeerd classificeren van mensen die werken voor zulke platforms van maaltijdbezorgers, taxichauffeurs of schoonmakers.

“Dat is keihard nodig”, zo is Bolster van mening. “Platformbedrijven doen er nu alles aan om hun verdienmodel van schijnzelfstandigheid overeind te houden en weigeren inzicht te geven in hun bedrijfsvoering en het algoritmisch besturingsmodel dat ze gebruiken.”

Computergestuurde pakketten

Ook over dat laatste heeft de commissie, volgens FNV, een belangrijk standpunt ingenomen. Platforms maken volgens de vakbond namelijk gebruik van computergestuurde pakketten, die bijvoorbeeld checken waar je bent en in uiterste gevallen zelfs controleren of je wel vrolijk kijkt. Onder andere vakbonden en gezondheidsinstanties moeten hier inzicht in krijgen, zo zijn zij van mening.

“Je moet niet willen dat een robot mensen ontslaat of dat zo’n algoritme toegang heeft tot je persoonlijke gegevens, etnische achtergrond, gezondheid of privégesprekken”, aldus Bolster. “Met dit voorstel zet het Europees Parlement een hele belangrijke stap in de bescherming van platformwerkers tegen invasieve algoritmes op de werkplek. Een stap die navolging verdient.”

Rechtszaken

De kwestie omtrent schijnzelfstandigheid bij platformbedrijven speelt al enige tijd. In diverse EU-lidstaten zijn er de afgelopen jaren dan ook meer dan honderd rechtszaken over gevoerd, waaronder in Nederland. Volgens FNV zit deze groep namelijk in een afhankelijke positie, maar krijgen volgens hen niet de sociale bescherming die hoort bij een werknemer. Daarom voerde de vakbond in het verleden rechtszaken tegen onder meer Uber en Deliveroo.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

FNV: standpunt EMPL grote stap tegen schijnzelfstandigheid bij platformbedrijven | TaxiPro