ANP - Uber
Gerechtshof Den Haag

Uber verliest weer, taxi-cao blijft van kracht voor bedrijf

Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Richard Brocken

Taxibedrijf Uber is geen onrecht aangedaan toen de cao zorgvervoer en taxi door de minister algemeen verbindend werd verklaard. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat besloten in een hoger beroep dat de Amerikaanse onderneming had aangespannen. In juli wees de rechtbank in Den Haag in een kort geding ook al de bezwaren van Uber van de hand.

Uber is in een langdurige juridische strijd verwikkeld over de vraag of chauffeurs die voor het bedrijf rijden als werknemers moeten worden gezien. In september vorig jaar bepaalde de rechtbank in Amsterdam in een door FNV aangespannen zaak dat dit wel zo is en dat Uber zich daarom ook aan de cao moet houden. Maar Uber ging in hoger beroep en hoeft de uitspraak nog niet te volgen totdat die verdere rechtsgang is afgehandeld.

Algemeen bindend

Ondertussen werd echter een nieuwe cao taxivervoer afgesproken en door de minister algemeen verbindend verklaard, wat inhoudt dat die voor alle bedrijven in de sector geldt. Uber wil niet dat de nieuwe cao mogelijk ook voor het bedrijf gaat gelden en stelde dat het algemeen verbindend verklaren helemaal niet mocht.

Een cao algemeen verbindend verklaren mag namelijk alleen als een minimumpercentage van de werknemers in de sector werkzaam is bij bedrijven die betrokken waren bij de totstandkoming van de cao. Uber stelt dat dit niet zo is omdat zij niet betrokken was en vanwege het eerdere vonnis van de rechtbank had ook Uber mee moeten praten.

Geen spoedeisend belang

Het gerechtshof ging inhoudelijk niet op die argumenten in, maar meende dat er geen spoedeisend belang is. Uber hoeft zich immers niet aan de cao te houden tot het hoger beroep in Amsterdam is afgerond. Daarnaast menen de rechters dat terughoudendheid vereist is in dit soort gevallen. Een algemeenverbindendverklaring kan alleen via een kort geding buiten werking worden gesteld als die “onmiskenbaar onrechtmatig” is. Dat was volgens de rechters in deze zaak niet het geval.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

2 reacties op “Uber verliest weer, taxi-cao blijft van kracht voor bedrijf”

Stef Bouwhuis|15.12.22|12:43

Het zal toch niet zo zijn dat het FNV zich straks door Uber laat gebruiken om de Algemeenverbindendverklaring van de nieuwe CAO van KNV en CNV te dwarsbomen?

Het FNV heeft niet getekend en Uber ondergraaft het CAO-systeem. Beiden zouden kunnen claimen dat het CNV niet voldoende achterban heeft om de Minister te kunnen bewegen deze Verbindendheid niet te tekenen.

Dat zou schandalig zijn!

Ali Ates|15.12.22|16:10

Het gaat de vakbonden toch niet lukken,om de omzet en de eigen taxivergunningen af tepakken van de Amsterdamse taxiondernemingen.

Dus zou niet te snel blij worden Stef ,😂

Uber verliest weer, taxi-cao blijft van kracht voor bedrijf | TaxiPro
ANP - Uber
Gerechtshof Den Haag

Uber verliest weer, taxi-cao blijft van kracht voor bedrijf

Foto ter illustratie. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Richard Brocken

Taxibedrijf Uber is geen onrecht aangedaan toen de cao zorgvervoer en taxi door de minister algemeen verbindend werd verklaard. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat besloten in een hoger beroep dat de Amerikaanse onderneming had aangespannen. In juli wees de rechtbank in Den Haag in een kort geding ook al de bezwaren van Uber van de hand.

Uber is in een langdurige juridische strijd verwikkeld over de vraag of chauffeurs die voor het bedrijf rijden als werknemers moeten worden gezien. In september vorig jaar bepaalde de rechtbank in Amsterdam in een door FNV aangespannen zaak dat dit wel zo is en dat Uber zich daarom ook aan de cao moet houden. Maar Uber ging in hoger beroep en hoeft de uitspraak nog niet te volgen totdat die verdere rechtsgang is afgehandeld.

Algemeen bindend

Ondertussen werd echter een nieuwe cao taxivervoer afgesproken en door de minister algemeen verbindend verklaard, wat inhoudt dat die voor alle bedrijven in de sector geldt. Uber wil niet dat de nieuwe cao mogelijk ook voor het bedrijf gaat gelden en stelde dat het algemeen verbindend verklaren helemaal niet mocht.

Een cao algemeen verbindend verklaren mag namelijk alleen als een minimumpercentage van de werknemers in de sector werkzaam is bij bedrijven die betrokken waren bij de totstandkoming van de cao. Uber stelt dat dit niet zo is omdat zij niet betrokken was en vanwege het eerdere vonnis van de rechtbank had ook Uber mee moeten praten.

Geen spoedeisend belang

Het gerechtshof ging inhoudelijk niet op die argumenten in, maar meende dat er geen spoedeisend belang is. Uber hoeft zich immers niet aan de cao te houden tot het hoger beroep in Amsterdam is afgerond. Daarnaast menen de rechters dat terughoudendheid vereist is in dit soort gevallen. Een algemeenverbindendverklaring kan alleen via een kort geding buiten werking worden gesteld als die “onmiskenbaar onrechtmatig” is. Dat was volgens de rechters in deze zaak niet het geval.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

2 reacties op “Uber verliest weer, taxi-cao blijft van kracht voor bedrijf”

Stef Bouwhuis|15.12.22|12:43

Het zal toch niet zo zijn dat het FNV zich straks door Uber laat gebruiken om de Algemeenverbindendverklaring van de nieuwe CAO van KNV en CNV te dwarsbomen?

Het FNV heeft niet getekend en Uber ondergraaft het CAO-systeem. Beiden zouden kunnen claimen dat het CNV niet voldoende achterban heeft om de Minister te kunnen bewegen deze Verbindendheid niet te tekenen.

Dat zou schandalig zijn!

Ali Ates|15.12.22|16:10

Het gaat de vakbonden toch niet lukken,om de omzet en de eigen taxivergunningen af tepakken van de Amsterdamse taxiondernemingen.

Dus zou niet te snel blij worden Stef ,😂