FNV actie Uber

FNV stapt naar de rechter om dwangsom Uber

Foto: FNV

Vakbond FNV vraagt de rechter om Uber alsnog een dwangsom op te leggen. De rechter besloot in september dat chauffeurs die voor het taxiplatform rijden per direct in dienst genomen moesten worden. Tot dusver heeft Uber hier nog geen gehoor aan gegeven.

“Wij zijn met Uber in gesprek gegaan, om te helpen bij de praktische kanten van de uitspraak. Maar keer op keer zoekt Uber uitvluchten en vertragen ze de boel”, aldus Amrit Sewgobind, bestuurder FNV Platformwerk. “Daar zijn we klaar mee en hopelijk is de rechter dat ook.” FNV had de rechter tijdens de rechtszaak al gevraagd een dwangsom aan het vonnis te koppelen.

“Wij zagen de onwillige bui van Uber al hangen. Helaas niet ten onrechte”, aldus Sewgobind. Uber en FNV hebben tweemaal uitgebreid gesproken. Uber zou afgelopen vrijdag met een voorstel komen voor de uitvoering van het vonnis, meent de vakbondsbestuurder. “Toen kwamen ze weer met allerlei smoezen dat ze nog niet alles uit hadden kunnen zoeken. Op dat moment besloten we weer naar de rechter te stappen.”

Geloofwaardigheid ver te zoeken

FNV ergert zich niet alleen aan de vertragingstactieken van Uber. Volgens de vakbond is de geloofwaardigheid van het bedrijf ook ver te zoeken, nu bekend is geworden dat er financiële en juridische ondersteuning wordt geboden aan een stichting die tegen de uitspraak van de rechter wil gaan procederen. “Aan de ene kant geven ze dus geld uit om onder het vonnis van de rechter uit te komen. Aan de andere kant doen ze in de gesprekken met ons alsof ze naar de rechter willen luisteren.”

Lees ook: Waarom wordt naleven Uber-uitspraak niet gehandhaafd?

Jarenlange strijd

De strijd van FNV tegen platformbedrijven als Uber en Deliveroo loopt al een aantal jaar. Het gaat de vakbond om het aanpakken van wat zij ‘schijnzelfstandigheid’ noemen. “Een echte zelfstandige bepaalt zelf hoe, wanneer en tegen welk tarief hij of zij zijn of haar werk doet. Dat is bij de platformbedrijven niet mogelijk. Ondertussen hebben de chauffeurs en bezorgers geen enkele zekerheid en krijgen zij onder meer wachttijden, het naar de klant toe rijden, vakantiegeld en vrije dagen niet uitbetaald. Van het lage tarief dat ze wel krijgen zijn verzekeringen en een fatsoenlijke pensioenvoorziening niet te betalen.”

De vakbond wil dat de overheid ingrijpt, maar een wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan wordt al meer dan vijf jaar niet gehandhaafd. Ondertussen heeft de SER het kabinet geadviseerd om de bewijslast om te keren. Dit houdt in dat iemand werknemer is, tenzij het tegendeel blijkt. Daarnaast ligt er in Europa sinds vorige week een wetsvoorstel over platformwerkers dat uitgaat van hetzelfde principe. “En in het nieuwe regeerakkoord wordt gesproken over betere handhaving en voorkomen van schijnzelfstandigheid. Wij roepen het nieuwe kabinet op om nu dan ook eindelijk door te pakken”, aldus Sewgobind.

Lees ook: ‘Niet naleven Taxi-cao en initmidatie chauffeurs moet stoppen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “FNV stapt naar de rechter om dwangsom Uber”

Ali Ates|17.12.21|02:26

Niemand pakt onze omzet van ons af uber is taxi centrale ik bepaal mijn tarief zelf of ik ze acpteer of niet

Ali Ates|17.12.21|02:29

Loondienst is armoede in de taxi brach ,waarom zou je financiële achter uit Willen gaan .

FNV stapt naar de rechter om dwangsom Uber | TaxiPro
FNV actie Uber

FNV stapt naar de rechter om dwangsom Uber

Foto: FNV

Vakbond FNV vraagt de rechter om Uber alsnog een dwangsom op te leggen. De rechter besloot in september dat chauffeurs die voor het taxiplatform rijden per direct in dienst genomen moesten worden. Tot dusver heeft Uber hier nog geen gehoor aan gegeven.

“Wij zijn met Uber in gesprek gegaan, om te helpen bij de praktische kanten van de uitspraak. Maar keer op keer zoekt Uber uitvluchten en vertragen ze de boel”, aldus Amrit Sewgobind, bestuurder FNV Platformwerk. “Daar zijn we klaar mee en hopelijk is de rechter dat ook.” FNV had de rechter tijdens de rechtszaak al gevraagd een dwangsom aan het vonnis te koppelen.

“Wij zagen de onwillige bui van Uber al hangen. Helaas niet ten onrechte”, aldus Sewgobind. Uber en FNV hebben tweemaal uitgebreid gesproken. Uber zou afgelopen vrijdag met een voorstel komen voor de uitvoering van het vonnis, meent de vakbondsbestuurder. “Toen kwamen ze weer met allerlei smoezen dat ze nog niet alles uit hadden kunnen zoeken. Op dat moment besloten we weer naar de rechter te stappen.”

Geloofwaardigheid ver te zoeken

FNV ergert zich niet alleen aan de vertragingstactieken van Uber. Volgens de vakbond is de geloofwaardigheid van het bedrijf ook ver te zoeken, nu bekend is geworden dat er financiële en juridische ondersteuning wordt geboden aan een stichting die tegen de uitspraak van de rechter wil gaan procederen. “Aan de ene kant geven ze dus geld uit om onder het vonnis van de rechter uit te komen. Aan de andere kant doen ze in de gesprekken met ons alsof ze naar de rechter willen luisteren.”

Lees ook: Waarom wordt naleven Uber-uitspraak niet gehandhaafd?

Jarenlange strijd

De strijd van FNV tegen platformbedrijven als Uber en Deliveroo loopt al een aantal jaar. Het gaat de vakbond om het aanpakken van wat zij ‘schijnzelfstandigheid’ noemen. “Een echte zelfstandige bepaalt zelf hoe, wanneer en tegen welk tarief hij of zij zijn of haar werk doet. Dat is bij de platformbedrijven niet mogelijk. Ondertussen hebben de chauffeurs en bezorgers geen enkele zekerheid en krijgen zij onder meer wachttijden, het naar de klant toe rijden, vakantiegeld en vrije dagen niet uitbetaald. Van het lage tarief dat ze wel krijgen zijn verzekeringen en een fatsoenlijke pensioenvoorziening niet te betalen.”

De vakbond wil dat de overheid ingrijpt, maar een wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan wordt al meer dan vijf jaar niet gehandhaafd. Ondertussen heeft de SER het kabinet geadviseerd om de bewijslast om te keren. Dit houdt in dat iemand werknemer is, tenzij het tegendeel blijkt. Daarnaast ligt er in Europa sinds vorige week een wetsvoorstel over platformwerkers dat uitgaat van hetzelfde principe. “En in het nieuwe regeerakkoord wordt gesproken over betere handhaving en voorkomen van schijnzelfstandigheid. Wij roepen het nieuwe kabinet op om nu dan ook eindelijk door te pakken”, aldus Sewgobind.

Lees ook: ‘Niet naleven Taxi-cao en initmidatie chauffeurs moet stoppen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

2 reacties op “FNV stapt naar de rechter om dwangsom Uber”

Ali Ates|17.12.21|02:26

Niemand pakt onze omzet van ons af uber is taxi centrale ik bepaal mijn tarief zelf of ik ze acpteer of niet

Ali Ates|17.12.21|02:29

Loondienst is armoede in de taxi brach ,waarom zou je financiële achter uit Willen gaan .