Het hoofdkantoor van Kiwa
Technische wijziging

Kiwa houdt chauffeurskaarten die na 11 november verlopen tijdelijk vast

Het hoofdkantoor van Kiwa in Rijswijk. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Tobias Kleuver

Aanvragen voor de verlenging van chauffeurskaarten die ná 11 november verlopen, worden door Kiwa Register tot medio oktober tijdelijk vastgehouden. Reden hiervoor is een technische wijziging in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

“De betreffende kaarten worden ongeveer vier weken vóór verloop van de oude kaart afgegeven, zodat chauffeurs in elk geval tijdig in het bezit kunnen komen van een nieuwe chauffeurskaart”, zo schrijft Kiwa op de eigen website.

Beveiligingscertificaten

Om de rij- en rusttijden te registreren, maakt de keuringsinstantie gebruik van het zogeheten PKIoverheid-beveiligingscertificaten. “Deze certificaten zijn tot maximaal 11 november geldig”, zegt Kiwa daarover.

De overheid heeft voor de BCT besloten nog niet over te stappen op een nieuwe PKI-variant, omdat er momenteel nog gewerkt wordt aan een alternatief systeem. “Dit betekent dat chauffeurskaarten die ná 11 november 2023 worden afgegeven tot maximaal 11 november 2028 gebruikt kunnen worden, voor het registreren van rij- en rusttijden.”

Om te voorkomen dat chauffeurskaarten die na 11 november ingaan niet de volledige vijfjarige geldigheid van de chauffeursbevoegdheid weergeven, heeft ILT verzocht de eindgeldigheid op de voorkant van de kaart los te koppelen van het PKI-certificaat en te koppelen aan de afgegeven chauffeursbevoegdheid van vijf jaar. “Kiwa zal aanvragen voor verlenging van chauffeurskaarten, die ná 11 november verlopen, tijdelijk vasthouden. Ook chauffeurs die in het bezit zijn van een leerwerktraject-kaart (LWT) die na deze datum verloopt zullen, nadat zij bij het CBR het chauffeursdiploma hebben behaald, niet direct de opvolgende kaart in ontvangst kunnen nemen.”

Chauffeursbevoegdheid

Kiwa streeft ernaar om de ingehouden kaarten, voorzien van een aangepaste einddatum, in de tweede helft van oktober af te geven. “Mocht dit niet haalbaar blijken dan zullen we deze kaarten, ongeveer één maand voordat zij verlopen, alsnog afgeven met een vaste einddatum van 11 november 2028. Dit laatste heeft geen invloed op de toegekende chauffeursbevoegdheid”, zo besluit de keuringsinstantie.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Kiwa houdt chauffeurskaarten die na 11 november verlopen tijdelijk vast | TaxiPro
Het hoofdkantoor van Kiwa
Technische wijziging

Kiwa houdt chauffeurskaarten die na 11 november verlopen tijdelijk vast

Het hoofdkantoor van Kiwa in Rijswijk. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Tobias Kleuver

Aanvragen voor de verlenging van chauffeurskaarten die ná 11 november verlopen, worden door Kiwa Register tot medio oktober tijdelijk vastgehouden. Reden hiervoor is een technische wijziging in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

“De betreffende kaarten worden ongeveer vier weken vóór verloop van de oude kaart afgegeven, zodat chauffeurs in elk geval tijdig in het bezit kunnen komen van een nieuwe chauffeurskaart”, zo schrijft Kiwa op de eigen website.

Beveiligingscertificaten

Om de rij- en rusttijden te registreren, maakt de keuringsinstantie gebruik van het zogeheten PKIoverheid-beveiligingscertificaten. “Deze certificaten zijn tot maximaal 11 november geldig”, zegt Kiwa daarover.

De overheid heeft voor de BCT besloten nog niet over te stappen op een nieuwe PKI-variant, omdat er momenteel nog gewerkt wordt aan een alternatief systeem. “Dit betekent dat chauffeurskaarten die ná 11 november 2023 worden afgegeven tot maximaal 11 november 2028 gebruikt kunnen worden, voor het registreren van rij- en rusttijden.”

Om te voorkomen dat chauffeurskaarten die na 11 november ingaan niet de volledige vijfjarige geldigheid van de chauffeursbevoegdheid weergeven, heeft ILT verzocht de eindgeldigheid op de voorkant van de kaart los te koppelen van het PKI-certificaat en te koppelen aan de afgegeven chauffeursbevoegdheid van vijf jaar. “Kiwa zal aanvragen voor verlenging van chauffeurskaarten, die ná 11 november verlopen, tijdelijk vasthouden. Ook chauffeurs die in het bezit zijn van een leerwerktraject-kaart (LWT) die na deze datum verloopt zullen, nadat zij bij het CBR het chauffeursdiploma hebben behaald, niet direct de opvolgende kaart in ontvangst kunnen nemen.”

Chauffeursbevoegdheid

Kiwa streeft ernaar om de ingehouden kaarten, voorzien van een aangepaste einddatum, in de tweede helft van oktober af te geven. “Mocht dit niet haalbaar blijken dan zullen we deze kaarten, ongeveer één maand voordat zij verlopen, alsnog afgeven met een vaste einddatum van 11 november 2028. Dit laatste heeft geen invloed op de toegekende chauffeursbevoegdheid”, zo besluit de keuringsinstantie.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.